zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naredite test: Koliko se imate radi?

2. 8. 2023; 04.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
shutterstock_2156084709

Kakšna je vaša samopodoba? foto: Shutterstock

Dobra samopodoba in samospoštovanje sta ključ do pomirjenosti in zadovoljstva v življenju. Ta test vam bo pomagal odkriti, koliko se imate radi.

Naprej pojasnimo razliko med samozagledanostjo in ljubeznijo do sebe: medtem ko narcisi nenehno iščejo potrditve za svojo »vsemogočnost« in egoistično občudovanje, s čimer bi dosegli idealno sliko, ki so si jo ustvarili o sebi, v resnici sami sebe ne marajo. Gre le za fasado, s katero si pomagajo, da preživijo svojo slabo samopodobo.

Dobra samopodoba in samospoštovanje sta ključ do pomirjenosti in zadovoljstva v življenju, prav tako vplivata na to, kako dojemamo druge ljudi in svet okoli sebe. Šele ko imamo radi sebe, imamo lahko radi tudi druge, nanje dobro vplivamo in živimo življenje, kot si ga želimo, ne tistega, ki nam ga vsiljujejo pričakovanja okolice. Kadar se imamo radi, to pomeni, da se cenimo, zase poskrbimo in ne poskušamo nadvladati drugih niti se jim podrejati. Gre za to, da nam je pomembno, kako se počutimo, in da smo kar se da zadovoljni, izpolnjeni, pri tem pa se zavedamo, da si zaslužimo biti srečni. Pomembno je, da si znamo zaupati, da nismo prestrogi do sebe, da si znamo oprostiti, kadar storimo napako, in se sami s seboj pogovarjamo, kot bi se pogovarjali s prijateljem.

Ta test vam bo pomagal odkriti, koliko se imate radi. Na vsako vprašanje odgovorite z DA ali NE in si zapišite odgovore.

1. Mislim, da imam toliko sreče v življenju kot drugi.

2. Sprejemam se takšno, kakršna sem, in sem zadovoljna sama s seboj.

3. Uživam v druženju.

4. Zaslužim si ljubezen in spoštovanje.

5. Čutim, da me ljudje cenijo in da sem jim pomembna.

6. Ne potrebujem zagotovila od drugih, da sem se dobro odrezala.

7. Pomembno mi je, da sem samosvoja.

8. Z lahkoto sklepam prijateljstva.

9. Lahko sprejmem kritiko, ne da bi se ob njej počutila slabo.

10. Priznam svoje napake.

11. Ne skrivam svojih čustev.

12. Vedno se postavim zase in povem svoje mnenje.

13. Sem zadovoljna in brezskrbna oseba.

14. Ne obremenjujem se s tem, kaj si drugi mislijo o mojih pogledih na svet.

15. Ne potrebujem odobravanja drugih, da bi se počutila dobro.

16. Ne počutim se krive ob izražanju svojih želja in potreb.

Za vsak DA si dajte eno točko. Če ste dosegli:

15–16 točk: Imate zelo dobro samopodobo!

12–14 točk: Imate se radi, kar tako naprej! Obstaja pa še malo prostora za še nekaj več ljubezni.

8–11 točk: Vaša nizka samopodoba vas zadržuje pri uresničevanju vaših sposobnosti in je lahko sprožilec slabega počutja.

0–8 točk: Vaša samopodoba je absolutno prenizka! To lahko privede do različnih psiholoških motenj in težav, zato bi bilo zelo priporočljivo, da o tem področju malce razmislite in čim prej uvedete tudi kakšne spremembe.

Kaj lahko sami storimo, da se bomo bolje počutili v svoji koži

Začnemo lahko s tem, da globoko vdihnemo, se objamemo in poskusimo z naslednjimi nasveti:

- Vsak dan si dajte en kompliment za stvar, za katero se vam zdi, da ste jo dobro izpeljali. Ste dobro razrešili neko situacijo ali se odrezali pri neki nalogi? Super ste bili!

- Telesu privoščite hrano in pijačo, ki vas bo negovala in dajala energijo.

- Ne verjemite vsemu, kar se pojavi v vaših mislih. Naš skriti notranji kritik nam pogosto poskuša odvzeti nasmeh, s tem pa poskrbi, da se počutimo nevredne in majhne.

