pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Neokrnjena narava, tradicija pašništva in neskončne sprehajalne poti

2. 4. 2024; 04.00
Avtor: K.M.
Velika planina

Velika planina foto: Dreamstime

Velika planina kot ena izmed najbolj priljubljenih točk, saj vabi z neokrnjeno naravo, tradicijo pašništva, prostranimi pašniki in neskončnimi sprehajalnimi potmi.

Velika planina je v zadnjih letih ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Sloveniji, saj je dnevno tudi v snežnih razmerah gostila številne obiskovalce. Ko se ozračje nekoliko otopli, pa je priporočljivo, da planino obiščete peš, saj privablja številne ljubitelje pohodništva in narave, zato je vzpon še najbolj primerna izbira, da se izognete gneči. Sicer pa so na lokaciji v toplejših mesecih priljubljene aktivnosti pohodništvo, kolesarjenje in jadralno padalstvo.

Obiskovalci jo obožujejo predvsem zaradi izjemnega razgleda na številne slovenske vrhove in Ljubljansko kotlino. Zanimiva je tudi zaradi ohranjene pastirske dediščine. Visokogorsko planoto lahko brez težav obiščete peš ali z nihalko, ko je to seveda omogočeno. Pomlad je čas, ko se narava prebudi, in Velika planina zaživi v barvah poznanega žafrana. Zeleni pašniki se tako spremenijo v čudovite vijoličaste odtenke, ki privabljajo ljubitelje narave in fotografiranja.

Poleti in jeseni je zaradi ugodnih vremenskih razmer odlična za pohodništvo in kolesarjenje, številni obiskovalci se hitro porazgubijo po številnih pešpoteh. Ob tem lahko na Veliki planini uživate v arhitekturnih in etnoloških posebnostih ter geoloških, vodnih, rastnih in zgodovinskih zanimivostih. Na planini lahko spoznate najvišje živečega prebivalca Slovenije, občudujete neverjetno rastlinje, se sprehodite med živino in si ogledate starodavno Preskarjevo bajto, ki je danes preurejena v muzej.

Preskarjev muzej

Muzej je v pastirskem naselju in je ob ugodnih zdravstvenih razmerah odprt vsak dan med pašno sezono na Veliki planini. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj je kot majhna, siva pastirska bajta v kamnitem odseku v naselju. Preskarjev Andrej pa je poleti leta 1945 na pogorišču stare koče postavil današnjo v prvotni ovalni obliki. Danes je to edina koča, ki s svojo obliko, majhnostjo ter skromno opremljeno notranjostjo izstopa med drugimi pastirskimi stanovi. V muzeju je tudi primerek sira trniča, ki je poseben sir, znan na Veliki planini.

prejšnji članek
Skladba je poklon dekletom in izraz spoštovanja njihovi predanosti
Svet slavnih
Skladba je poklon dekletom in izraz spoštovanja njihovi predanosti
naslednji članek
Ideja za izlet: Ljubljanski arhitekturni presežki
Življenjski slog
Ideja za izlet: Ljubljanski arhitekturni presežki
#nasazenazenska
nasazenazenska