nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zakaj je to mestece v bližini Zagreba postalo eno izmed glavnih protagonistov turizma

5. 9. 2023; 10.00
Avtor: C.U.
Čazma bazen, foto davor Kirin

Čazma foto: Davor Kirin

Zeleno, trajnostno, biološko in naravno – absolutni hit v zadnjih letih – še posebej v turizmu.

Trajnostna potovanja ter počitek v neokrnjeni naravi so trendi, ki jim z veliki koraki sledi tudi hrvaški bjelovarsko-bilogorski kraj. Čazma – idilično mestece, 45 minut oddaljeno od Zagreba, je postalo eden glavnih zelenih protagonistov na Hrvaškem. S projektom Čazma Natura, znotraj katerega so eno leto nazaj odprli prvo biološko kopališče na Hrvaškem in je postalo vzvod zelenega razvoja celotnega kraja.

Čazmo so namreč zaradi prvega biološkega bazena na Hrvaškem začeli obiskovati tudi gostje iz sosednjih mest, županij in okoliških držav. Po prvi sezoni je postala kraj za počitek in rekreacijo v naravno čisti vodi, brez kemikalij. Zaradi prvega biološkega kopališča pa gostje prihajajo tudi izven poletne sezone. Kopališče je od odprtja obiskalo več kot 20.000 ljudi. Poleg gostov, ki prihajajo na bazen zaradi kopanja, je biološko kopališče izven kopalne sezone prepoznano kot idealno mesto za študijska potovanja. Gostili smo dijake in osnovnošolce, delegacijo iz Severne Makedonije, Poljske ter znane hrvaške blogerje, poudarja Dajana Petrina, vodja prvega Biološkega kopališča na Hrvaškem.

Čazma in pogled na biološki bazen foto: Davor Kirin

Čazma se lahko pohvali s tem, da je zgradila prvi in doslej edini biološki bazen na Hrvaškem, ki se čisti z rastlinami in mikroorganizmi, ne s klorom ali drugimi kemikalijami. Zato v vodi ni škodljivih snovi. "Biološki bazen je le eden v nizu objektov, ki smo jih realizirali v okviru 26 milijonov kun vrednega projekta Čazma Natura, s katerim smo ustvarili okoli 10 novih turističnih atrakcij v mestu in s katerim želimo Čazmo pozicionirati kot središče zelenega turizma v Bjelovarsko-bilogorski županiji," je povedal čazmanski župan Dinko Pirak.

Biološko kopališče je prelomnica in odskočna deska za razvoj celinskega turizma v Čazmi, ki je s prvim biološkim kopališčem postala poletna turistična destinacija, saj obiskovalcem ponuja pestro ponudbo in zanimivosti za daljše bivanje.

prejšnji članek
Anja Malešič: Jaz ko se pojavim, mene vsi vidijo
Resničnostni šovi
Anja Malešič: Jaz ko se pojavim, mene vsi vidijo
naslednji članek
Franci Kek se vrača z legendarno skrito kamero
Svet slavnih
Franci Kek se vrača z legendarno skrito kamero
#obraziavenija
obraziavenija