- Nehajte se primerjati z drugimi. Nihče nima dvojnika, vsi smo unikatni, zato ni pravično, da se primerjamo z drugimi. Primerjate se lahko samo sami s seboj.

- Prenehajte se družiti z ljudmi, ob katerih se nenehno počutite slabo ali izkoriščane, nevidne.

- Slavite svoje zmage, ne glede na to, kako majhne ali velike so. Za vsak dosežek si recite, da ste ponosni nase.

- Stopite iz cone udobja in poskusite kaj novega. Občutek, ki ga dobimo, ko presežemo lastna pričakovanja, je čudovit.

- Ne sramujte se reči, ki vas razlikujejo od drugih, ampak jih vzljubite. To vas dela posebne.

- Vsak dan si vzemite nekaj minut in se umirite. Osredotočite se na svoj dih, izpraznite glavo in uživajte v samoti.

- Sledite svojim strastem. Ne bojte se jih.

- Bodite potrpežljivi in vztrajni. Dobra samopodoba ne pride čez noč, potrebno je veliko dela in časa, preden opazimo majhne rezultate. Prizadevanje za dobro samopodobo in ljubezen do sebe se nikoli ne preneha, temveč traja do konca življenja. Prijazno in nežno se podpirajte na te poti.

- Ozaveščajte svoje misli, čustva in želje. Tako boste bolje vedeli, kaj si želite v življenju in k čemu stremeti.

- Drugim izkazujte ljubezen in spoštovanje. Do njih se vedite tako, kot bi si želeli, da se oni do vas. To ne pomeni, da vam bo vsak vrnil takšen odnos, ampak to ni več vaš problem.

- Vsak dan najdite eno stvar, za katero ste hvaležni. Pomagala vam bo toliko uravnovesiti negativne občutke, da ne boste padli v samopomilovanje ali sovraštvo do sebe.

- Kadar se ne počutite dobro, na pomoč pokličite prijatelje, družino ali terapevta. Nihče ne pričakuje, da se boste iz vsega izvlekli sami.

- Naučite se reči NE. Če kdaj koga zavrnete, to ne pomeni, da ste slaba oseba, zgolj pametna.

- Odpustite si – za vse dogodke, v katerih ste se osramotili ali naredili kaj narobe. Izpustite jih. Zgodilo se je, kar se je zgodilo; naj to ne pokvari vaše prihodnosti.

- Svoje misli in doživljanja zapišite v dnevnik, jih oblikujte kot zgodbo ali naključna doživljanja. Izpišite vse, kar občutite, ne glede na to, kako noro, zlobno, žalostno ali grozno se vam vse sliši. Dnevnik obdržite, ga raztrgajte, zažgite, hranite pod vzmetnico 180x200 – kar koli vam bo pomagalo, da ta čustva sprostite in se jih osvobodite. Ne krivite jih, ne držite jih v sebi, ker bodo drugače vedno v vas.

- Izklopite se in obrnite navznoter. Privoščite si skodelico svojega najljubšega časa, kave ali vina, za nekaj minut bodite sami v tišini ali v delanju stvari, ki jih imate radi, pa si nikoli ne vzamete časa. Brez televizije in telefona – naredite nekaj samo zase. Pomislite na vse čudovite stvari, ki se vam dogajajo, ki so se vam zgodile in kaj vse se vam še lahko zgodi.

- Obupajte nad potrebo, da slišite odobravanje od drugih. Tudi če ste najbolj seksi, lepa, pametna, sposobna ženska na tem planetu, bodo vedno ljudje, ki vas ne bodo marali.

- Bodite realni. Ne obstaja oseba, ki bi bila srečna vse življenje vsak dan v tednu. Zakaj? Ker smo vsi le ljudje, delamo napake, imamo čustva, ki so lahko tako pozitivna kot negativna. Vse to je v redu. Dovolite si biti človek.

- Izpustite stare bolečine in travme. Priskrbite si pomoč, obiščite terapevta, izpišite občutke, predelujte jih, dokler niso pripravljeni, da vas zapustijo. Ker si zaslužite bolje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Kaj Slovence najbolj moti na delovnem mestu?
Zdravje
Kaj Slovence najbolj moti na delovnem mestu?
naslednji članek
V času menstruacije bodite še bolj nežne do sebe
Zdravje
V času menstruacije bodite še bolj nežne do sebe