kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Pametne kuhinje vam bodo predlagale kosilo

23. 7. 2021; 02.46
Avtor: P.R.
pametna-kuhinja

Pametna kuhinja foto: Promocijski material

Predstavljajte si, da se na sobotno jutro zbudite, vaša skodelica kave pa sveže kuhana že čaka na vas. Nato odkorakate do hladilnika, ki vam pove, katere sestavine imate na voljo, na podlagi zbranih podatkov pa vam predlaga recept, ki vsebuje vam prilagojene nutricionistične vrednosti. Za konec po zajtrku še pospravite posodo v pralni stroj, ki vam predlaga, kateri detergent je primeren za posodo in vas obenem usmerja, kako je umazano posodo potrebno zložiti.

Vse to bo omogočil internet stvari (ang. Internet of Things oz. IoT). Da razumemo, kako deluje, moramo najprej razumeti omrežje 5G. Gre za nadgradnjo obstoječih omrežij LTE/4G, ki nam bo v vsakdanjem življenju prihranila čas, zagotavljala dodatno udobje in pripomogla k zmanjšanju porabe energije. Ne govorimo samo o nadgradnji telefonov in računalnikov, ampak tudi o različnih senzorjih, kot so zvonec na vratih, ulična svetilka, senzor v hladilniku ipd. Internet stvari bo omogočil, da se med seboj poveže večje število naprav brez človeškega posredovanja, zaradi večje zmogljivosti pa bo tehnologijo postavil na čisto nov nivo.

Kuhinjski aparati prihodnosti

Že danes lahko kupimo pametno pečico, pametni hladilnik ali pametni pralni stroj. Vse te naprave so povezane preko Wi-Fi omrežja, preko katerega lahko naprave glasovno upravljamo ali pa jih nadzorujemo preko telefona. Vsem tem sistemom pa je skupna ena stvar – potrebujejo človeško intervencijo. Z omrežjem 5G in internetom stvari pa bo kuhinja s pomočjo različnih senzorjev zaznala uporabnikove rutine in s tem olajšala opravke v kuhinji. Na podlagi naprednih tehnologij so že na voljo inovativni kuhinjski pripomočki, ki omogočajo izboljšano uporabniško izkušnjo.

Pametna kuhinja foto: Promocijski material

Za vse potrošnike, ki želijo vedeti, kakšno hrano konzumirajo, je pametna tehtnica za hrano odličen pripomoček, s pomočjo katerega lahko dostopajo do informacij o prehrambenih izdelkih kot so kalorije, maščobe, holesterol, beljakovine, ogljikovi hidrati in še veliko več. Čeprav na trgu že obstajajo številne moderne pečice, leto 2021 prinaša do zdaj najbolj napredno pametno pečico. Hrano lahko pripravlja na deset različnih načinov, ima nešteto samodejnih nastavitev za obroke in sestavine ter vgrajene kamere za spremljanje priprave hrane na vašem pametnem telefonu. Pripravljanje obrokov s pomočjo pametne pečice tako predstavlja prav posebno doživetje.

Vsem se nam je že zgodilo, da smo porabili mleko za kavo, naslednje jutro pa ugotovili, da smo pozabili kupiti novega. Skener za smeti je priročna naprava, ki jo pritrdimo na smeti, kjer s pomočjo napredne tehnologije poskenira vsak izdelek, ki smo ga vrgli v smeti. Tako nam preko aplikacije na naš nakupovalni list takoj doda izdelek, ki nam ga je zmanjkalo.

Prihodnost pa nam prinaša še veliko več. Omrežje 5G se že uvaja, proizvajalci pa oblikujejo in izdelujejo nove izdelke, ki nam bodo lajšali življenje. Nove tehnologije in kuhinje se paralelno skupaj premikajo v prihodnost.

prejšnji članek
Česa ne smete delati, če vas pesti rdečica?
Moda&Lepota
Česa ne smete delati, če vas pesti rdečica?
naslednji članek
Trebušna maščoba je lahko znak presnovnega sindroma
Zdravje
Trebušna maščoba je lahko znak presnovnega sindroma