Kulinarika
 

Sladki krompir je najlažje gojiti na grebenih

26. 7. 2021; 14.00
Avtor: K.M.
sladki krompir

sladki krompir foto: Arhiv

Od manj znanih gomoljnic je pri nas še najbolj znan sladki krompir. Ga uživate ali celo gojite?

»Sladek krompir ali batata dobro uspeva pri nas. Na slovenskih kmetijah ga vse pogosteje gojijo. Barva gomoljev sladkega krompirja je odvisna od sorte. Gomolji so vijolične, roza, oranžne, jajčno rumene barve, tudi večbarvni. Okus se razlikuje glede na sorto. Pri nas se dobi sorte z oranžno, vijolično in belo sredico. Najlažje ga je gojiti na grebenih, kot navadni krompir. Zemlja mora biti dobro pognojena, potrebuje rahla, globoka tla in precej vlage. Zemljo pognojimo s kompostom. Sadimo ga maja, pobiramo septembra in oktobra. Edina težava so glodavci, ki ga obožujejo. Sladki krompir oziroma batata, ki velja za lahko prebavljivo živilo, je bogat z betakaroteni, natrijem in kalijem. Uživamo surovega, kuhanega ali pečenega, uporablja se celo za sladice,« je povedal Jernej Mazej.

Sladki krompir

Sladki krompir foto: Shutterstock

prejšnji članek
V boj proti celulitu
Moda&Lepota
V boj proti celulitu
naslednji članek
Tedenski horoskop: vaš trud bo prinesel boljše rezultate
Horoskop
Tedenski horoskop: vaš trud bo prinesel boljše rezultate

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.