profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S kredo nad mastne madeže

1. 1. 2018; 04.00
Avtor: zf
šolska tabla

šolska tabla foto: Profimedia

Na kaj pomislite ob besedi kreda? Zagotovo je vaša prva asociacija zelena šolska tabla, na katero se piše s kredo, naslednja pa risanje otrok z barvnimi kredami po asfaltu. Kreda ne služi le v didaktične namene, temveč je uporabna tudi pri hišnih opravilih.

Zagotovo ste že slišali, za kaj vse se kreda uporablja. Nekaterim pomaga pri odpravljanju težav z refluksom in zgago, šivilje z njo zarišejo črto za krojenje, pleskarji označujejo višino. Preverite, pri čem je še uporabna.  

ZATAKNJEN KLJUČ

Se ključ vaših vhodnih vrat neprestano zatika v ključavnici? Ali vanjo le s težavo vstavite ključ? Vas je strah, da lepega dne ne boste mogli odkleniti lastnih vrat? Brez skrbi. Zobati del ključa večkrat podrgnite s kredo in ga tako »podmažite«. Ključ večkrat zapored vstavite ključavnico ter tako odpravite težave z zarjavelo in »utrujeno« ključavnico.

krede foto: profimedia

BELI NOHTI

Ste ena izmed redkih, ki se ponašajo z lepimi dolgimi nohti, ne da bi za to morale obiskovati manikerke in uporabljati razne nanose? Edino, kar vas moti, je barva roževine, saj je skorajda prozorna ali morda malce rumena? Ne zapravljajte denarja za drage svinčnike, poskrbite za belino na naraven način. Površino pod nohtom najprej dobro očistite, nato pa uporabite nekaj mokre krede, ki jo s čopičem nanesete pod nohte, in poskrbite za snežno belino.  

MASTNI MADEŽI NA USNJU IN SEMIŠU

Če se je na vaših čevljih, jakni ali drugem usnjenem izdelku pojavil masten madež, izdelka še ni treba vreči v smeti. Potrebujete le nekaj bele krede. Madež večkrat podrgnite s kredo in pustite, da se ta nekoliko vpije. Nato s staro ščetko ali krtačo odstranite kredo. Masten madež bo izginil. Madeže z zimskih čevljev (piščančkov) boste preprosto odstranili tudi z gumijasto radirko, nikar pa ne pozabite na primerno impregnacijo.   

prejšnji članek
Slavna imena, ki so odšla v letu 2017
Svet slavnih
Slavna imena, ki so odšla v letu 2017
naslednji članek
Praznujemo z vami v osrčju štajerske prestolnice
Kulinarika
Praznujemo z vami v osrčju štajerske prestolnice