profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti za pomoč pri pomladnih alergijah

15. 4. 2017; 08.01
Avtor: Lara Jelen/Maja
alergija

foto: Profimedia

Ste vedeli, da je hrana ključna v boju z alergijami.

O alergijah pišemo vsako pomlad, zato alergiki vsaj osnovne nasvete dobro poznate. Vendar pa lahko svoje težave omilite še na nekatere druge načine. Sploh če se na težave pripravite že vnaprej. Z Aljo Dimic iz centra Holistic, certificirano prehransko terapevtko in svetovalko po tradicionalni kitajski medicini, smo se pogovarjali o dejavnikih, ki se pogosto skrivajo v ozadju spomladanskih alergij.

Razlog za spomladanske alergije so lahko različni pelodi, cvetni prah, ambrozija, trave in drugo. Vzrok, da pride do reakcij nanje, pa tiči v imunskem sistemu. »Vse alergije so močno povezane z oslabljenim imunskim sistemom. Čim slabše deluje vaš imunski sistem, tem več alergij imate,« pojasnjuje Alja in nadaljuje: »Z leti je obrambni sistem vedno bolj obremenjen, zaradi strupov v hrani, vodi in zraku, zaradi zdravil in antibiotikov ter stresnega načina življenja. Tudi če morda v življenju nikoli niste imeli alergij, jih lahko razvijete. Bolj ko je vaše telo obremenjeno, več jih imate. Alergije na hrano, cvetni prah, živalsko dlako ... Alergije se velikokrat kažejo kot kožni izpuščaji, solzenje oči in izcedek iz nosu. Lahko se pojavljajo težave z dihanjem ali celo črevesne težave. Seveda je ob pojavu teh znakov na začetku vedno treba natančno ugotoviti, na katero stvar ali hrano je oseba alergična. V času terapij se je treba povzročitelju alergijskih reakcij izogniti. To je splošno znano, veliko manj pa se poudarja pomembnost krepitve imunskega sistema, čeprav lahko le na ta način dosežemo dolgoročen učinek in odpravimo alergijo.«

Zdrave navade

Okoli nas je vedno več strupov, naš imunski sistem je vedno bolj obremenjen in zato je alergij iz leta v leto več, tudi pri dojenčkih in majhnih otrocih. Za vse, ki se želite rešiti nadležnih alergij, strokovnjakinja priporoča upoštevanje navad, ki na prvi pogled morda nimajo nobene zveze z alergijami, a lahko bistveno pripomorejo k izboljšanju stanja in počutja: »Pojdite spat pred enajsto uro zvečer, spite v popolni temi, čez dan po požirkih popijte najmanj dva litra mlačne vode, jejte samo ekološko hrano, zelenjava in sadje naj bosta lokalno pridelana in vzgojena, uživajte v mandljih in lešnikih in ne pretiravajte s suhim sadjem in z zelo sladkim sadjem. Poleg tega ne kupujte alternativ belemu sladkorju, ne uporabljajte belih mok in izdelkov iz njih, omejite uživanje živalskih produktov (meso, mlečni izdelki), ne kupujte zapakirane in vnaprej pripravljene hrane, ne jejte ocvrte hrane ter uporabljajte naravno morsko sol in hladno stiskana olja. Uživajte v sveži zelenjavi v obliki solat, v enem obroku zmešajte največ tri različne vrste hrane, jejte vsaj tri ure pred spanjem in ne pretiravajte z določeno hrano samo zato, ker je zdrava. Ne pozabite uživati stročnice!« svetuje.

Hrana je ključna v boju z alergijami

Ko je oseba izpostavljena alergenom, kot sta npr. hišni in cvetni prah, se nekatera protitelesa vežejo na določene bele krvničke (mastocite) zgornjega respiratornega trakta, kar iz njih sproži sproščanje histamina. Veliko histamina vsebujejo tudi čokolada, vino, pivo, kakav, kis, ribe, salame in klobase, zelje, jagode, ananas, kivi, citrusi, špinača, jajčevci, paradižnik, gobe, indijski oreški, arašidi, orehi, jajca in siri. Posledično se pojavijo srbenje in kihanje, čemur pravimo alergija ali alergijski rinitis. Alergijo prepoznamo tudi po izcedku iz nosu, srbečih in solznih očeh, zamašenem nosu, sinusih in težavah z grlom, izpuščajih na koži, koprivnici, driski in pogostem uriniranju. »Vse te simptome sicer lahko lajšamo z vrsto farmacevtskih zdravil, ki pa ponujajo začasno rešitev in ne odpravijo vzroka alergij. Še več, kadar se zdravila s kortikosteroidi uporabljajo daljše časovno obdobje, pripomorejo k zaviranju delovanja nadledvičnih žlez, vodijo v vnetja, kandidiazo v nosu in kronične krvavitve iz nosu,« opozarja sogovornica, ki alergikom priporoča, da si poskusijo pomagati z znanjem tradicionalne kitajske medicine. »V tradicionalni kitajski medicini vsak organ sestavlja mreža energijskih poti, znanih kot meridiani. Dvanajst rednih in osem dodatnih meridianov pomaga ohranjati ravnotežje jin (snovi, ki negujejo telo, kot sta kri in telesne tekočine) in jang (v zvezi z dejavnostjo in funkcijami) v telesu. Vsak meridian se imenuje po tistem notranjem organu, ki ga zajema in skozi katerega prehaja. Kadar qi (vitalna ali življenjska energija) prosto teče skozi meridiane, je naše telo v dobrem zdravstvenem stanju in optimalno deluje. Kadar pa je energijska pot ovirana, to poslabša delovanje in funkcije telesa, jin in jang pa postaneta neuravnotežena. To neravnovesje v končni fazi vpliva na delovanje telesa kot celote. Pri alergijskem rinitisu blokada energije leži v pljučih, ki se nadaljujejo v nos. V normalnih razmerah pljuča nadzorujejo dihanje in zagotavljajo normalno dihanje skozi nos. V tradicionalni kitajski medicini so pljuča odgovorna za razprševanje energije po telesu ter za preprečevanje vstopa patogenim strupom, ki vdirajo v telo,« pojasnjuje Alja Dimic.

