profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Življenje z manj ogljikovimi hidrati

13. 7. 2017; 03.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
lchf

foto: Profimedia

Že poznate to priljubljeno dieto?

Dieta LCHF je ime dobila po štirih besedah: Low Carb, High Fat, kar pomeni manj ogljikovih hidratov in več maščobe. Pri nas je dieta znana kot ketonska dieta, zato ste zanjo verjetno že slišali. Ketonska dieta zagovarja uživanje zelo malo ali nič ogljikovih hidratov, razmeroma veliko maščob in zmerno uživanje beljakovin.

Večina posameznikov se za LCHF-prehrano odloči, ker želi shujšati. Običajno to ni njihov prvi poskus hujšanja in imajo za seboj že nekaj ponesrečenih diet, ki niso imele dolgoročnega učinka. Veliko takih diet lahko najdemo na spletu in v drugih medijih, za njih pa se vse prehitro odločimo, saj želimo hitre rezultate, hkrati pa nimamo dovolj znanja za oceno, ali je takšna dieta zares smiselna in zdrava.

Kaj se dogaja v našem telesu?
Raziskave so pokazale, da se z izogibanjem sladkorju in škrobu stabilizira raven krvnega sladkorja, raven inzulina, ki sicer omogoča shranjevanje maščob, pa pade, to pa poveča izgorevanje maščob v telesu in okrepi občutek sitosti. Vsi ogljikovi hidrati razpadejo v našem črevesju na enostavne sladkorje. Sladkor se absorbira v kri, kar dvigne raven glukoze v krvi. S tem se poveča sproščanje inzulina. Inzulin proizvaja trebušna slinavka, v krvi pa je pomemben, ker preprečuje izgorevanje maščob. Inzulin je neposredno odgovoren, da se presežki hranljivih snovi shranijo za rezervo v maščobnih celicah. Ker pa že nekaj ur po obroku v krvi začne primanjkovati energije, se nas loti občutek lakote in želja po sladki, hitri potešitvi. Takrat ljudje sežemo po še več ogljikovih hidratih. In ko se ujamemo v začarani krog, se debelosti ne moremo izogniti.

Dieta je pokazala neverjetne rezultate, ki so pripeljali do dejstva, da lahko z izredno majhnimi vnosi ogljikovih hidratov stabiliziramo raven glukoze v krvi, sprožimo nastanek manjše količine inzulina, s tem pa se troši več maščobnih celic. Prehrana, ki jo predpisuje ketonska dieta, je pot, da telo začne porabljati svoje rezerve v maščobnih celicah za gorivo namesto glukoze, saj v telesu ni prevelike količine inzulina, ki bi preprečeval razgradnjo. To je tudi razlog, zakaj imate po mastni hrani več ur občutek sitosti, pri predelanih ogljikovih hidratih pa ste lahko lačni že po pol ure. Poleg tega študije kažejo, da je pri dieti LCHF količina vnesenih kalorij občutno nižja, in to brez tehtanja hrane in štetja žlic.

Naredite konec ogljikovim hidratom! foto: Profimedia

Kaj lahko jeste


Lahko jeste vse vrste mesa, ribe, jajca, zelenjavo, ki raste nad tlemi, in naravne maščobe (kot je denimo maslo). Izogibajte se sladkorju in škrobu (kruh, testenine, riž in krompir). Pri tem velja omeniti, da lahko pri mesu pojeste tudi kožo pri perutnini. Na jedilnik uvrstite vse vrste rib, od lososa, skuš, postrvi …, le ocvrtih ne jejte.
Plus za tiste, ki pri kuhi ne morete brez smetane. Ketonska dieta dovoljuje, da uporabljate veliko masla in smetane. Več ju bo, boljši okus bo imela hrana. Uporabite lahko tudi omake, ki si jih sami naredite na primer iz kokosovega in olivnega olja, poskusite pa lahko tudi s holandsko omako.

Zelenjava, ki naj se na vašem krožniku znajde večkrat, je: zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, šparglji, jajčevci, olive, špinača, blitva, gobe, kumare, zelena solata, avokado, paprika, paradižnik in čebula.
Pri mlečnih izdelkih vedno izberite polnomastne izdelke. Smetana naj ima štirideset odstotkov maščobe, veliko uporabljajte kislo smetano, grški/turški jogurt, polnomastne sire … Pri svežem mleku bodite pozorni na količino sladkorja, zato svetujemo, da berete podatke na embalaži, prav tako pa ne izbirajte izdelkov z nizko vsebnostjo maščob.

Sladkor je največji greh!


Najhujša pregreha pri ketonski dieti je sladkor. Ne pijte sladkih gaziranih pijač. Ne jejte čokolad in čokoladic, slaščic, vseh vrst peciva, sladoleda, žit za zajtrk. Prav tako si ne sladkajte kave ali čaja. Tudi škrob je prepovedan. Največ ga najdete v kruhu, testeninah, rižu, krompirju, čipsu, krompirčku, najrazličnejših kašah, kosmičih …
Z jedilnika črtajte tudi sadje, ki vsebuje veliko sadnega sladkorja, in pivo zaradi njegove sestave. Namesto tega si občasno privoščite suho vino in temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

10 privlačnih razlogov za prehrano LCHF
Gašper Grom, strokovnjak za zdravo prehrano in vadbo v fitnes centru, osebni trener in svetovalec ter diplomirani dietetik, ki tovrstni način prehranjevanja zagovarja že dlje časa in ki je skupaj z novinarko Tjašo Vrhovnik izdal knjigo Bemumast, je na svoji spletni strani navedel deset razlogov za prehrano LCHF:

1. Konec nenehne lakote in »lakote«.
2. Želja po sladicah, picah in podobni hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, je za tiste, ki se prehranjujejo po načelih LCHF, samo še neprijeten spomin.
3. Manjše število obrokov, pogosto so še trije čisto preveč.
4. Zmanjšanje obsega pasu in s tem trebušne maščobe, ki ni samo neestetska, pač pa tudi leglo nevarnih vnetnih procesov, temeljev hudih bolezni.
5. Izrazito izboljšanje ravni krvnih lipidov (holesterola in trigliceridov). Zdravniki bodo začudeni!
6. Stabilizacija krvnega sladkorja in nižanje koncentracij inzulina. Če ste sladkorni bolnik na zdravilih, se utegne zgoditi, da jih boste morali nehati jemati!
7. Znižanje krvnega tlaka.
8. Psihična agilnost in boljša zbranost.
9. Konec nenehne utrujenosti, pomanjkanja energije in slabega počutja.
10. Pestra prehrana, ki zadovolji oči, um in telo.

prejšnji članek
Na bazenu kazala svoje razkošne obline
Svet slavnih
Na bazenu kazala svoje razkošne obline
naslednji članek
Nina je bila nekoč povsem drugačna
Svet slavnih
Nina je bila nekoč povsem drugačna