stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Muzeji, galerije in knjižnice od danes odprti po vsej državi

5. 2. 2021; 03.30
Avtor: STA
Knjižnica

Murska Sobota, dan splošnih knjižnic, PIŠK, knjige, branje, literatura Fotografija Nataša Juhnov foto: Nataša Juhnov

V skladu z novim vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev so od danes naprej lahko muzeji, galerije in knjižnice odprti po vseh državi. To velja tudi za posavsko, zasavsko, jugovzhodno, goriško in obalno-kraško regijo, ki so bile glede na epidemiološko sliko začasno na t.i. črnem seznamu.

Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki velja za osrednjo tovrstno posavsko ustanovo, bodo vnovič odprli v soboto ob 10. uri, je njen direktor Goran Milovanović povedal za STA. Na ogled bosta pregledna razstava Silvana Omerzuja, ki so jo podaljšali do 4. aprila in enako do takrat podaljšana razstava Amor Fati Mitje Konića v nekdanji samostanski cerkvi.

K obisku sicer vabijo tudi ob ponedeljkovem kulturnem prazniku, ko bodo pripravili novo oziroma 15. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića z naslovom Potovanje v školjko. Del programa ob Prešernovem dnevu se bo v kostanjeviški galeriji odvijal virtualno.



Glede na to, da so omejeni le na obiskovalce iz domače občine, večjega obiska te dni ne pričakujejo. Z vnovičnim odprtjem pa so zadovoljni, je še povedal Milovanović. Na kulturni praznik bo vstop v kostanjeviško galerijo brezplačen. Ponovnega odprtja muzejev in drugih kulturnih ustanov se veseli tudi direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri, ki ob tem upa, da bo odprtje trajno in da bodo postopno lahko normalizirali tako urnik kot delovanje muzeja. Ob tem je Juri opozoril na specifiko kulturnih ustanov na periferiji, saj "naši lokalni muzeji težko zaživijo, če ni obiska iz drugih slovenskih regij". Tako bodo ohranili začasen urnik muzeja od 10. do 14. ure, dokler ne bo ponovno sproščeno gibanje med občinami oz. regijami. Po sprostitvi gibanja bodo odprli tudi vse dislocirane enote, ki so trenutno zaprte. Sicer pa bodo pomorski muzej brezplačno odprli za obiskovalce tudi na kulturni praznik prihodnji ponedeljek, ko si bodo obiskovalci lahko ogledali tako stalne muzejske zbirke kot začasno razstavo. Po oceni Jurija so se obiskovalci sicer navadili na spletni obisk muzeja, v okviru katerega ponujajo precej različnih vsebin. A je bil direktor pomorskega muzeja ob tem jasen, da to "ne more biti nadomestilu muzeju in predmetom, ki jih lahko vidiš v samem muzeju".


Vlada je odlok, po katerem se zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odpirajo knjižnice, muzeji in galerije po vsej državi, spremenila v četrtek. V veljavi bo do 12. februarja.

prejšnji članek
Evrovizija bo, a pod strogimi ukrepi
Svet slavnih
Evrovizija bo, a pod strogimi ukrepi
naslednji članek
Z avokadom proti srčni kapi
Zdravje
Z avokadom proti srčni kapi
#obraziavenija
obraziavenija