reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

HIV v Sloveniji: Seks na zmenkih postaja ruska ruleta

18. 7. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
postelja, seks

Koliko spolnih partnerjev pa ste vi imeli doslej? foto: Vir: arhiv Svet24

Če so imele pretekle generacije v svojem življenju zgolj enega ali dva spolna partnerja, temu danes še zdaleč ni več tako. Prek 50 spolnih partnerjev našteje naša sogovornica, uspešna in izobražena 35-letnica. A se ob tem ne gre igrati z zdravjem. Število okuženih z virusom hiv se namreč približuje nevarni številki.

Samostojna je, za ugodno življenje ne potrebuje moškega. A si želi ljubezni, rada bi našla življenjskega sopotnika, ki bi jo dopolnjeval. G. Pravega išče prek spletnih portalov za zmenke, občasno pa koga spozna prek zmenkov, ki jih predlagajo oz. uredijo prijateljice. Tudi na večernih druženjih s prijatelji se je že pripetilo, da je našla prijetnega sogovornika. A to ni današnja tema, gre za to, da se je pričela spraševati ali z občasnimi spolnimi odnosi, ki jih ima na zmenkih, ogroža lastno zdravje. Če pomisli, koliko ljudi redno menjava spolne partnerje, se zdi predajanje tovrstnim užitkov na zmenkih kot ruska ruleta. Nenazadnje lahko že sama našteje več kot 50 moških, s katerimi je imela spolne odnose. Se vam zdi številka velika? Zaskrbljujoča? Zagotovo, a sogovornica še zdaleč ni osamljen primer.

Pogosto menjate spolne partnerje? Ne bodite lahkomiselni in poskrbite za ustrezno zaščito. foto: Profimedia

Brezplačno in anonimno testiranje na HIV

Koliko spolnih partnerjev pa ste vi imeli doslej? Ste kdaj razmišljali o tem, da bi preverili ali ste zdravi? Morda niste vedeli, a testiranja na HIV se izvajajo po vsej Sloveniji. V večini ustanov je testiranje samoplačniško, znesek se giba okrog 17 eur. Zaupno testiranje v breme zavarovalnice (brez doplačil) je na zahtevo pacienta mogoče tudi pri izbranem družinskem zdravniku.

V kolikor želite izvesti anonimno in brezplačno testiranje v Ljubljani, lahko to storite na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, na Japljevi ulici 2, in sicer vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Seznam ostalih ustanov, kjer se izvajajo testiranja ter informacije o izvajanju testov, pa boste našli TUKAJ.

V Sloveniji okuženih več kot 500 oseb

Janez Tomažič iz infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnjuje, da so lani prepoznali 60 novih primerov hiva, letos pa 25. Še enkrat toliko jih pričakujejo do konca leta.

Statistični podatki kažejo na to, da je 50 odstotkov novih okužb poznih, ko ima posameznik že zelo načet imunski sistem oz. ima že aids. Tako je po besedah Tomažiča v Sloveniji 600 oseb, ki imajo potrjen status hiv pozitiven, po njihovih predvidevanjih jih je še 200 ali 300, ki še niso potrjeni. Slednji se ne testirajo zaradi strahu pred stigmatizacijo.

Preberite si še: Kako pravilno uporabiti kondom?

foto: Eurodate

prejšnji članek
Irina Shayk pokazala prvorojenko
Svet slavnih
Irina Shayk pokazala prvorojenko
naslednji članek
VIDEO: Brez cenzure – ko mama zajaha flaminga
Svet slavnih
VIDEO: Brez cenzure – ko mama zajaha flaminga