Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Okusite zaledje slovenske Istre

15. 7. 2021; 03.30
Avtor: K.M.
Vinogradi Rodica

Vinogradi Rodica foto: Katja Kaja Mejač

Predvsem v poletnih mesecih se na področje Slovenske Istre odpravljamo z enim namenom - uživanju na plaži in v morju. V resnici pa ponuja veliko več. Preverite, zakaj jo je vredno obiskati v vseh letnih časih.

Včasih je potrebno stopiti le korak stran, da resnično vidimo tisto, kar nam ponuja narava. To zagotovo velja za slovensko Istro, ki jo je potrebno okusiti in doživeti ravno tako - da stopite korak stran v njeno zaledje. Navdušila vas bo njena idilična podoba, ki spominja na priljubljeno italijansko Toskano. Raznolike vasice pa ponujajo tako izbrane dobrote kot dobrosrčne domačine, ki bodo vedno z veseljem povedali kakšno anekdoto in vas v svoj dom sprejeli odprtih rok. Navdušujejo pa tudi s svojo podobo, kamnitimi hiškami in številnimi cerkvicami na vzpetinah, ki predstavljajo vpogled v njihovo zgodovino. 

Na drugi strani so tu danosti morja, ki oblikujejo tudi kulinarično podobo slovenske Istre. Ribiška tradicija je v obmorskih mestih, kot so Izola, Portorož in Piran močna, kar se pozna tako na njihovi podobi ter kulinarični in turistični ponudbi.

Ste vedeli?

V slovenski Istri lahko še vedno okušate domače štorte, vrsto podolgovatih oliv, ki so na voljo pri večini ponudnikov. Najdete lahko vložene, ali pa vam jih že oni ponudijo pri predstavitvi degustacije ali katere izmed jedi. 

Poznate razliko med daganjami, klapavicami in pedoči? Klapavica je črnomodrna školjka, ki ji v slovenski Istri pravijo tudi pedoči. Po drugi strani jim v Dalmaciji pravijo dagnje. Domačini slovenske Istre pa so nad podučili, da so dagnje nekoliko bolj rjavkaste barve. 

Pedoči oziroma klapavice na buzaro foto: Katja Kaja Mejač

Boškarin, Istrsko govedo, danes predstavlja impresivno avtohtono istrsko dologorogo pasmo, odrasli voli pa lahko dosežejo težko okoli 1200 kilogramov. Najbolj presenetljivo pa je dejstvo, da so bile te živali pred leti, ko so jih še uporabljali za vsakodnevno delo in transport, še bolj impresivne. 

Turistična kmetija Robivera - Boškarin foto: Katja Kaja Mejač

Zapeljite se in uživajte

Čas je, da začete odkrivati raznolikost slovenske istrske pokrajine in odkrijete vse njene danosti. Raznolikost ponudnikov je velika, hkrati pa vsi ponujajo svoje zgodbe, ki jih je vredno podpreti že tako, da se zavedamo, da obstajajo. V vasici Krkavče lahko tako okusite ponudbo Turistične kmetije Robivera. Kulinarično ponudbo Roberta Lisjaka zagotovo popestrita tudi boškarina, mirna žival, ki navduši s svojo mogočnostjo. 

Kaj morate okusiti? Od oljčnega olja, domačih sokov, mezg, vloženih istrskih oliv (štorke) do seveda tradicionalnega refoška in suhomesnih mesnin. 

Turistična kmetija Robivera foto: Katja Kaja Mejač

Domače artičoke so pogoste v istrski kulinariki foto: Katja Kaja Mejač

Na zgorji strani Nove vasi stoji značilna istrska hiša, v kateri najdete gostilno Na burji. Kuhinja domače gostilne, ki jo s svojo energijo vodi Oriella, je zavezana tako izročiloma zelene kot modre Istre. Sestavine so naravne in sezonske, bodisi z domačega ali sosedovega vrta, ulova piranskih ribičev in domačih rejcev. Oriella priporoča, da se za svoj obisk najavite vsaj dan pred prihodom, ob tem pa zgolj povejte, ali bi radi jedli morsko ali mesno. Ona pa vas bo nato prepričala z okusi. 

