Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Mesne kroglice s suhim sadjem in pijano hruško

Čas priprave:

45 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Mesne kroglice s suhim sadjem in pijano hruško
Sestavine
Št. oseb
zmlete govedine
soli
popra
žličke sladke paprike
cimeta
jajce
rozin
posušenih brusnic
popečenih pinjol
izkoščičenih suhih sliv
olja
hruška
rdečega vina
soka rdeče pese
gomolj zelene
smetane

Opis

zmleta govedina, rozine, brusnice

Priprava

Meso zmešamo z jajcem, začinimo s papriko, cimetom, soljo in poprom, dodamo rozine, 1 žlico brusnic in pinjole ter pregnetemo. Zmes pustimo počivati najmanj 30 minut, da se okusi prepojijo.

Hruško prepolovimo, očistimo in olupimo. Kuhamo jo v rdečem vinu 10 minut, dodamo ščepec soli, 1 žlico brusnic, prilijemo pesin sok in pustimo, da se ohladi.

Gomoljno zeleno olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi 15 minut. Ko je zelena mehka, vodo odlijemo, dodamo smetano in zmečkamo v pire.

Nazadnje iz mesne zmesi z vlažnimi rokami oblikujemo manjše kroglice in na sredino vsake damo suho slivo, kakor bi delali cmoke. Mesne kroglice spečemo v vročem olju, jih odcedimo na papirnatih brisačah in ponudimo s pirejem in hruško.