nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 vaj v vodi za izgorevanje maščob

18. 7. 2023; 02.00
Avtor: K.M.
Plavanje, ženska, bazen

V vodi lahko delate več aktivnosti kot samo plavate. foto: Shutterstock

Izkoristite bazen, morje ali jezero kot "napravo" za vadbo in izvedite najboljši poletni trening, ki vas bo hkrati tudi osvežil.

Ko gre za izgradnjo mišic, izgorevanje maščob in doseganje fitnes ciljev, bi lahko bila voda najboljša "naprava" za vadbo. In ne, pri tem ne govorimo samo o plavanju. Da vaje, ki se izvajajo v vodi, niso samo za rehabilitacijo poškodb in starejše osebe ve Dan Daly, plavalec in trener profesionalnih športnikov. "Po mojem mnenju bi vsi športniki in ljubitelji telesne vadbe lahko imeli koristi od treninga v vodi," je povedal za Everyday Health.

Zakaj je vadba v vodi dobra za celo telo?

Vaje v bazenu ali morju lahko zagotovijo vse zdravstvene prednosti drugih vaj, kot so izgorevanje kalorij, krepitev mišic, izboljšano zdravje kardiovaskularnega sistema in bolj uravnoteženo duševno zdravje, hkrati pa prinašajo tudi nekatere edinstvene prednosti, ki se večinoma nanašajo na dve dejstvi:

Voda zmanjšuje telesno težo

Gibanja, ki jih izvajate v vodi, manj obremenjujejo vaše sklepe in kosti, saj voda zmanjšuje obremenitev vaše telesne teže, kažejo raziskave. Zato so treningi v vodi idealni za krepitev mišic brez pritiska na sklepe, ki ga lahko povzročajo tek in druge vaje z utežmi, pravi kiropraktik Todd Sinett.

Voda nudi stalni upor

"Horizontalno je voda 800-krat gostejša od zraka, kar zagotavlja edinstven večsmeren upor," še pravi Dan Daly. To pomeni, da ko hodite naprej skozi vodo, se vaše telo bori proti uporu vse vode okoli vas - navpično, vodoravno in rotacijsko. Zato je potrebno veliko več truda in časa, da naredite nekaj korakov v bazenu kot na suhem.

6 vaj v bazenu za izgorevanje maščob

Daly priporoča, da preizkusite te vaje v bazenu, ki ne zahtevajo dobrih plavalnih sposobnosti in lahko porabijo velike količine kalorij. Te vaje upora vam pomagajo izgraditi mišično maso, ki v zameno pomaga pri izgorevanju maščob in dajejo prednost velikim, kompleksnim vzorcem gibanja, da pospešijo srčni utrip in hkrati delajo na velikem številu mišic.

  • Tek
  • Sklece na robu bazena
  • Poskoki iz počepa
  • Bočno hoja
  • Škarjice
  • Jumping Jacks
prejšnji članek
Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes
Zdravje
Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes
naslednji članek
Recept: Mousse iz ribeza
Kulinarika
Recept: Mousse iz ribeza