Kulinarika
 

Semen paradižnika ne zavržite, saj so zelo zdrava in okusna

29. 7. 2021; 14.00
Avtor: K.M.
Paradižnik

foto: KKM

Pri jedeh, omakah in pripravkih iz paradižnika vključite celoten sadež.

Semena, ki jih pogosto odstranite iz paradižnika, so prav tako zdrava. V tkivu okoli semen je namreč največ umamija, petega oziroma slastnega okusa, ki poskrbi, da jedi iz paradižnika še posebej teknejo. V Sloveniji ta okus radi poimenujemu tudi z besedicama polen oziroma mesnat in odlično zaokroži sladkobo, slanost, kislost in grenkobo v različnih jedeh.
Zato pri uživanju paradižnika ne počnite te ključne napake, ki lahko končni okus popolnoma spremeni. Umami da tako različnim domačim omakam, mezgam in kečapom tisti prepoznavni paradižnikov okus.

foto: KKM

Peti okus sicer najdete tudi v špargljih, krompirju, algah, glivah in nekaterih živilih živalskega izvora.

Veliko več skrivnosti o paradižnikih in njihovi pridelavi pa lahko izveste tudi v Luštu. Slovensko podjetje je letos sodelovalo tudi pri projektu Foodcards from Slovenia, pri katerem gre promocijski dogodek, ki na inovativen način slovenskim in tujim (avstrijskim, hrvaškim, italijanskim, srbskim, madžarskim in makedonskim) blogarjem in novinarjem predstavlja kulinarično tradicijo Slovenije. Tokrat so poleg Ljubljane spoznavali še ponudbo Prekmurja, Ptuja in Maribora. Na celotni poti pa jih je spremljalo bučno olje oljarne Kocbek in ponudba vinske kleti Puklavec Family Wines. Eden izmed glavnih pokroviteljev je bila tudi Perutnina Ptuj, zbranim podjetjem pa se je seveda predstavilo tudi inovativno podjetje Lušt. 

prejšnji članek
Slovenske glasbene uspešnice dobile svojo kulinarično podobo
Svet slavnih
Slovenske glasbene uspešnice dobile svojo kulinarično podobo
naslednji članek
Šok: Marko Vozelj na nujni operaciji
Svet slavnih
Šok: Marko Vozelj na nujni operaciji

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.