Rdeče vino strežemo v večjih, visokih kozarcih, z odprtim zgornjim delom, da lahko kakovost pride do izraza. foto: Dreamstime
Karafa ali dekanter je steklena posoda, v katero pretočimo vino iz steklenice pri postopku dekantiranja oz. prezračevanja. Namen tega postopka je, da starejšim zorjenim (arhivskim) vinom pred uživanjem ali strežbo odstranimo usedlino, ki ostane v steklenici, pojasnjuje Ivan Peršolja. »Z rahlim vrtenjem karafe vino tudi prezračimo z namenom, da pride zaradi večje površine do boljšega stika s kisikom in sprosti več težje hlapnih arom. S tem se tudi izločijo manj prijetne arome, ki nastanejo ob zorjenju v steklenici.«
Zakaj potrebujemo svečo
Pri dekantiranju potrebujemo tudi svečo, da vidimo, kje v steklenici je usedlina. »Plamen od sveče mora biti v liniji steklenice in očesa. Videti moramo namreč v steklenico, da prekinemo dekantiranje, ko se usedlina približuje vratu steklenice. Ločevanje vina od usedline je koristno iz estetskih vzgibov, po drugi strani pa usedlina vpliva tudi na okus in občutke v ustih. Ti postopki so namenjeni bolj cenjenim belim in rdečim vinom z bogatejšo vsebino, ki so pridelana po posebnih postopkih in primerno zorjena. Z dekantiranjem ali prezračevanjem vina damo gostu posebno pozornost, pridelovalcu in vinu pa dodatno veljavo. S profesionalno in elegantno izvedbo veliko pridobi tudi oseba (sommelier) in gostinski lokal, kjer se to izvaja.« A ker gre za postopek, ki od nas terja kar precej znanja, bo morda bolje, da ga prepustimo strokovnjakom. Kar pa ne pomeni, da nam dekanter pri nas doma ne bo prišel prav. Če želimo vino le prezra-čiti, namreč ne potrebujemo sveče. »Ko ga pretočimo v karafo, jo nekajkrat elegantno zavrtimo in s tem vino prezračimo,« razkriva izkušeni sommelier.
Nasveti za doma
Nekateri menijo, da je dobro dekantirati tudi katerakoli poceni vina, saj bodo potem okusnejša. »Na ta način se da odpraviti kakšno začetno ne preveč izrazito napako pri vonjavah, okus pa prav gotovo ne bo bogatejši, saj nimajo osnove za to,« je jasen Peršolja. Za mlada domača vina, ki imajo po fermentaciji usedlino (droži), pa medtem pojasni, da obstajajo drugačni tehnološki postopki in oprema za ločevanje usedline. »Pri manjših količinah se to odvija naravno v sodu ali cisterni. Postopek pospešimo in izboljšamo z ohlajevanjem. Če imate samo steklenico takšnega vina, jo preprosto postavite v hladilnik, in če je vino zdravo, se bo usedlina čez noč posedla na dno steklenice. Vino lahko pretočite v drugo steklenico, kar je tudi določen način dekantiranja, ali seveda v dekanter, če ga imate.« S prezračevanjem vina dobimo čistejše in izrazitejše arome. Vino bo izražalo popoln značaj in naša izkušnja ob tistem kozarčku bo še prijetnejša.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.