favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vaša polt potrebuje toploto in mraz

19. 1. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
KUMARIČNA VODA

Kumarična voda je lahko napitek ali pa sredstvo za poživitev in vlaženje kože. foto: Dreamstime

Na mrazu se koža utrjuje, učvrsti ter postaja odpornejša, na vročini pa se z razširjenimi porami in izločanjem znoja čisti ter bolje prekrvi.

S knajpanjem oziroma izmeničnimi oblivi obraza s toplo in mrzlo vodo ji vse to lahko hitro zagotovimo, druga možnost pa je uporaba kozmetike s hladilnim in grelnim učinkom. Poglejmo, kaj lahko za boljšo kondicijo kože storimo sami doma.

Hladilni učinek

Ledene kocke iz aloe vere

Aloja odlično pomiri kožo, je hladilna, vendar ne tako neprijetna, kot če bi se polivali z mrzlo vodo. Njeno hladilno moč lahko izkoristimo tako, da naredimo ledene kocke iz gela aloe vere, in sicer tako, da v vsak razdelek plastičnega modela za ledene kocke damo eno čajno žličko gela in malo filtrirane vode. Zamrznemo. Po potrebi vzamemo eno kocko in jo raztopimo na obrazu, vratu in dekolteju za osvežilno, protivnetno nego.

Kumarični tonik

Kumarična voda je lahko napitek ali pa sredstvo za poživitev in vlaženje kože. Takole gre: narežemo kumaro in koščke položimo v dve skodelici filtrirane vode. Pustimo namakati čez noč, nato tekočino precedimo v stekleničko z nastavkom za pršenje. Uporabljamo jo kot tonik zjutraj in zvečer oziroma kadarkoli čez dan, če potrebujemo osvežitev. Shranjujemo v hladilniku. Ohlajeni čaj zoper podočnjake: Ko skuhamo čaj, ne vrzimo proč rabljenih filtrskih vrečk, temveč jih ohladimo in uporabimo proti zabuhlosti pod očmi. Najbolje učinkuje vrečka s kamiličnim čajem. Za 10 do 15 minut si jo položimo na zaprte veke in med tem počivajmo.

Limonin piling

Globinsko čiščenje kože je nujno za zdravo, sijočo polt, saj odstranjuje umazanijo iz por in preprečuje nastajanje mozoljev. Osvežilni limonin piling pomaga odluščiti tudi odmrle kožne celice, znoj in snovi, ki kožo dražijo. Zmešamo jedilno žlico kokosovega olja, žlico kristalnega sladkorja, pol žlice vode in dve kapljici eteričnega olja limone. Ohlajamo v hladilniku eno uro, nato mešanico nežno vtremo v obraz in vrat v krožnih gibih. Speremo s hladno vodo.

Kot protiutež ohlajevalnim postopkom lepotičenja uporabimo kozmetiko s termoučinkom. Tako bomo koži ponudili vse, kar potrebuje, da bo kar najbolj sijoča in zdrava, hkrati pa tudi elastična in odporna proti škodljivim vplivom iz okolja.

Toplotni učinek

Losjon, ki ogreje

Za ogrevalni losjon za telo potrebujemo četrt skodelice čebeljega voska, pol skodelice olja grozdnih pešk, četrt skodelice kokosovega olja, dve žlici karitejevega masla in štiri žlice kajenskega popra. Vosek, obe olji in maslo stopimo nad vodno kopeljo. Občasno premešamo. Ko so sestavine povezane, jih damo v zamrzovalnik za 15 minut. Mešanica mora postati gosta in trdna. Z električnim mešalnikom na metlico jo stepamo v kremast losjon. Dodamo mu še kajenski poper ter ga preložimo v lonček z navojem. Uporaben bo šest mesecev.

Vroča maska

Pozimi nam dostikrat zadiši vroča čokolada in tudi naši koži bi nadvse prijala. Čokolada je polna antioksidantov, vitaminov, mineralov in na kožo učinkuje protibakterijsko. Z dodatkom jogurta pa kožo še dodatno nahrani s probiotiki in mlečno kislino. Potrebujemo četrt skodelice temne čokolade v prahu, pol skodelice kokosovega olja in žličko polnomastnega jogurta. V mikrovalovni pečici previdno segrejemo kokosovo maslo, primešamo čokolado in počakamo, da se ohladi na takšno temperaturo, da bo še vedno toplo, a ne prevroče za kožo. Primešamo še jogurt in nanesemo na obraz za 20 minut.

Začinjen piling

Če imamo zaradi vetra hrapavo kožo, ki je videti pusta in brez življenja, ji lahko pomagamo s toplim pilingom, ki jo naredi gladko in mehkejšo, zaradi vsebnosti začimb pa tudi pogreje. Zmešamo tri četrt skodelice rjavega sladkorja, tri žlice mletega cimeta ter po pol čajne žličke muškatnega oreščka, mletega ingverja in mletih nageljnovih žbic. Temu primešamo dve žlici mandljevega olja, žlico olja mareličnih pešk in žlico jojobinega olja. Dodamo še žličko vaniljevega ekstrakta in dve kapljici eteričnega olja pomaranče. Preložimo v kozarec z navojem in uporabljamo pod prho kot topel, poživljajoč piling.

prejšnji članek
Nam bo cepivo spremenilo DNK?
Zdravje
Nam bo cepivo spremenilo DNK?
naslednji članek
Mednarodni kritiki nagradili številne slovenske restavracije
Kulinarika
Mednarodni kritiki nagradili številne slovenske restavracije