Vroče ta hip

Število bolnikov narašča: Preverite znake sladkorne bolezni

Sladkorne bolnike pogosto pestijo kožne nevšečnosti, kot je suha in srbeča koža.
Sladkorne bolnike pogosto pestijo kožne nevšečnosti, kot je suha in srbeča koža.
Profimedia

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni stroka poroča o povečanju števila bolnikov. Medtem ko je leta 2007 zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni prejemalo manj kot 80.000 bolnikov, se je v lanskem letu število povzpelo na okoli 108.600.

''K takšnemu porastu so sicer prispevala tudi uvedba novih zdravil in smernice za zgodnejši pričetek zdravljenja z zdravili, kot je npr. metformin, s tem pa se je za polovico zmanjšal delež nemedikamentozno zdravljenih. Razloge za porast sladkorne bolezni le deloma lahko pripišemo staranju prebivalstva, četudi gre visoko stopnjo prevalence sladkorne bolezni tipa 2 pripisati dolgoživi družbi,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

kri
Ali se tudi sami soočate z boleznijo, lahko preverijo v laboratoriju s krvnim testom.
profimedia

Kako zmanjšati tveganja za zaplete v nosečnosti?

Kot pojasnjujejo, Mednarodna zveza za sladkorno bolezen letošnji svetovni dan sladkorne bolezni posveča ozaveščanju o nosečniški sladkorni bolezni, kjer je integrirana oskrba pomembna ne le za zdravje matere, temveč tudi zdravje otroka.

Da bi zmanjšali tveganja za zaplete v nosečnosti, je pomembno, da imajo nosečnice urejene vrednosti krvnega sladkorja. Zato je ključno dobro sodelovanje nosečnice, diabetologa in ginekologa oz. porodničarja, poudarja asist. mag. Lili Steblovnik iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana in nadaljuje, da z diabetologi sodelujejo pri vodenju dveh skupin nosečnic. ''Prve so tiste, ki imajo sladkorno bolezen že pred nosečnostjo, druge pa tiste nosečnice, ki sladkorno bolezen razvijejo v nosečnosti. Teh je 11 - odstotkov. Z vodenjem nosečnic s preeksistentno sladkorno boleznijo imamo zelo dobre perinatalne rezultate ravno zaradi dobrega sodelovanja z diabetologi in upam, da bo to tudi v prihodnje tako uspešno.''

nosečnost.jpg
Da bi zmanjšali tveganja za zaplete v nosečnosti, je pomembno, da imajo nosečnice urejene vrednosti krvnega sladkorja.
Profimedia

Znaki, ki nakazujejo na sladkorno bolezen

Bolnike s sladkorno boleznijo najpogosteje vodijo v zdravstvenih domovih, pri nekaterih pa je potrebna občasna ali stalna obravnava v specialističnih diabetoloških ambulantah. Ali se tudi sami soočate z boleznijo, lahko preverijo v laboratoriju s krvnim testom, na katerega vas napoti vaš zdravnik. V nadaljevanju preverite najpogostejše znake, ki nakazujejo na sladkorno bolezen:

- pretirana žeja

- pogosto uriniranje

- povečan apetit

- izguba teže

- zamegljen vid

- izčrpanost

- pogosta utrujenost

- počasno celjenje rad, modric, prask …

- mravljinčenje v rokah in nogah (spremlja ga lahko bolečina in oteklina)

- glivične okužbe (pri ženskah vaginalne)

- suha in srbeča koža, druge kožne nevšečnosti