Pri pripravi testa za palačinke namesto mleka in pecilnega praška rajši uporabite pinjenec in sodo, ki ne sme biti starejša od pol leta, sicer izgubi svojo moč.
Sestavine za 8 palačink (premera 18 cm):
3 žlice + 5 žličk margarine
2 jajci
200 ml pinjenca
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
40 g + 75 g sladkorja
1 bio limeta
400 g skute (20 % mlečne maščobe)
250 ml smetane
1 velika konzerva vloženih breskev
Priprava:
- Stopimo tri žlice margarine in ji dodamo jajci in pinjenec. Zmešamo v gladko testo. Zmešamo še moko s pecilnim praškom in 40 g sladkorja in dodamo testu.
- Na petih žličkah margarine spečemo v ponvi pet palačink. Počakamo, da se ohladijo.
- Limeti nastrgano lupinico in iztisnemo sok. Skuto zmešamo s 75 g sladkorja, limetinim sokom in lupino. Dodamo stepeno smetano. Breskve odcedimo.
- Štiri palačinke razgrnemo in namažemo s skutno kremo. Na robovih pustimo 1 do 2 cm prostora. Na vsako palačinko položimo nekaj polovic breskev. Palačinke zložimo v torto.
- Na vrhnjo palačinko nabrizgamo prestalo kremo in okrasimo z breskvami.
- Dobro ohladimo in narežemo kot torto.