Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Najbolj preprost recept za slastne rogljičke

3. 12. 2023; 01.00
Avtor: Vesna Meško
rogljički2

Slastni rogljički foto: Profimedia

Bi spekli nekaj slastnega, pa niste ravno vešči v kuhinji? Za vas imamo tako preprost recept za rogljičke, da boste s končnim rezultatom zagotovo navdušili.

Rogljički bodo mehki in tako dišeči, da jih boste verjetno pohrustali, še preden se dodobra ohladijo. Napolnite jih lahko s čokolado ali marmelado, pri čemer izberite domačo ali termostabilno, da sladki nadev ne bo stekel iz slastnega peciva.

Kaj potrebujemo za pripravo rogljičkov?

-500 g gladke moke TIP 500.

-vrečka suhega kvasa

-ščepec soli

-žlica sladkorja

-vrečka vanilijevega sladkorja

-beljak (rumenjak shranite za premaz rogljičkov)

-1 dcl olja

-3 dcl toplega mleka

Preden jih boste premazali z jajčno mešanico, naj na pekaču počivajo še 5 minut. foto: Profimedia

Postopek priprave


  1. Moko presejte, dodajte kvas, sladkor, vanilijev sladkor, sol in vse skupaj premešajte.
  2. Sestavinam dodajte beljak, olje in mleko ter vse skupaj zamesite z mešalnikom za testo.
  3. Testo pokrijte s krpo in pustite, da na toplem počiva eno uro.
  4. Vzhajano testo nežno pregnetite in razdelite na tri dele.
  5. Posamezen del razvaljajte v obliki kroga, nato pa slednjega razrežite na osmine - tako da boste dobili 8 trikotnikov.
  6. Sedaj na široki del trikotnika nanesite pol žličke marmelade ali čokoladne kreme.
  7. Trikotnik oblikujete v rogljiček tako, da pričnete zvijati široki del trikotnika (glejte spodnjo fotografijo).
  8. Rogljičke polagajte na pekač, ki ste ga poprej obložili s peki papirjem.
  9. Pripravljene rogljičke premažite z razžvrkljanim rumenjakom, ki ste mu dodali tri žlice mleka.
  10. Pekač z rogljički potisnite v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Pecite 16 minut.
  11. Po peki rogljičke prekrijte s krpo, ko se nekoliko ohladijo, pa jih potresite s sladkorjem v prahu.

Četudi se vam bo zdelo, da pri izdelavi rogljičkov niste kaj prida spretni, naj vas nikar ne skrbi. Prepričani smo, da vas bo končni rezultat močno presenetil. Pa dober tek!

prejšnji članek
Nekaj, kar je v resnici moč, lahko drugi vidijo kot šibkost
Zdravje
Nekaj, kar je v resnici moč, lahko drugi vidijo kot šibkost
naslednji članek
Za štirimi stenami je zelo burno
Svet slavnih
Za štirimi stenami je zelo burno