stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne nasedajte: Lažno obvestilo davčnega urada

16. 1. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
bankomat

Navedbe nikakor ne držijo, vnos PIN številke v obratnem vrstnem redu ni varnostni signal. foto: arhiv Svet24

Sporočila o super zmogljivosti bankomatov, ki naj bi ob obratnem vnosu PIN številke na policiji sprožili alarm, so vrsto let polnila spletne nabiralnike. S pomočjo zlorabe podatkov uslužbenke Finančne oprave RS, so lažniva obsvetila zopet v obtoku. Ne nasedajte.

Na družabnem omrežju facebook se je ponovno pojavilo obvestilo z navodili za ukrepanje v primeru poskusa tatvine na bankomatu. Že na prvi pogled dvomljiva vsebina svetuje beleženje PIN kode v obratnem vrstnem redu, kar naj bi sprožilo varnostni signal na policijski postaji. Kot je že vrsto let znano, gre za popolno izmišljotino, ki pa je ponovno našla svoje mesto v medmrežju zaradi navedbe podatkov uslužbenke Finančne uprave RS.  Nekritičnemu očesu namreč dajejo dodani podatki težo, kar je tudi razlog, da se posamezniki odločajo za delitev navidezno dobronamernega obvestila. Kot smo preverili, gre za zlorabo podatkov uslužbenke Finančne uprave, ki kakopak sporočila ni oblikovala in posredovala na različne naslove.

Ne sodelujte pri pošiljanju nesmiselnih opozoril. foto: Arhiv Svet24

Zadeva: Bankomati - obvestilo



Če vas kdaj tat ali kdo drug prisili, da na bankomatu dvignete denar, vnesite svoj PIN v obratnem vrstnem redu. Če je vaš PIN 1254, vnesite 4521. Bankomat vam bo dal denar, vendar bo to hkrati prepoznal kot klic na pomoč in bo sprožil alarm na policiji. To opcijo imajo vsi bankomati, vendar veliko ljudi tega ne ve. Prosimo, prenesite to informacijo še drugim. Ni odveč imeti tega v mislih.

Nataša Nagode
Davčni kontrolor
Ministrstvo za finance
Davčna uprava RS
Davčni urad Ljubljana
Sektor za odmero in kontrolo
Oddelek za fizične osebe
Referat za odmero II.
p.p. 107, 1001 Ljubljana
+ 386 (01) 3693458
E-mail: natasa.nagode@gov.si

"To seveda ni sporočilo Finančne uprave RS (FURS), saj FURS nima nobenih pooblastil nad bankomati. Spodaj v sporočilu so sicer res navedeni podatki naše uslužbenke, ki pa so bili očitno zlorabljeni. Klub temu naj poudarimo, da so tudi ti podatki, ki so v objavi, zelo stari in zato neaktualni, saj Davčne uprave RS od avgusta 2014 ni več. Od takrat imamo Finančno upravo RS," pojasnjuje Barbara Škrinjar iz Ministrstva za finance.

Da bi pritegnili pozornost, si ljudje izmišljajo številna lažna sporočila, ki odeta v dobronamerna opozorila dosežejo svoj namen in tako nemalokrat tudi več let krožijo po spletu. Strokovnjaki za Varno rabo na internetu nanje redno opozarjajo in uporabnikom svetujejo, naj sporočil ne pošiljajo naprej ter da naj vsaj malo kritično presodijo v njihovo vsebino.

Sporočilo, ki kroži po družabnem omrežju facebook. foto: Facebook

prejšnji članek
Smrtno nevarna japonska sladica
Svet slavnih
Smrtno nevarna japonska sladica
naslednji članek
Kava pomaga topiti odvečne kilograme
Zdravje
Kava pomaga topiti odvečne kilograme
#nasazenazenska
nasazenazenska