evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Horoskop
 

Čas je za razstrupljanje

21. 3. 2016; 08.00
Avtor: K.A.
uvodna

foto: Thinkstock

Imate tudi vi slabo vest, ker ste med prazniki pojedli preveč? Se počutite utrujene, brez energije, za nameček pa je tehtnica pokazala kilogram ali dva več? Nič zato, po veliki noči je sedaj čas za razstrupljevanje, po katerem boste znova začutili pravo življenjsko energijo in se počutili, kot prerojeni.

Velike noči si enostavno ne moremo predstavljati brez šunke, jajc, potic in ostalih domačih dobrot. A žal je to hrana, ki naše telo zakisa in nam jemlje prepotrebno energijo. Pomlad je pravi čas, da iz svojega telesa očistite vse nakopičene toksine in omogočite svojemu telesu, da na čim lažji način pride do telesnega in duhovnega ravnovesja. V času čiščenja iz svoje prehrane izločite kavo, alkohol, tobak, sladkor, nasičene maščobe, prigrizke, kruh, izdelke iz bele boke in hrano živalskega izvora. Sliši se naporno, a verjemite še vedno vam bo ostalo dovolj hrane, ki vas bo nasitila in vam dala energijo. Privoščite si obilico svežega sadja, zelenjave, brezglutenskega žita (riž, amarant, kvinoja, proso, ajda, koruza), hladno stiskana olja, semena in oreščke. Naredite si sokove, smoothie-je in alkalne juhe. In, če navadno kar nekoliko pozabite na pitje zadostnih količin tekočine se v času razstrupljanja le potrudite in svojemu telesu privoščite čaje, toplo vodo z limono in ostale zeliščne napitke. Že res, da na ta način ne boste na klasičnem postu, a verjemite, da boste z rezultati še kako zadovoljni.

Bi poskusili s postom?

Post velja za starodavno metodo čiščenja telesa in obenem najučinkovitejšo. A bodite previdni in iz hrane postopoma izločajte določene vrste živil, predvsem tiste živalskega izvora. Pri postu velja, da ne uživate hrane v čvrsti obliki, privoščite si sveže iztisnjene sadne in zelenjavne sokove, s tem boste svoje organe in celice nahranili z vitamini, minerali in ostalimi hranilnimi snovmi. Odpravite se na sprehod v naravo, nadihajte se svežega zraka in nadenite si nasmeh na obraz, saj žalost, strah, skrbi in jeza nikakor ne pripomorejo k dobri kondiciji vašega stanja duha. V času postenja je priporočljivo, da sočasno uživate alge, a te lahko zamenjate z zeleno zelenjavo, kot je regrat, špinača, blitva, ki jo stisnete v sokovniku. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave se pred začetkom posta posvetujete z zdravnikom. Učinkovito razstrupljanje pa seveda pomeni spremembo prehranjevalnih navad in če želimo ostati zdravi in vitalni potem svoje telo skozi celo leto razvajajte z zdravo hrano. S postom se boste pomladili, komplimenti na vas račun pa zagotovo ne bodo izostali. Kaj torej še čakate?

Sirotka

Čez dan popijte liter sirotke, ob tem pa 'jedilnik' popestrite z zeliščnimi in svežimi rastlinskimi sokovi. Sirotka je bogata z beljakovinami, zato je primerna predvsem za vitke ljudi. Za razstrupljanje je boljša navadna sirotka, ker vsebuje manj beljakovin in kalorij.

Zeliščni čaji

Pri tej obliki postenja trikrat na dan spijte dve skodelice zeliščnega čaja, vmes pa lahko uživate le vodo. Izbira zeliščnih čajev je velika, poskusite s koprivo, poprovo meto, žajbljem ali pa se pocrkljajte z meliso, ki velja za pravi balzam za dušo.

Voda

Za tiste najbolj pogumne priporočamo post z vodo. Velja za najstrožjo obliko postenja, saj ne uživate nobenih kalorij. Poskrbite, da boste pili kakovostno izvirsko ali mineralno vodo, na dan pa jo je priporočljivo spiti med 1,5 l do 3 litrov, odvisno seveda od telesne teže.

prejšnji članek
Raj za fante: soba po meri vašega sina
Zdravje
Raj za fante: soba po meri vašega sina
naslednji članek
Pomen barv: od bele do črne in vse vmes
Zdravje
Pomen barv: od bele do črne in vse vmes