utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: Krivci za lepe dneve bodo ...

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Preprost recept za okusno čokoladno peno
| K.M.

Preprost recept za okusno čokoladno peno

Vroča čokolada in čokoladna pena, Manca Jevšček / knjiga Čokolada

Gre za eno izmed najljubših sladic Gorazda Potočnika, ki jo lahko najdete tudi v njegovi novi knjigi Čokolada.


Še več Gorazdovih receptov lahko najdete v knjigi Čokolada, ki jo lahko kupite tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Čokoladna pena

Količina: 6–8 lončkov po 200 ml

SESTAVINE
120 g belega kristalnega sladkorja
80 ml vode
4 rumenjaki
300 g sladke smetane
180 g temne čokolade z najmanj 55 % kakava

PRIPRAVA
1. V kozico vsujemo sladkor, prilijemo vodo in na zmerni temperaturi segrejemo do 114 °C. V skledo samostoječega mešalnika damo rumenjake, mešalnik nastavimo na visoko hitrost in na rumenjake vlijemo sirup. Pri najvišji hitrosti stepamo 10 minut, da nastane gosta kremasta masa, ki pridobi do petkrat več volumna, kot ga je imela na začetku.

2. Smetano rahlo stepemo pri srednji hitrosti, da obdrži obliko in ima mehke vršičke. Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v mikrovalovni pečici, a pazimo, da jo segrejemo samo na 45 °C. Topimo jo v 30-sekundnih intervalih na jakosti 800 W, vmes mešamo, da se ne zažge in se enakomerno stopi. (Ali pa jo previdno stopimo v vodni kopeli.)

3. V rumenjakovo zmes najprej z metlico vmešamo toplo čokolado (to storimo hitro, da se čokolada ne sprime v kepice), nato pa z lopatico narahlo še smetano.

4. Peno nadevamo v lončke in postavimo v hladilnik za uro ali dve, da se učvrsti in ohladi. Postrežemo jo lahko tudi z vročo čokolado.

>