favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kaj postreči k velikonočni šunki

7. 4. 2020; 04.00
Avtor: Velika noč
priloge-1-pecenazelenjava

Pečena gomoljna zelenjava z zelišči foto: goodhousekeeping

Obogatite svoj praznični jedilnik z okusnimi, lahkimi in nevsakdanjimi prilogami.

Ne glede na to, ali ste zagovornik tradicionalne velike noči ali pa praznik izkoristite za vsakokratno eksperimentiranje v kuhinji, vam bodo naši predlogi pomagali obogatiti praznično mizo. Že na oko pisane, predvsem pa okusne in za pripravo nezahtevne jedi se bodo prilegle tako bogati velikonočni pojedini, zadovoljile pa bodo tudi najbolj izbrane okuse tistih, ki prisegajo na hrano rastlinskega izvora. 

Pečena gomoljna zelenjava z zelišči

Raznovrstna gomoljna zelenjava (ob krompirju še koleraba, korenje, rdeča pesa, pastinak, zelena …) je bogata v barvah in okusu ter tako prava pisana poslastica in popolna spomladanska jed. Odlična je kot priloga h glavni jedi, lahko pa jo postrežete tudi kot glavno jed, skupaj s sveže nabranim regratom.

Sestavine:

·         650 g mladega krompirja

·         450 g rdečega korenja oziroma druge gomoljne zelenjave (rdeča pesa, koleraba, pastinak)

·         šopek rdečih redkvic

·         3 žlice olivnega olja

·         1 žlica sesekljanega svežega timijana

·         ¼ skodelice na drobno sesekljanega svežega peteršilja

·         sol, poper

Segrejte pečico na 230 stopinj. Mlad krompir in korenje (ter podobno zelenjavo) očistite in narežite na polovice in v večji posodi zalijte z mrzlo slano vodo. Pokrijte, počakajte, da zavre, in nato kuhajte na zmerni temperaturi še približno 7 minut. Dobro odcedite in postavite nazaj v lonec.

Pokuhan krompir in zelenjavo skupaj s surovimi redkvicami naoljite, solite in poprajte (1/4 čajne žličke obojega) ter razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Zelenjave ne polagajte ene čez drugo, ker se ne bo lepo hrustljavo zapekla. Pecite približno 20 minut. Še toplo posujte s svežim timijanom in peteršiljem ter postrezite.

Šparglji z limono, grahom in stročjim fižolom 

Šparglji z limono, grahom in stročjim fižolom foto: goodhousekeeping

Izkoristite to, da je letos velika noč pozneje kot ponavadi, saj je nabor mlade sveže zelenjave še pestrejši. Za ljubitelje špargljev (navadnih ali pa divjih) smo izbrali hladno prilogo, ki bo z zeleno barvo in svežino limone popestrila tradicionalni jedilnik.

Sestavine:

·         650 g špargljev

·         340 g tankega zelenega stročjega fižola

·         230 g svežega ali zamrznjenega graha

·         4 žlice olivnega olja

·         1 velika čebula

·         4 žlice limoninega soka

·         1 žlica narezanega drobnjaka

·         1 žlica sezamovih semen

·         2 žlički medu

·         1 strok česna

Šparglje, stročji fižol in grah kuhajte v vreli vodi. Vre naj približno od 5 do 7 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Dobro odcedite in ohladite - najbolje v ledeno mrzli vodi.

Na žlici olja popražite na tenko narezane lističe čebule s ščepcem soli. Na zmernem ognju pražite od 12 do 15 minut in pazite, da se čebula ne zažge.

V manjši posodi zmešajte limonin sok, drobnjak, sezam, med, sol in poper ter preostale tri žlice olivnega olja. Mešanico prelijte po ohlajeni zelenjavi in dobro premešajte, posujte še s popečeno čebulo in ščepcem sezama.

Pečene artičoke z gorčično pomako  

Pečene artičoke z gorčično pomako foto: goodhousekeeping

Okusna pomaka se odlično poda tudi kot namaz h kruhu ali kot polivka h glavni jedi.

