mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas boli grlo? Nikar ne jejte tega!

6. 4. 2023; 03.00
Avtor: Njena.si
grlo

foto: Profimedia

Pri vnetju grla se izogibate sledeči hrani in pijači.

Vnetje grla je posledica bakterijskih in virusnih okužb žrela in je pogosto povezano z drugimi respiratornimi težavami, kot so vnetje sinusov in bronhitis. Da stanja ne bi poslabšali, vam svetujemo, da se izogibate določeni hrani in pijači. 

Vroča hrana 

Čeprav občutek vročine prija vnetemu grlu in se zdi, da se po zaužitem čaju ali juhi simptomi ublažijo, uživanje slednjih ni priporočljivo. Prevroči čaji, juhe in druga hrana še povečajo bolečino in lahko dodatno poškodujejo vneto tkivo. Preden pripravljeno hrano ali pijačo zaužijete, počakajte, da se nekoliko ohladi.

Kislo

Kislina je sovražnik vnetega grla in lahko še dodatno poslabša neprijetne simptome vnetja. Izogibajte se sadju in sadnim sokovom, ki vsebujejo veliko kisline (pomarančni sok, limona, grenivka), pa tudi solatam, začinjenim s kisom.

Slano

Čeprav je grgranje vode z morsko soljo pri vnetem grlu priporočljivo, ima slana hrana povsem drugačen učinek. Velike količine soli poškodujejo vneto tkivo, zato se izogibajte slanim prigrizkom in hitri prehrani kot sta pečen krompirček ali hamburger.

Pekoče

Čeprav je pekoča in začinjena hrana dobrodošla pri težavah z zamašenim nosom in pri vnetju sinusov, je škodljiva za vneto grlo. Izogibajte se čiliju, feferonom, popru ipd. 

Trda hrana 

Vneto grlo je zelo občutljivo, zato lahko uživanje trde hrane poslabša simptome. Izogibajte se čipsu, žitaricam, oreščkom ali kruhu s trdo skorjo.

prejšnji članek
Šok za bralce - konec priljubljene spletne knjigarne Book Depository
Kultura
Šok za bralce - konec priljubljene spletne knjigarne Book Depository
naslednji članek
Tradicionalna šunka v testu
Kulinarika
Tradicionalna šunka v testu
#obraziavenija
obraziavenija