Kulinarika
 

Mednarodni kritiki nagradili številne slovenske restavracije

19. 1. 2021; 13.30
Avtor: K.M.
postrv vracko denk

Vračkova postrv s solato iz pivske redkve in čemaževim oljem. foto: Hiša Denk

Mednarodni gastronomski vodnik Gault&Millau je kljub pandemiji razglasil svoje letošnje nagrajence.

Kljub za gostince izredno turbulentnem letu omejenega obratovanja so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. V njem je predstavljeno 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti z 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj na običajnih prodajnih mestih (takrat bodo razkriti vsi, ki so se uvrstili v vodnik), včeraj pa smo v prav posebnem – video formatu spoznali, kdo so najboljši za leto 2021.

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu in Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija foto: Promocijski material

»Zdaj je postalo že skoraj tradicionalno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteristične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavracije, temveč izbor najboljših restavracij, ki so prejele po 4 kape. S tem usklajujemo prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljamo vse gostince, ki so si uspeli izboriti zavidljive 4 kape,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. »Posebej želim poudariti, da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca,« še dodaja.

Letošnja podelitev nagrad najboljših je skladno z epidemiološkimi razmerami potekala v drugačnem formatu. Nagrajenci so bili najavljeni v video oddaji, ki nas je s svojo dinamiko in prepletanjem srečanj s prejemniki nagrad preteklih let popeljala od najboljših restavracij do prejemnikov vseh posebnih nagrad.

Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021?

Najboljše restavracije:
1. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
2. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 17,5/20, 4 kape
3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17/20, 4 kape
4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17/20, 4 kape
5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Chef leta: Gregor Vračko, Hiša Denk, Zgornja Kungota
Chefinja tradicije: Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
Chef prihodnosti: Luka Košir, Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
Mladi talent: Leon Pintarič, Gostilna Rajh, Murska Sobota
Najboljši sommelier: Grega Repovž, Gostilna Repovž, Šentjanž
Najboljši POP: Wine Bar Šuklje, Ljubljana
Najboljša slaščičarna: Fetiche patisserie, Ljubljana

prejšnji članek
Vaša polt potrebuje toploto in mraz
Moda&Lepota
Vaša polt potrebuje toploto in mraz
naslednji članek
Plavalna reprezentanca trenira, prvo tekmovanje na Hrvaškem
Svet slavnih
Plavalna reprezentanca trenira, prvo tekmovanje na Hrvaškem

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.