foto: Profimedia

Vzrok za alergijski rinitis

Pomanjkljivo delovanje pljuč omogoča tujkom, mrazu ali vročini, da vdrejo v telo. »Lahko je genetsko pogojeno ali pridobljeno skozi življenje. V vseh primerih alergij sta veter in vetrovno vreme pogoj za nastanek alergij. Veter je lahko hladen ali vroč, vlažen ali suh. Najpogostejši vzrok alergij sta veter in vlaga, ki povzročita kihanje, srbenje oči in grla ter občutek teže v glavi z obilo sluzi. Pljuča močno oslabi hrana, polna sladkorjev, moke in mlečnih izdelkov, premalo gibanja ali pretiravanje z vadbo ter močna čustva, kot sta huda žalost ali pretirano vzhičenje. Oslabljeno delovanje pljuč vodi v slabo delovanje celotnega imunskega sistema, zaradi česar postanemo bolj dovzetni za bolezni. Tipični simptomi že oslabljenega imunskega sistema in neuravnovešenega delovanja meridianov so fizična in psihična utrujenost, apatija, potenje že ob najmanjšem naporu ter pogosti prehladi. Vranica je oslabljena zaradi pretiranega razmišljanja, slabih prehranjevalnih navad, ki prispevajo k vlagi v telesu: moka, sladkor, mlečni izdelki, predelana hrana, mastna, ocvrta, začinjena in hladna hrana ter alkohol. Prav tako k šibki vranici prispevajo močni hlapi, na primer cigaretni dim

Če k temu prištejemo še pomanjkljivo delovanje ledvic, imamo pravo kombinacijo za pojav alergije. »Pomanjkljivo delovanje ledvic je lahko posledica dednosti, kroničnih bolezni, staranja, prenapornega dela ali močnega strahu. Kadar je vzrok genetski, se alergije pojavljajo že v otroštvu. Ker so ledvice v tradicionalni kitajski medicini vir vsega qija v telesu, lahko pomanjkljivo delovanje ledvic moti delovanje pljuč in obrambe pred patogeni, zaradi vdora katerih pride do alergij. Kadar je posledično oslabljen tudi imunski sistem, se pojavijo tudi kožna vnetja ali astma.«

Pri odpravljanju vsega naštetega sta nam lahko v veliko pomoč akupunktura in akupresura, je prepričana Alja Dimic in svetuje, da se lajšanja alergij lotimo najmanj en mesec pred pojavom simptomov. Pri nekaterih bolnikih pride do izboljšanja že takoj, v prvi terapiji, pri drugih pa bo potrebnih od 6 do 10 tretmajev.

Masaža akupunkturnih točk

Za začasno lajšanje simptomov zamašenega nosu in srbenja si vsak sam lahko masira akupunkturne točke, večkrat na dan, z blazinicami prstov.
1. Yintang (desno med obrvmi)
2. YinXiang ali LI 20 (okoli nosu in okoli ust)
3. Hegu ali LI4 (na hrbtni strani roke med palcem in kazalcem)
Poleg masaže omenjenih točk je priporočljiva še uporaba zelišč, ki odvajajo vlago iz telesa (na primer mačja meta), in terapija moksa, saj z njo krepimo delovanje imunskega sistema.

Česa ne smemo?

Pri nadzorovanju sezonskih alergij igra zelo pomembno vlogo prehrana. »Sladice, mlečni izdelki, hrana iz hladilnika in moke povečujejo nabiranje sluzi, kar privede do oslabljenega delovanja pljuč in pojava alergij. V tem času so na prvem mestu med živili, ki se jim moramo izogniti, če trpimo zaradi alergij, jogurti, sladoled, siri in mleko. Juhe, solate in sveža zelenjava, kuhana zrna ter prosena kaša pa ne povzročajo nabiranja sluzi. Čez dan priporočam pitje mešanice limone, vode in sode bikarbone ter prenehanje hranjenja najkasneje ob šesti uri zvečer. Sadje jejte samostojno, ne pretiravajte in nikoli po drugem obroku.«

Preberite tudi, zakaj so alergije bolj zapletene kot si mislimo. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Maja o lažnih tračih: Nihče me ni poklical in preveril dejstev
Svet slavnih
Maja o lažnih tračih: Nihče me ni poklical in preveril dejstev
naslednji članek
Nekdanji fant znane Slovenke že v objemu druge
Svet slavnih
Nekdanji fant znane Slovenke že v objemu druge