Sestavine:

·         3 srednje velike artičoke

·         2 limoni

·         4 žlice olivnega olja

·         1 strok česna

·         1 žlička gorčice

·         ½ žličke worcestrske omake

·         ¼ skodelice naribanega parmezana

·         sol, poper

Segrejte pečico na 220 stopinj. Očistite in osušite artičoke, s škarjami odrežite trde vrhove lističev in jih razprite, da dobite odprto artičoko. Razpolovite. Polovičke položite na pekač, obložen s papirjem za peko, po obeh straneh pokapajte z limoninim sokom in dobro premažite z oljem, solite in po želji poprajte. Obrnjene navzdol artičoke pokrijte s folijo in pecite približno 35 do 40 minut.

Medtem naredite preliv: česen in četrt žličke soli strite (ali zmešajte v zmogljivem mešalniku) v gosto pasto, dodajte preostali limonin sok in nato še gorčico, worcestrsko omako in dve žlici olivnega olja. Na koncu vmešajte še parmezan. Postrezite kot pomako k pečenim artičokam.

Zanimivost:

Worcestrska omaka je nastala pred dobrini 150 leti v Angliji, z njo so želeli kopirati indijsko začimbno omako. Ima kislo-sladek okus, v večini primerov vsebuje kis, sojino omako, čili, sardele, sladkor, tamarindov sirup, česen, poper, gorčico, muškatni orešček in koriander. Med drugim je omaka sestavina koktajla Bloody Mary.

Ohrovt s česnom in stročjim fižolom 

Nekateri česna ne marajo, drugi ga naravnost obožujejo. Če ste med slednjimi, vas bo ta priloga, hitra in zelo enostavna, zagotovo navdušila.

Sestavine:

·         2 manjši glavi ohrovta

·         500 g zamrznjenega graha

·         2 stroka česna

·         1 pekoč rdeč čili

·         2 žlici olivnega olja

·         ½ žličke sladkorja

·         sol, poper

V veliki ponvi segrejte olje in na zmerni temperaturi pražite na drobno nasekljana česen in čili, približno 2 minuti. Mešajte, da se ne prismodi. Dodajte narezan ohrovt, sladkor in pol žličke soli. Kuhajte še približno 5 minut, da se ohrovt zmehča, in občasno premešajte. Dodajte grah in nato kuhajte še dve minuti, premešajte in postrezite. Po okusu dodajte popražene arašide ali lističe mandljev.

Solata s hrustljavo rdečo peso in mocarelo 

Solata s hrustljavo rdečo peso in mocarelo foto: goodhousekeeping

V hipu vas bo osvojila - hrustljava pesa! Kot bi jedli krompirjev čips s solato, vendar veliko bolj zdravo. Hrustljavo popečena rdeča pesa bo popestrila krožnik sveže nabrane solate ter očarala vaše brbončice. 

Sestavine:

·         700 g sveže rdeče pese

·         3 žlice olivnega olja

·         1 srednje velika kumara

·         na drobno narezana solata (radič, rukola, regrat …)

·         3 žlice vinskega kisa

·         250 g mocarele

·         sol, poper

Segrejte pečico na 220 stopinj. Rdečo peso očistite in narežite, bodisi na kolobarje ali na koščke, zmešajte z dvema žlicama olja in četrt žličke soli ter enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Če je pese preveč, uporabite dva pekača. Pecite od 20 do 25 minut, da se pesa zlatorumeno zapeče in postane hrustljava. Ohladite.

V veliki skledi peso zmešajte z na koščke narezano kumaro ter raznovrstno zelenopisano solato, dodajte olje, kis, sol in poper. Pred serviranjem obogatite s koščki mocarele.

Topla lečina solata s šampinjoni 

Topla lečina solata s šampinjoni foto: goodhousekeeping

K sočni solati polnega okusa se odlično prileže kozarec pinota.

Sestavine:

·         450 g narezanih šampinjonov

·         4 žlice olivnega olja

·         2 stroka česna

·         340 g kuhane navadne leče

·         šopek nasekljanega peteršilja

·         majhna rdeča čebula

·         150 ml balzamičnega preliva

·         Sir z modro plesnijo

Segrejte pečico na 220 stopinj. Narezane šampinjone (ali druge gobe, po izbiri) zmešajte z olivnim oljem, česnom in solite. Razporedite jih po pekaču in pecite približno 20 minut, da se obarvajo in postanejo hrustljavi.

