oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Od kje izvira prižiganje kresov?

30. 4. 2024; 01.00
Avtor: V.M. / STA
kresovanje, križe 2023

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Na predvečer praznika dela bodo po številnih slovenskih krajih potekala praznovanja s postavljanjem mlajev in prižiganjem kresov. Pa poznate pomen prižiganja kresov?
Prižiganje kresov ima dolgo tradicijo in je povezano s poganskimi običaji, s katerimi se je odganjalo zimo, naznanjalo prihod poletja in obeleževalo solsticij. Pri nas kresovi pogosto gorijo tudi na veliko noč in ob prazniku svetega Janeza Krstnika, ki goduje 24. junija. Med turškimi vpadi je imelo prižiganje kresa tudi praktično vlogo, saj so stražarji ob približajočih se sovražnih vojskah na vrhu hribov zakurili ogenj in tako ostala naselja posvarili pred nevarnostjo.
1. maj kot praznik dela obeležujemo v spomin na splošno stavko 1. maja 1886, s katero so ameriški delavci zahtevali omejitev delovnega dne na osem ur. Tretji dan izvajanja stavke je policija na žetvenem obratu McCormick v Chicagu v izgredih ubila dva delavca, dan za tem pa so streljali še na protestnike, ki so se na ulicah zbrali v odgovor na policijsko nasilje.
Na slovenskem so prvi maj kot delavski praznik prvič obeležili leta 1890, leta 1945 pa so ga takratne jugoslovanske oblasti razglasile za državni praznik, ki ga odtlej zaznamujejo razne kulturne prireditve, pihalne godbe in prižiganje kresov.
Kresovanje v Moravskih Toplicah.

Kresovanje v Moravskih Toplicah. foto: Niko Časar

prejšnji članek
Praznična ideja: Ognjeni mafini
Kulinarika
Praznična ideja: Ognjeni mafini
naslednji članek
Joker Out bodo nastopili na istem dogodku kot Kylie Minogue
Svet slavnih
Joker Out bodo nastopili na istem dogodku kot Kylie Minogue
#obraziavenija
obraziavenija