Rdeča pesa, ki s svojo živo rdečo barvo nekatere privablja, druge pa odbija, je superživilo, ki z zdravilnimi lastnostmi pomaga preprečevati in zdraviti številne bolezni in tegobe, zato bi se morala na naših krožnikih znajti pogosteje. Ta okusna zelenjava pa bo vaš zaveznik tudi v boju proti odvečnim kilogramom in celulitu.
Hranilno živilo in zdravilo
Se sprašujete, zakaj rdeča pesa velja za superživilo? Zaradi bogastva vitaminov, mineralov in hranilnih snovi, ki jih najdemo v njej. Vsebuje namreč kalij, magnezij, železo, natrij, cink, vitamine A, B6 in C, folno kislino ter karoten. Bogata pa je tudi z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, topnimi vlakninami in antioksidanti. Že trije manjši gomolji rdeče pese vas bodo oskrbeli s toliko hranili kot ena porcija sadja in zelenjave. Rdeča pesa je varovalno živilo, saj s svojo močjo pomaga preprečevati in zdraviti številne bolezni in tegobe.
Znižuje krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in kap
Zaradi visoke vsebnosti nitratov v rdeči pesi v krvi nastaja dušikov oksid, ki razširja krvne žile in znižuje krvni tlak. Že 100 g rdeče pese ali 2,5 dl soka rdeče pese na dan vam lahko pomaga vidno znižati krvni tlak in zmanjšati tveganje, povezano z njim.
Znižuje raven slabega holesterola
Topne vlaknine, ki jih vsebuje rdeča pesa, so znane po tem, da imajo sposobnost zniževanja ravni holesterola. Karotenoidi in flavonoidi pa preprečujejo nalaganje slabega holesterola na stenah žil.
Uravnava krvni sladkor
Čeprav rdeča pesa vsebuje veliko sladkorja in ima srednje visok glikemični indeks (64), pa ima izredno nizko glikemično obremenitev (2,9), kar pomeni, da se le počasi spreminja v glukozo (v primerjavi s čokolado na primer) in tako pomaga ohranjati normalno raven sladkorja v krvi.
Varuje pred osteoporozo in pomaga pri artritisu
Magnezij v rdeči pesi pomaga pri gradnji kosti in mišic, zato to živilo varuje pred osteoporozo. Betanin pa zmanjšuje vnetje sklepov in s tem pomaga tudi ljudem z artritisom.
Zavira napredek demence
Ameriški znanstveniki z Univerze Wake Forest v Severni Karolini so ugotovili, da velika vsebnost nitratov v rdeči pesi, zaradi katerih, kot že rečeno, v krvi nastaja dušikov oksid, spodbuja tudi prekrvitev možganov in jih ohranja v dobri formi. Folna kislina pa po njihovih navedbah ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo in demenco.
Ima močne antioksidativne lastnosti
Ste se kdaj vprašali, zakaj je pesa živo rdeče barve? Zaradi pigmenta betaciana. Ta spodbuja dejavnost encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Za slednje je značilno, da učinkujejo proti prostim radikalom, ki vdirajo v naše telo, poleg tega pa pomagajo zniževati raven slabega holesterola, s čimer varujejo stene žil in tako zmanjšujejo tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni in kapi.
Koristna za nosečnice in plod
Rdeča pesa vsebuje folno kislino, ki je nujno potrebna za rast tkiv, pa tudi za zdrav razvoj hrbtenjače pri nerojenem otroku v prvih treh mesecih nosečnosti. Ker je bogata z železom, pa je zelo priporočljiva tudi za nosečnice, ki so pogosto slabokrvne in utrujene. Seveda je najbolje uživati surovo rdečo peso, saj takšna vsebuje več hranilnih snovi kot kuhana.
Izboljšuje razpoloženje
Rdeča pesa vsebuje betain, snov, ki jo v različnih oblikah uporabljajo za zdravljenje depresije. Poleg tega je v njej tudi triptofan (tega vsebuje tudi čokolada), ki izboljšuje naše razpoloženje.
Za vitkost in razstrupljanje
Ogljikovi hidrati v rdeči pesi nam dajejo energijo, še posebej pred vadbo oziroma fizično aktivnostjo in po njej. Ker pa vsebuje zelo malo maščob in kalorij (100 gramov ima približno 40 kalorij), je idealno živilo za hujšanje. Priporočljivo jo je uživati tudi, kadar želimo očistiti organizem, saj pomaga razstrupljati jetra, ledvice in sečni mehur ter velja za naravni diuretik. Pospešeno odvajanje vode pomaga tudi v boju proti nadležnim maščobnim blazinicam, ki se nabirajo na stegnih, bokih, zadnjici in trebuhu. Res je, z uživanjem zadostnih količin rdeče pese se boste lažje znebili celulita.
Rdečo peso lahko uživate surovo, kuhano, vloženo, v solati, kot prilogo ali pa iz nje skuhate juho. Lahko pijete sok rdeče pese, ki vsebuje še več hranilnih snovi, saj se pri sočenju sprostijo hranilne snovi iz celic, ki jih organizem lažje vsrka, ker jih absorbira skozi črevesno sluznico. Pesin sok podpira delovanje imunskega sistema ter ima številne pozitivne učinke na zdravje. Pomaga proti prehladu in virusnim obolenjem, hripavosti, kašlju, povišani telesni temperaturi, slabokrvnosti, kronični zaprtosti in vnetju mehurja, učinkovit pa je tudi pri zdravljenju ledvic, jeter, žolča ter bolezni, kot so gripa, pljučnica in celo rak. In če vse to ni dovolj, naj vam povemo, da boste z uživanjem pesinega soka videti mlajši, saj rdeča pesa vsebuje snovi, ki zavirajo staranje. Kaj še čakate, pripravite si pesin sok.
Ali ste vedeli?
¤ Hipokrat je liste rdeče pese uporabljal za celjenje ran.
¤ Stari Rimljani so bili prepričani, da je rdeča pesa odličen afrodiziak, kar
dokazujejo tudi freske v javni hiši Lupanare v slavnih Pompejih, kjer so se
poleg erotičnih prizorov bohotile tudi podobe te zelenjave.
¤ V 16. stoletju so si ženske s sokom rdeče pese barvale lase.
¤ Pigment rdeče pese se uporablja za barvanje nekaterih jedi, na primer
paradižnikove omake, jagodne marmelade in jagodnega sladoleda.
¤ Rdeča pesa naj bi nevtralizirala močan vonj česna, če ju uživate istočasno.
¤ Zaradi velike vsebnosti nitratov se uživanje rdeče pese odsvetuje dojenčkom do 6. meseca starosti, saj njihova presnova še ni dovolj razvita.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.