stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepričani smo, da gobico za pomivanje čistite narobe

23. 2. 2022; 03.00
Avtor: K.M.
gobice, gobica, čiščenje, pomivanje, kuhinja

foto: Profimedia

To je razlog, da bi morali s svojim početjem takoj prenehati.

Ste tudi vi med tistimi, ki varčujete pri gobicah za pomivanje posode? Jih vedno izpirate in poskušate očistiti? Zadnje raziskave so pokazale, da bi s tem početjem morali v resnici takoj prenehati. Gre za potrošni material, ki ga je potrebno zavreči in pri tem ne smete razmišljati o varčevanju. Če boste počeli to, boste prej ogrožali svoje zdravje. 

Edini način, s katerim lahko 'očistite' vašo gobico, je ta, da to preprosto zavržete in pričnete uporabljati drugo, novo. Strokovnjaki so mnenja, da bi gobico morali menjati v povprečju vsaj enkrat na teden in se tako znebiti vseh bakterij, ki jih le-ta vsrka vase. Če tega ne storite, se izpostavljate patogenim bakterijam, tudi če se vsak dan še tako zelo potrudite, da bi gobico očistili. 

Patogene bakterije so tiste, ki dokazano povzročajo različne bolezni in okužbe.

Gre za potrošni material. foto: Profimedia

Strokovnjaki so namreč primerjali mikrobe na gobicah, ki so bile očiščene v vreli vodi ali s pomočjo mikrovalovne pečice in tiste, ki sploh niso bile dodatno očiščene, seveda pa so bile dobro sprane pod tekočo vodo. Zanimivo je, da med njimi niso našli nikakršnih razlik. Še več, gobice, ki so bile na kakršen koli način razkužene, niso vsebovale manj bolezenskih bakterij, kot ostale gobice. Gobica, ki jo tako zelo čistite, je tako lahko še bolj nevarna. Pri čiščenju lahko uporabljate za človeka bolj nevarna sredstva, ki jih nato prenašate na krožnike in pribor. Po drugi strani pa gobico v prepričanju, da je čista, uporabljate dlje časa. Na njej se tako nabere še več bakterij, vi pa jih zopet prenašate na pripomočke, ki jih uporabljate pri kuhi oziroma hranjenju. 

Na gobice, ki jih uporabljate pri pomivanju, zato začnite gledati kot na stvari, ki jih je potrebno redno metati v stvari. Če tega ne boste počeli, boste le škodovali svojemu zdravju! 

prejšnji članek
Kako razviti čustveno inteligenco?
Zdravje
Kako razviti čustveno inteligenco?
naslednji članek
Preizkušeni pustni recepti
Kulinarika
Preizkušeni pustni recepti