Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

regina2 Svet24.si

Regina je poročena že 25 let. To so njeni nasveti

druzinska fotografija pogacar xx Reporter.si

Ozadje čudeža na dveh kolesih: Vse družinske ...

meja Svet24.si

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu,...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Marjan Jakša Njena.si

Ljubezen po domače: Marjan v šov s posebnim ...

Kako pravilno pripraviti domač sivkin sirup?
| V. M.

Kako pravilno pripraviti domač sivkin sirup?

Profimedia

Sivkin sirup je odličen za pripravo osvežilnih poletnih pijač, dodate ga lahko tudi koktajlom.

Za pripravo sivkinega sirupa ni primerna vsaka vrsta. Potrebovali boste pravo sivko – Lavandulo angustifolio, saj drugih v kulinarične namene ne uporabljamo zaradi prevelike količine kafre.

Potrebne sestavine

•    2 dcl vode
•    200 g sladkorja
•    jušna žlica posušenih sivkinih cvetov

     (suhi cvetovi imajo močnejšo aromo)
•    8 g citronske kisline (po želji)

Priprava sivkinega sirupa

Pri nizki temperaturi stopite vodo in sladkor, pri čemer sestavine ves čas mešajte, da se med seboj lepo povežejo. Sivkine cvetove sladki zmesi dodajte še preden bo le-ta zavrela. Sledi naj nežno mešanje, cvetovi naj blago brbotajo še 3 minute.  Kmalu vas bo razveselil pogled na gost sirup, ki ga je potrebno povsem ohladiti.

Ohlajen sirup sedaj precedite in prelijte v sterilizirano stekleničko, ki jo dobro zatesnite in shranite v hladilnik. V kolikor želite pripravite sirup z intenzivnejšo aromo, pustite sladkorno tekočino  stati 24 ur. Aromatičen sirup je potrebno porabiti v roku enega meseca.