Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

regina2 Svet24.si

Regina je poročena že 25 let. To so njeni nasveti

druzinska fotografija pogacar xx Reporter.si

Ozadje čudeža na dveh kolesih: Vse družinske ...

meja Svet24.si

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu,...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Marjan Jakša Njena.si

Ljubezen po domače: Marjan v šov s posebnim ...

Jejte borovnice!
| Njena.si

Jejte borovnice!

Borovnice imajo številne zdravilne lastnosti, zato si jih privoščite čim več!

Na kaj morate biti pozorni?

Kadar jih kupujete v trgovini, bodite pozorni na videz: plodovi morajo biti suhi, čvrsti in lepo obarvani. V košaricah malo odmaknite zgornjo plast, da vidite, kaj se skriva pod njo.  Čim temnejše so, tem več zdravilnih antocianinov vsebujejo. 
Največ antocianinov je v povrhnjici jagod, zato je najbolje uživati cele. 
Vsako leto jih nekaj zamrznite, saj jih lahko pozimi koristno uporabite. Po odmrznitvi sicer niso najlepše, so pa še vedno zdrave. Mehke so najprimernejše za pripravo napitkov in kot dodatek k jogurtom ali pudingu.

Foto: Dreamstime - Borovnice vsebujejo kvercetin, ki zavira simptome spomladanskih alergij.

Nekaj jih posušite. Najprimernejše za sušenje so tradicionalne ali pa kar električne namizne sušilnice. Suhe shranite v dobro zaprtih kozarcih. 
Če jih boste zmešali s sladkorjem, z njimi napolnili steklene kozarce in postavili na sonce, boste dobili odlično osnovo za borovničev liker. 

V borovnicah najdete veliko rudnin, med katerimi prevladujejo, železo, kalij, magnezij, mangan. 
Topna vlaknina pektin in čreslovina tanin sta učinkoviti pri odpravljanju prebavnih težav. 
Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-kompleksa (riboflavin in niacin) in vitamin C. 
Bogate so s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi, obenem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Priprava 

Uživate jih lahko samostojno ali z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov itd. Iz njih lahko pripravite marmelade, sladice in kompote ali pa jih uporabite kot malce drugačen, vendar okusen dodatek k različnim solatam, na primer zeleni. 
Zelo priljubljene so različne kreme iz borovnic in drugega sadja. Med najbolj slastne brez težav uvrstimo borovničevo kremo z bananami ali sušenimi kakiji, ki jih morate pred pripravo kreme čez noč namakati v vodi. Zlasti okusne in hranljive so v različnih mlečno-beljakovinskih napitkih, lahko jih tudi sočite in uživate v sveže iztisnjenem soku.

Foto: Pexels - Smoothie

Vas zanima, kakšne so njihove lastnosti?

  • Zavirajo razvoj številnih degenerativnih bolezni možganov, ki so povezane s staranjem, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.
  • Pomagajo pri izboljšanju psihomotoričnih sposobnosti, predvsem koordinacije in ravnotežja.
  • Antocianini spodbujajo širjenje krvnih žil in podobno kot Aspirin zavirajo strjevanje krvi in s tem nastanek krvnih strdkov.
  • Učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter znižujejo povišano raven holesterola.
  • Zavirajo nastanek raka, saj elagična kislina v telesu ovira nastajanje metaboličnih reakcij, ki vodijo do tvorbe rakavih celic.
  • Pomagajo pri driski in zaprtju ter odpravljajo krče in napenjanje.
  • Ščitijo pred negativnimi vplivi UV-žarkov in tako ohranjajo zdravo kožo. Upočasnjujejo tudi njeno staranje oz. nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči.
  • Sveže borovnice in njihovi ekstrakti izboljšujejo vid, zlasti nočni, saj močno povečajo občutljivost mrežnice in regeneracijo pigmentov v njej.