testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To vam sporočajo razpoke v ustnih kotičkih

23. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
ustnice 2

Vnete, suhe in razpokane ranice strokovnjaki imenujejo heilitis foto: Youtube

Preverite, kaj nam sporočajo nadležne razpoke, ki se pojavijo v kotičkih ustnic.

Ste se že kdaj srečali z bolečimi ranicami v ustnih kotičkih, ki skelijo zlasti tedaj, ko zaužijemo slano ali kislo hrano? Vnete, suhe in razpokane ranice strokovnjaki imenujejo heilitis, morda pa ste že zasledili tudi ljudski izraz - nekateri tegobo imenujejo žvale.

Kaj nam o našem zdravju sporočajo boleče razpoke?

Vzrokov za pojav heilitisa je več, zato razmislite, s kakšnimi spremembami ste se srečevali v zadnjem obdobju. Razpoke lahko sicer pozdravite sami, pri tem je dobro, da odkrijete vzrok za pojav in uvedete spremembe, ki bodo preprečile ponovno nastajanje razjed. V kolikor se stanje ne izboljša, obiščite zdravnika. Vzrok je lahko namreč tudi resnejše stanje, kot je denimo sladkorna bolezen ali pa pogoste glivične, bakterijske ali virusne okužbe.

Bolezen, dehidracija – Padec odpornosti, povišana telesna temperatura in nezadostno uživanje tekočine lahko povzroči nastanek razpok v ustnih kotičkih. Poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine, vročinska stanja namreč pogosto spremlja tudi dehidracija.

Hujšanje –  Osiromašen jedilnik lahko vodi do pomanjkanja hranilnih snovi v telesu, slednje povzroča nastanek razpok v ustnih kotičkih. V kolikor hujšate,  poskrbite, da bo vaša dieta vsebovala prehrano bogato z vitamini in minerali. Morda vam primanjkuje: železa in/ali vitamina B. Da bi nadomestili izgubo vitamina B, uživajte več listnate zelenjave, brokoli, papriko in sadja, kot so denimo fige, marelice, suhe slive. Ne pozabite tudi na ribe in perutninsko meso.  Z železom boste vaše telesne celice nahranili, če boste uživali piščančja jetrca, lečo, školjke, sezamovo seme, suhe marelice, rdeč fižol, jajca, brokoli, piščančje prsi.

Se pogosto oblizujete in vlažite ustne kotičke? Na ta način se ustvarja idealno okolje za pojav bakterij. Ravno glivične okužbe so zelo pogoste pri pojavu heilitisa.

Ste bili izpostavljeni vetru ali soncu? Razpoke se še hitreje pojavijo, če so ustni kotički vlažni zaradi vlaženja z jezikom. Slednje mnogi počnejo povsem nevede. Ranice si navlažite s kremo ali vazelinom.

Preberite si še: To vam sporočajo brazde na nohtih



prejšnji članek
Krvave roke zaradi palmovega olja
Zdravje
Krvave roke zaradi palmovega olja
naslednji članek
Pravila, ki jih morate upoštevati pri izbiri idealnega modrčka
Moda&Lepota
Pravila, ki jih morate upoštevati pri izbiri idealnega modrčka