Kulinarika
 

Praznična ideja: Ognjeni mafini

30. 4. 2024; 14.00
Avtor: V. M.
ognjeni mufini

Posladkajte se z ognjenimi mafini! foto: Pinterest

Tudi med prvomajskimi prazniki prija čokoladna sladica. Za vas imamo krasno idejo, pripravite slastne ognjene mafine!

To so mafini, ki bodo zagotovo vzbudili zanimanje in privabljali radovedne poglede. Vizualno podobo kolačkov popestrite z enostavnim trikom, ki bo upodobil barvit kresni ogenj. Kako? Berite dalje!

Za osnovo kolačka lahko izberete vam ljubi recept. Morda vam prijajo vanilijevi, sadni ali čokoladni, mi smo se odločili za slednje, tudi zaradi temnega biskvita. In ker obožujemo čokolado, seveda!

Enostaven recept za čokoladne mafine

Sestavine:


•    200 g presejane moke
•    150 g jedilne čokolade (naribajte jo ali nasekljajte na koščke)
•    1 jajce
•    50 g sladkorja
•    1 vrečka pecilnega praška
•    1 vrečka vanilijevega sladkorja
•    noževa konica sode bikarbone
•    60 g zmehčanega masla
•    1,5 dcl mleka

Priprava: Jajce, sladkor in vanilijev sladkor penasto vmešamo. Dodamo zmehčano in ohlajeno maslo, mleko, presejano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in čokolado. Zadnje sestavine primešamo na hitro, toliko, da se med seboj enakomerno porazdelijo.

Pečenje: V pekač za mafine položimo papirnate modelčke in jih do treh četrtin napolnimo z maso. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 20-25 minut na 180 °C.

Kresovanje na čokoladnem kolačku

Za krasitev mafinov boste potrebovali čokoladno kremo, majhne čokoladne napolitanke in lizike v rdeči in/ali rumeni in/ali oranžni barvi.


1.    Ohlajene mafine okrasite s čokoladno kremo, ki vam bo služila za pričvrstitev sladkih motivov. Pripravite jo lahko povsem enostavno, iz sladke smetane in čokolade.

2.    Na čokoladno kremo položite tri manjše napolitanke. S slednjimi boste upodobili osnovo mini kresa, torej polena.

3.    Sedaj so na vrsti ognjeni jezički, ki pa jih lahko pripravite že pred peko mafinov. Na pekač položite peki papir, nanj pa drugo ob drugi razvrstite lizike. Ne pozabite odstraniti paličic.  Končni učinek bo najboljši, če boste izbrali tri tople odtenke, saj se bodo ognjeni jezički med seboj barvno prelivali. Pekač položite v pečico na 100 °C in počakajte, da se lizike stopijo v sladkorni sirup. Pekač nato vzemite iz pečice in z lopatico nekajkrat potegnite po sladkornem sirupu, da boste na peki papirju naredili tanjši sloj. Sedaj pustite, da se sladkorni sirup popolnoma strdi. Sedaj strjeno maso razkosajte z nožem, tako da boste dobili dovolj dolge in široke ognjene jezičke. Slednje sedaj estetsko potisnite med čokoladna polena. Krasno, kajne?

Namig: Čas si seveda lahko prihranite tudi tako, da lizike preprosto potolčete z živilskim kladivom in koščke namestite na površino mafinov.

Preberite še: Zdrav recept za kruh, ki ne redi in zavira apetit

Pri krasitvi mafinov uporabite domišljijo ...

Pri krasitvi mafinov uporabite domišljijo ... foto: Pinterest

prejšnji članek
Iz Sanrema v Porotož prihaja legendarna italijanska ikona Loredana Bertè
Kultura
Iz Sanrema v Porotož prihaja legendarna italijanska ikona Loredana Bertè
naslednji članek
Od kje izvira prižiganje kresov?
Svet slavnih
Od kje izvira prižiganje kresov?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.