GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitro in enostavno: Fantastičen jagodni džem

14. 6. 2021; 03.00
Avtor: V. M.
Jagodni jam

Pripravite si slastni jagodni džem iz domačih jagod. foto: Profimedia

Predstavljamo vam preprost recept za hitro pripravo odličnega jagodnega džema, ob katerem vam bodo zaplesale vaše brbončice. Mmmmm, tole je naravnost izvrstno!

Za pripravo džema boste potrebovali:

•    1,5 kilograma jagod (očiščene boso tehtale cca. 1,2 kg)
•    sok ene limone
•    vanilijev sladkor
•    400 g sladkorja
•    1 vrečka džemfixa

Kako pripraviti ta izvrsten džem?

Dobro, saj vemo, najbrž se sprašujete, zakaj navedene sestavine vsebujejo tako malo sladkorja, kajne? Zato, ker džemfix vsebuje sadni sladkor, zaradi česar za pripravo džema ne boste potrebovali velikih količin sladkorja. Tudi sam čas priprave je veliko krajši, a naj vas ob te ne skrbi, da vam sladka jagodna omaka ne bo služila tako dolgo kot, če bi jo kuhali kot običajno. Džemfix namreč vsebuje citronsko kislino, zato pazite le, da boste džem shranili v sterilizirane kozarce in da ob polnjenju na notranji strani robov ne bodo ostale sledi omake, saj ravno tam zlahka nastane plesen.

Jagode operite, osušite, jim odstranite peclje in tiste dele, kjer so se pojavili začetki gnilobe. Slednje je zelo pomembno, zato odstranite vse prezrele dele, da vam ozimnica kasneje ne bi zavrela.

Jagode pretlačite, stresite v večji lonec, dodajte džemfix, ki ste mu primešali dve jušni žlici sladkorja (od zgoraj navedene količine), sveže iztisnjen sok limone in vanilijev sladkor. Vse skupaj premešajte in pričnite kuhati na nizki temperaturi. Dodajte sladkor in mešajte približno pet minut, da se sladkor razpusti. Jagodno omako segrejete tik do vrelišča, zaradi džemfixa ni potrebno, da sladka zmes vre dlje časa.

Jagodno omako nalijte v sterilizirane kozarčke. Pri tem pazite, da je ne boste napolnili do roba – ne sme se dotikati pokrovčka! Kozarce nato dobro zatesnite in jih po babičinih navodilih prekrijte z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarčke nato shranite v hladen prostor. To je to. Hitro in enostavno kajne?

Preberite si še: Najbolj enostaven recept za bezgov siru

Jagode so eden izmed najboljših virov vitamina C in folne kisline, vsebujejo pa tudi veliko kalija, ki znižuje količino vode v tkivih in znižuje krvni tlak. foto: Pexles

prejšnji članek
Zakaj so osebe, rojene v temu astro znaku, naporne?
Horoskop
Zakaj so osebe, rojene v temu astro znaku, naporne?
naslednji članek
Svetovni dan krvodajalstva: "Darujte kri in svet naj bije!"
Zdravje
Svetovni dan krvodajalstva: "Darujte kri in svet naj bije!"