Kuhano lečo zmešajte skupaj s pečenimi šampinjoni, dodajte na lističe narezano rdečo čebulo, peteršilj in solatni preliv. Okrasite in obogatite jed z rezinami žlahtnega modrega sira.

Zanimivost:

Solatni preliv vinaigrette je sicer zelo preprost za pripravo, vendar pa lahko njegove različice zahtevajo tudi nekajdnevno predpripravo. Osnovni recept vsebuje olje in kis (v razmerju 3 : 1), po okusu dodajo še sol, poper in zelišča. Ko obvladate osnove, pa se seveda lahko poigrate z različicami preliva in dodate gorčico, kapre, limonin sok …

Pisan gratiniran krompir 

Pisan gratiniran krompir foto: goodhousekeeping

Kombinacija navadnega in sladkega krompirja bo ne samo barvno popestrila vašo mizo, ampak prijetno presenetila še tako tradicionalne ljubitelje krompirja.

Sestavine:

·         700 g navadnega krompirja

·         400 g sladkega krompirja

·         1 velika rdeča čebula

·         1 žlica olivnega olja

·         150 g grojerja

·         2 žlički koruznega škroba

·         250 ml sladke smetane in mleka (pol-pol)

·         1 žlica masla

·         sol, poper

Segrejte pečico na 220 stopinj. Čebulo olupite in narežite na kolobarje. V ponvi na zmerni temperaturi segrejte olje in nanj položite kolobarje čebule ter posolite. Kuhajte približno 5 minut, da čebula zlato porjavi.

Očistite in osušite krompir ter ga narežite na približno enake, pol centimetra debele kolobarje. Čebulo in krompir zložite na pekač, in sicer v eno plast, da se rezine delno prekrivajo (kot strešniki). Potresite s polovico naribanega grojerja (oziroma trdega sira, ki se stopi). Naložite novo plast krompirja in čebule, lahko na način, da pri tem nastane zanimiv vzorec.

V ponvi segrejte maslo, dodajte mešanico smetane in mleka, sol in poper. Koruzni škrob ločeno zmešajte z vodo in zlijte v mlečno mešanico. Pustite, da mešanica zavre, in še malo pokuhajte, da se zgosti. Prelijte po krompirju, zaščitite s folijo in pecite 30 minut. Nato odstranite folijo, po krompirju posujte še preostali sir in pecite še dodatnih 20 do 25 minut, da lepo porumeni. Postrezite toplo ali hladno. 

Zanimivost:

Grojer je narejen iz kravjega mleka in je podoben ementalcu. Po okusu je nekoliko sladkoben, za nameček pa še malo slan. Okus je močno odvisen od časa staranja in se med zorenjem spreminja. Ime je dobil po švicarskem mestu Gruyere.

Pečen brstični ohrovt s čebulo in mandlji

Pečen brstični ohrovt s čebulo in mandlji foto: goodhousekeeping

Maslo, popečeni lističi mandljev in rozine popestrijo okus brstičnega ohrovta. Preizkusite na tistih, ki ga ne marajo!

Sestavine:

·         900 g brstičnega ohrovta

·         2 rdeči čebuli

·         2 žlici olivnega olja

·         4 žlice nesoljenega masla

·         80 g mandljev v lističih

·         60 g zlatih rozin

·         2 žlički limoninega soka

·         sol, poper

Segrejte pečico na 200 stopinj. Na polovice narezan brstični ohrovt in na kolobarje narezano čebulo solite in poprajte in dodajte olje. Premešajte in razporedite po pekaču. Pecite od 20 do 25 minut.

Stopite maslo in na njem popražite mandlje. Mešajte približno 3 minute, da postanejo zlatorjavi, dodajte rozine, četrt žličke soli in limonin sok ter vse skupaj premešajte. Kuhano mešanico prelijte po vročem brstičnemu ohrovtu in čebuli.

***null***

prejšnji članek
Našli truplo vnukinje Kennedyja
Svet slavnih
Našli truplo vnukinje Kennedyja
naslednji članek
Uradno znano, s čim se bosta Harry in Meghan ukvarjala zdaj
Svet slavnih
Uradno znano, s čim se bosta Harry in Meghan ukvarjala zdaj