Kulinarika
 

Jejte borovnice!

9. 7. 2022; 14.00
Avtor: Njena.si
ThinkstockPhotos-186984573
Borovnice imajo številne zdravilne lastnosti, zato si jih privoščite čim več!

Na kaj morate biti pozorni?

Kadar jih kupujete v trgovini, bodite pozorni na videz: plodovi morajo biti suhi, čvrsti in lepo obarvani. V košaricah malo odmaknite zgornjo plast, da vidite, kaj se skriva pod njo.  Čim temnejše so, tem več zdravilnih antocianinov vsebujejo. 


Največ antocianinov je v povrhnjici jagod, zato je najbolje uživati cele. 
Vsako leto jih nekaj zamrznite, saj jih lahko pozimi koristno uporabite. Po odmrznitvi sicer niso najlepše, so pa še vedno zdrave. Mehke so najprimernejše za pripravo napitkov in kot dodatek k jogurtom ali pudingu.

Borovnice vsebujejo kvercetin, ki zavira simptome spomladanskih alergij. foto: Dreamstime

Nekaj jih posušite. Najprimernejše za sušenje so tradicionalne ali pa kar električne namizne sušilnice. Suhe shranite v dobro zaprtih kozarcih. 
Če jih boste zmešali s sladkorjem, z njimi napolnili steklene kozarce in postavili na sonce, boste dobili odlično osnovo za borovničev liker. 

V borovnicah najdete veliko rudnin, med katerimi prevladujejo, železo, kalij, magnezij, mangan. 


Topna vlaknina pektin in čreslovina tanin sta učinkoviti pri odpravljanju prebavnih težav. 
Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-kompleksa (riboflavin in niacin) in vitamin C. 
Bogate so s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi, obenem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Priprava 

Uživate jih lahko samostojno ali z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov itd. Iz njih lahko pripravite marmelade, sladice in kompote ali pa jih uporabite kot malce drugačen, vendar okusen dodatek k različnim solatam, na primer zeleni. 


Zelo priljubljene so različne kreme iz borovnic in drugega sadja. Med najbolj slastne brez težav uvrstimo borovničevo kremo z bananami ali sušenimi kakiji, ki jih morate pred pripravo kreme čez noč namakati v vodi. Zlasti okusne in hranljive so v različnih mlečno-beljakovinskih napitkih, lahko jih tudi sočite in uživate v sveže iztisnjenem soku.

Smoothie foto: Pexels

Vas zanima, kakšne so njihove lastnosti?

  • Zavirajo razvoj številnih degenerativnih bolezni možganov, ki so povezane s staranjem, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.
  • Pomagajo pri izboljšanju psihomotoričnih sposobnosti, predvsem koordinacije in ravnotežja.
  • Antocianini spodbujajo širjenje krvnih žil in podobno kot Aspirin zavirajo strjevanje krvi in s tem nastanek krvnih strdkov.
  • Učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter znižujejo povišano raven holesterola.
  • Zavirajo nastanek raka, saj elagična kislina v telesu ovira nastajanje metaboličnih reakcij, ki vodijo do tvorbe rakavih celic.
  • Pomagajo pri driski in zaprtju ter odpravljajo krče in napenjanje.
  • Ščitijo pred negativnimi vplivi UV-žarkov in tako ohranjajo zdravo kožo. Upočasnjujejo tudi njeno staranje oz. nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči.
  • Sveže borovnice in njihovi ekstrakti izboljšujejo vid, zlasti nočni, saj močno povečajo občutljivost mrežnice in regeneracijo pigmentov v njej. 



prejšnji članek
Karamelno mleko z žajbljem zoper boleče grlo
Zdravje
Karamelno mleko z žajbljem zoper boleče grlo
naslednji članek
Umrl igralec Tony Sirico, zvezdnik serije Sopranovi
Svet slavnih
Umrl igralec Tony Sirico, zvezdnik serije Sopranovi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.