Miki Vlahovič Dobra karma

Trenutno je naš pevec brez denarja in dela - in ...

1_miran rudan Svet24.si

Miran Rudan nam je izdal, kako nastajajo glasbene ...

mario fafangel Reporter.si

Strokovni svet NIJZ že 15. februarja predlagal ...

govedo, karim-allah, krave Svet24.si

FOTO: Ubili bodo 864 krav, ki že mesece plujejo ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Ronald Pickup Odkrito.si

Umrl je Ronald Pickup, ki je poznan po filmih ...

bruno in martina Njena.si

Klepet z Brunom: Slovo od Martine, nova ljubezen ...

Kaj moramo vedeti o jajcih?
| Z.F.

Kaj moramo vedeti o jajcih?

Ekološko pridelana jajca so najdražja, najcenejša pa tista, ki so pridelana v baterijski reji., Dreasmtime

Jajca še zmeraj predstavljajo eno osnovnih živil naše kuhinje. Nepogrešljiva so pri pripravi zajtrkov. Nanje zaradi ugodne sestave prisegajo predvsem športniki, pa tudi sicer veljajo za zdravo živilo.

Če so nekoč jajca veljala za nevarno živilo, ki povzroča holesterol, danes po mnenju nutricionistov spadajo med izjemno zdrava živila. V njih najdemo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa in vitaminov A, D, E in K. Najdemo tudi številne minerale, kot so kalcij, železo, fosfor, selen in še bi lahko naštevali. A kljub vsem koristnim lastnostim, ki jih premorejo, zmerno z njimi.

Hranimo jih v hladilniku na srednji polici

Že res, da je večina hladilnikov opremljena s posebno poličko in posodico, kamor lahko shranimo jajca, a svetujemo, da jih imate shranjena v zaprti embalaži na srednji polici hladilnika. Zakaj? Tako jim boste zagotovili stalno temperaturo, pa tudi vlago, medtem ko se temperatura v vratih nenehno spreminja, z njo pa tudi vlažnost, kar povzroči hitrejšo pokvarljivost.

Foto: Foto: Občina Kočevje - Jajca

Katera velikost je najboljša

Če ste tudi vi pri peki peciva ali drugih receptih zmedeni, kadar najdete podatek o uporabi enega srednje velikega jajca, vam verjetno podatek, da poznamo različne velikost jajc (S, M, L in XL), nič kaj ne pomaga. V povprečju so jajca težka okoli 60 gramov, zato srednje veliko jajce pomeni velikost M oziroma L. To velja za slovenske razmere za preverjeno in standardno pravilo o velikosti jajc, medtem ko se sicer po svetu uporablja velikost L.

Zakaj je velikost jajc pomembna

Iz povsem preprostega razloga; ker vpliva na razmerje med sestavinami. Premajhna jajca vplivajo na teksturo testa, kar pomeni, da bo takšno testo zbito in trdo, prav tako ne bomo dosegli enakega okusa. Če se torej v vašem hladilniku nahajajo majhna jajca velikosti S, recept pa zahteva dve srednje veliki jajci, je bolje, da dodate eno jajce več.

Kaj pa svežina

Svežino jajc lahko preverite s preprostim trikom, ki je preverjen in uporaben že stoletja. Jajce preprosto vrzite v kozarec z vodo. Če bo potonilo, pomeni, da je jajce sveže. Če se bo nekoliko privzdignilo, je staro približno teden dni. Če se bo postavilo navpično, je staro dober mesec in je skrajni rok, da ga porabite. V kolikor bo priplavalo na vrh, je znak, da je pokvarjeno. Svežino lahko preverjate tudi z beljakom. Če se močno oklepa rumenjaka in je konsistenten, so jajca sveža; v kolikor se na krožniku razlije, pomeni, da so jajca stara.

Foto: Dreamstime - jajca