GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Že ena žlička sode bikarbone dela prave čudeže

18. 7. 2021; 02.00
Avtor: Lara Jelen
soda

Poznate uporabnost sode? foto: pixabay

Soda bikarbona namesto dragih zdravil? Preberite si, kako vam lahko ta poceni prah za zmeraj spremeni življenje!

Poceni kuhinjsko sodo bikarbono lahko uporabimo za odstranjevanje aken ali pesticidov s sadja, v zobni pasti ali za čiščenje kopalnice in stranišča. Njeni učinki so skoraj neverjetni, pa vendar smo nanjo kar malo pozabili. A kuhinjska soda bikarbona se vrača v naše domove. Je vse v enem. Koristna pomoč pri boleznih, čistilo, priročna sestavina za peko peciva, dodamo jo lahko tudi v domače kozmetične izdelke.

Verjetno je malo tako vsestranskih snovi, kot je kuhinjska soda bikarbona. S svojimi učinki ne le razveseljuje zveste uporabnike, temveč tudi vedno znova dokazuje, da za koristne pripomočke ni treba zapraviti celega premoženja. Za pol kilograma sode bikarbone boste namreč odšteli pičlih 60 centov.

Ustvari bazičnost v telesu

Sodobna prehrana v našem telesu pusti marsikatere posledice. Pretirano uživanje mesa, mlečnih izdelkov, večine žit, alkohola, kofeinskih napitkov in sladkorja zakisa telo, kar lahko z leti pripelje do resnih težav. Te se navadno pokažejo v obliki zgage, razdraženega želodca, prebavnih motenj, utrujenosti ... Zakisanost telesa, ki traja vrsto let, mnogi povezujejo tudi z razvojem raka.

Koristna je še pri okuženosti s kandido, težji obliki gripe in sladkorni bolezni. Njen glavni učinek je ta, da v telesu spet ustvari bazičnost.

Kdaj  in koliko je lahko užijemo?

Sodo redno jemljemo v priporočenih količinah, to je  pol ali eno žličko na dan, raztopljeno v vodi. Ne uživamo je med obroki ali eno uro pred njimi ali po njih, saj takrat organizem potrebuje kislost v želodcu, ki bi jo sicer z užitjem sode odpravili.

Zaradi njenih  izjemnih učinkov tudi ne smemo pretiravati s količino in se je priporočljivo o tem posvetovati z zdravnikom. Vsekakor pa velja, da sodo lahko redno uživamo od štiri do šest mesecev, nato kuro prekinemo.

Dolgoročno pa bomo za telo najbolje poskrbeli s spremembo prehranskih navad, torej z uživanjem več surove zelenjave in sadja, ki telesa ne zakisata.

Z luščilom nad akne, glivice in herpes

Odlično odstranjuje kožne nečistoče. S pilingom, ki ga pripravimo tako, da zmešamo tri čajne žličke sode z eno žličko vode, poskrbimo za hitrejše sušenje aken ali herpesa, razmastimo kožo ter pozdravimo glivična vnetja na koži in nohtih. Z omenjenim luščilom, ki ga nežno vtremo v kožo, odstranimo tudi odmrle kožne celice, zaradi katerih bi se nam sicer lahko zamašile pore. Na koži ga pustimo učinkovati 10 minut, nato ga izperemo. Dr. Simoncini je s sodo bikarbono svoje bolnike ozdravil celo luskavice. V tem primeru namesto luščila uporabimo obkladke z mešanico vode in sode (ena žlička na en liter vode).

Blaži bolečine zaradi sončnih opeklin

Sončni žarki so vedno močnejši in že ob manjši nepazljivosti  nas opeče. Bolečine poskušajmo ublažiti z mlačno kopeljo, ki ji dodamo kozarec sode bikarbone. Pri  razdraženi koži si namesto mlačne pripravimo malenkost hladnejšo kopel, ki bo pomirila srbečico.

Zelo malo je tako vsestranskih snovi, kot je kuhinjska soda bikarbona.

Domača zobna pasta: V stekleni posodici zmešamo 1 plitvo žličko soli, 3 žličke sode bikarbone, 2 žlički rastlinskega glicerina in 4 kapljice 100-odstotnega naravnega eteričnega olja (izbiramo lahko med limono, žajbljem, pomarančo ali meto). Po njenih besedah  je soda bikarbona rahlo groba, odlično očisti zobe, pri čemer ne rani njihove površine, pomaga pri slabem zadahu, zaradi bazičnosti pa nevtralizira kisline v naših ustih. Eterična olja, ki jih dodamo zobni pasti, poskrbijo za prijeten, osvežilen občutek in imajo poleg tega številne protimikrobne lastnosti. Pozorni bodimo le, da uporabimo zares naravna eterična olja in da jih v pasto ne dodamo več kot štiri kapljice. Sol ima luščilni učinek, ž z njo lažje odstranimo večje obloge na zobeh. Tisti, za katere je okus zobne paste preslan, lahko to sestavino izpustijo.

Nadomestek za pecilni prašek
V receptih vedno pogosteje zamenjujejo pecilni prašek s sodo bikarbono. To je uspešno predvsem  v receptih, ki vsebujejo kaj kislega, naj bo to limonin sok, kislo mleko, jogurt ali pinjenec. V nasprotnem primeru raje posezite po pecilnem prašku.

S sadja in zelenjave odstrani pesticide
Pesticide in umazanijo s sadja in zelenjave učinkovito odstranimo tako, da jih umijemo z vodo, v katero smo primešali sodo bikarbono (eno žlico na liter vode) in kis. To še posebej priporočajo za solate, ki jih kupimo v trgovskih centrih, saj raziskave kažejo, da je prav  na njih največ pesticidov. Sledijo citrusi (pomaranče, grenivke, limone), dodatno pozornost pa si  zaslužita tudi  tista zelenjava in sadje, ki ju pred zaužitjem ne olupimo.

Čistilo, dezinfekcijsko sredstvo in nevtralizator 
Neprijetne vonjave starih knjig, hladilnikov, ostankov hrane ali smetnjakov (kadar so prazni) preprečimo tako, da po njih preprosto posipamo sodo bikarbono. Ta nam bo v pomoč tudi pri zamašenih odtokih. Skodelico vode, pomešane s sodo bikarbono, vlijemo v odtok, in potem vanj zlijemo še skodelico vročega kisa za vlaganje. Počakamo 10 minut, nato speremo z litrom vrele vode.

Uporabna je tudi  kot čistilno sredstvo za straniščno školjko. Posipamo jo po školjki, čez prelijemo stisnjeno limono, pustimo učinkovati 15 minut, zatem školjko zdrgnemo s krtačko. Tisti z občutljivo kožo jo skupaj s pralnim milom uporabljajo kot pralni prašek. Ker mehča vodo in hkrati topi vodni kamen, bo jušna žlica sode zagotovo koristna tudi v predalčku za mehčalec.


Zaradi zavedanja, kako zelo previdni moramo biti pri nakupu takšnih in drugačnih izdelkov, se mnogi odločijo, da si bodo večino teh raje napravili kar doma.

Lahko poskusi čisto vsak, saj za pol kilograma sode bikarbone boste namreč odšteli pičlih 60 centov.

S sodo bikarbono do lepega nasmeha

S sodo bikarbono do lepega nasmeha

prejšnji članek
Ste na koži opazili pojav temnih madežev?
Zdravje
Ste na koži opazili pojav temnih madežev?
naslednji članek
Pocrkljajte se s sadnimi kokosovimi kockami
Kulinarika
Pocrkljajte se s sadnimi kokosovimi kockami