Na burji foto: Katja Kaja Mejač

Na burji foto: Katja Kaja Mejač

Na burji - domače breskvice foto: Katja Kaja Mejač

Prav posebno zgodbo vodi tudi družinska vinska klet Rodica, ki jo najdete v vasi Truške pri Marezigah. Vinogradi se razprostirajo na več kot 15 hektarjih zemlje, med vini pa najbolj stavijo na refošk, malvazijo in rumeni muškat. Presenetijo pa tudi s še nekaterimi vrstami od merlota, cabernet sauvignona, syraha do sivega pinota. Zgodba vinske kleti ni tradicionalno dolga in ne sega šest, sedem rodov v preteklost. A je zato zagon, ki ga predstavljajo mladi člani družine, nad vinogradništvom so navdušeni vsi trije sinovi, predvsem mlajša dva, zato tako bolj navdihajoč. 

Vinska klet Rodica foto: Katja Kaja Mejač

Vinska klet Rodica foto: Katja Kaja Mejač

Vinska klet Rodica foto: Katja Kaja Mejač

Če vam raziskovanje Istre z avtomobilom, kolesom ali celo peš ni pri srcu, lahko slovensko istro doživite tudi v restavraciji COB, kjer kuhajo izven okvirjev. Gre za restavracijo, kjer je v ospredje postavljena kakovost doživetja. To pomeni, da bo gost v COBu spoznaval slovensko kulinariko na zabaven, nepričakovan in interaktiven ter do sedaj v Sloveniji neraziskan način. Za restavracijo stoji Filip Matjaž, ki je pred odprtjem restavracije COB, je svoje kulinarične spretnosti pridobival z delom in upravljanjem, zdaj zaprte družinske restavracije Tomi ter urjenjem v tujini, kjer je delal v več z michelinovimi zvezdicami nagrajenih restavracijah. Njihovo ponudbo in idejo morate doživeti sami, da bi razumeli njihovo idejo in navdušenje, ki ga občutite med okušanjem njihovih jedi. 

DOB foto: Katja Kaja Mejač

DOB foto: Katja Kaja Mejač

Ne pozabimo na morje

Čeprav smo želeli poudariti pomen zaledja slovenske Istre, nikakor ne moremo pozabiti na morje in morsko tradicijo, ki je v celotni Istri močno prisotna. To je moč občutiti tako v načinu življenja Istrianov, kot tudi v njihovi ponudbi in doživetjih. 

Sami slovenske Istre nikoli ne zapustimo brez obiska gostilne Bujol v Izoli. "Mamin" bakala je še vedno eden izmed najboljših, navdušuje pa tudi njihova raznolika ponudba predjedi iz sardin in sarodonov, sveže ulovljenih divjih rib, školjk, škampov ... 

Bujol foto: Katja Kaja Mejač

Bujol foto: Katja Kaja Mejač

Prav posebno izkušnjo pa lahko doživite tudi na Solinarki, tradicionalnemu plovilu z ravnim dnom, ki zdaj ponuja vožnjo s pogledom na slovensko obalo, med vožnjo pa lahko uživate v okusnih pedočih na buzaro.

Večja potrošnja domačih izdelkov

Slovenska Istra ponuja številne kulinarične presežke, tako v obmorskih krajih kot tudi v svojem zaledju. Nekatere Slovenci in tujci že dobro poznamo, druge pa je potrebno še dodatno raziskati. Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Ankaran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre tako sodelujejo v odličnem projektu Gastronomski zakladi Istre in morja – Maristra, katerega glavni cilj je vzpostaviti kakovostni in visoko konkurenčni produkt zasnovan na gastronomiji Istre, ki predstavlja infrastrukturo za mreženje deležnikov, razvoj inovativne ter celovite ponudbe lokalnih produktov in ponudbe, skupno promocijo in trženje istrske gastronomije ter turističnih storitev in spodbujanje kakovosti ponudbe. Ta zajema tako same naravne kulinarične danosti, kot tudi številne običaje, načine priprav jedi, recepte ... Spodbuja pa se predvsem večja potrošnja kakovostnih domačih izdelkov. 

prejšnji članek
Ste vedeli, da po plevelu prepoznamo kakovost tal?
Svet slavnih
Ste vedeli, da po plevelu prepoznamo kakovost tal?
naslednji članek
Te superge lahko nosite tudi poleti!
Moda&Lepota
Te superge lahko nosite tudi poleti!