franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Povečanje prsi: 10 stvari, ki jih morate vedeti

14. 1. 2021; 03.29
Avtor: Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije
povečanje, prsi

Operacija prsi foto: Shutterstock

Povečanje prsi je pri ženskah velja za enega najbolj čustvenih estetskih posegov, saj je tovrstna sprememba telesa tesno povezana z večjo ženstvenostjo. Preverite vse, kar bi morali vedeti o posegu in o tem, kako se nanj pripraviti.

Lepe in polne prsi vsako žensko naredijo bolj ženstveno, bolj privlačno in tudi bolj samozavestno, s čimer se – seveda, če je to v mejah normale – bistveno izboljša tudi kakovost njenega življenja. Čeprav povečanje prsi ni kompleksen kirurški poseg, pa priporočam, da vsaka ženska, ki o tem razmišlja, dobro premisli prav o vseh vidikih takšne telesne transformacije. Izbral sem 10 najpomembnejših.

Klinika Božikov foto: Klinika Božikov


1. Kako izbrati estetskega kirurga?
Ko se enkrat odločite za povečanje prsi, bo vaš prvi naslednji korak izbira estetskega kirurga. To naj bo strokovnjak, ki mu morate popolnoma zaupati, saj bo poskrbel za pomembno preobrazbo vašega telesa. Hkrati morate tudi verjeti v to, da bosta skupaj uspešno izpeljala celoten proces: poseg, okrevanje in končen rezultat. Pri izbiri estetskega kirurga je seveda pomemben občutek, ki ga dobite, ko ga spoznate, kljub temu so veliko bolj pomembne njegove strokovne reference. Zelo pomembno je tudi, da izbrana estetska klinika ni predaleč od vašega doma. Če se namreč po operaciji kaj zaplete, se lahko izbira nekaj sto evrov cenejše storitve v državah bivše Jugoslavije spremeni v precej dražjo in travmatično izkušnjo za pacientko.

2. Zakaj morate na prvi posvet?
Veliko kandidatk za povečanje prsi od te namere odvrne plačljiv posvet pri estetskem kirurgu. A naj vam ne bo žal denarja za to! Posvet običajno traja eno uro, namenjen pa je temu, da estetskega kirurga dobro spoznate, še bolj pomembno pa je, da on spozna vas. Zanima ga, kako si želite videti po posegu in vam na podlagi tega predstavi vse možnosti, ki obstajajo, da dosežete želeni rezultat, ter vse njihove pozitivne in negativne plati. Izmeri vaše telo in vam svetuje, kakšna metoda povečanja prsi in kakšni prsni vsadki so za vas najbolj primerni. Estetski strokovnjak vam mora na posvetu opisati tudi vsa tveganja, ki jih predstavlja povečanje prsi, ter postopek okrevanja. Prav tako mora odgovoriti tudi na vsa vprašanja in morebitne dvome ali dileme, ki jih imate.

3. Vaša pričakovanja naj bodo realna
Mlade odrasle ženske, ki jih narava ni obdarila z velikimi dojkami, so običajno najbolj pogoste kandidatke za povečanje prsi. Sledijo jim ženske, ki so že rodile in so imele pred porodom večje dojke, pa so se jim zaradi dojenja zmanjšale ali upadle, s posegom pa jim želijo povrniti volumen. Vsaka kandidatka za povečanje prsi mora biti popolnoma zdrava, ob tem pa je bistveno, da ima realna pričakovanja o tem, kako bo izgledala po posegu. Osebi, ki je visoka 150 cm in ima 50 kg, namreč ne moremo vstaviti 500-mililitrskih vsadkov, saj bi to izgledalo popolnoma neskladno in nenaravno. Vsem kandidatkam za povečanje prsi svetujem, da naj bo njihovo prvo vodilo pri tem, kakšen rezultat si želijo, to, da tudi po posegu ohranijo čim bolj naraven izgled prsi. Verjemite mi, da se ne boste dobro počutili, če boste izgledali umetno in boste zaradi tega tarča opravljanj ali posmeha.


4. Povečanje z lastno maščobo ali s prsnimi vsadki?
Najpogostejša metoda povečanja prsi je povečanje s prsnimi vsadki. Povečanje prsi z uporabo lastne maščobe pride v poštev le za tiste, ki boste zadovoljne z majhnih povečanjem. Povečanje prsi z lastno maščobo je tako primerno za tiste, pri katerih na določenem delu telesa odstranimo maščobo z liposukcijo, ki jo – namesto, da jo odvržemo – vbrizgamo v dojke. S tem oblikujemo telo in malce povečamo dojke. Vse tiste, ki si želite konkretnega povečanja dojk, boste nad rezultatom povečanja z lastno maščobo razočarane, saj je povečanje s 100 ml maščobe zelo majhno oz. praktično neopazno.

5. Kakšne oblike prsnih vsadkov izbrati?
Okrogli ali kapljičasti prsni vsadki – to je vprašanje, ki mi ga najpogosteje zastavijo kandidatke za povečanje prsi. Naj kar takoj pojasnim, da ne eni ne drugi ne vplivajo na umeten videz prsi po posegu. Na to namreč vpliva velikost prsnih vsadkov: večji na manjšem telesu povzročijo umeten izgled, manjši bolj naravnega. Kapljičast in okrogel prsni vsadek se razlikujeta le v zgornjem delu, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat.

6. Ali prsni vsadki res povzročajo raka?
Pri izbiri prsnih vsadkov je zelo pomembna tudi njihova površina. Po več kot dvajsetih letih uporabe predvsem hrapavih vsadkov se je namreč ugotovilo, da lahko hrapava površina vsadkov povzroči limfoproliferativno bolezen (ALCL), kar je zelo redka vrsta raka limfnih žlez. V svetu je v zadnjih dveh deseetletjih za to boleznijo zbolelo nekaj več kot 600 žensk, v Sloveniji takšnega primer nimamo. Ugotovljeno je tudi, da gladki prsni vsadki te bolezni ne povzročajo. Prav zato je na pogovoru z estetskim kirurgom potreben premislek, ali želite kapljičaste prsne vsadke, ki so vedno hrapavi, in s tem prevzeti sicer zelo majhno tveganje za nastanek te bolezni (1:10.000) ali se odločiti za okrogle prsne vsadke, ki so na voljo v hrapavi in gladki izvedbi, pri čemer pri uporabi slednjih te bolezni niti hipotetično ni mogoče dobiti. Čeprav gre za zelo majhno tveganje, se morate o tem pogovoriti s strokovnjakom in se potem tudi odločiti glede na dejstva in želje.

7. Kako se pripravite na operacijo in kako poteka okrevanje?
Zadnje dni pred posegom morate strogo upoštevati navodila kirurga in predvsem paziti na to, da ostanete zdravi, da jemljete dovolj vitaminov ter da ste čustveno stabilni, saj s tem telo ohranjate v pozitivni bilanci. Povečanje prsi običajno poteka v plitki splošni anesteziji in že nekaj ur po posegu lahko odidete domov. Sledi jemanje antibiotikov in protibolečinskih zdravil, ki se po nekaj dneh zmanjša oz. ukine. Okrevanje traja od najmanj 10 dni do dva tedna, tako da ne pozabite na to, da boste vsaj 10 dni odsotni iz službe. Takoj po posegu se morate izogibati dvigovanju težkih bremen, športne dejavnosti pa boste v svoj urnik lahko uvrstili šele šest tednov po posegu. Računajte tudi na to, da boste morali še šest tednov po posegu spati na hrbtu, kar mnogo pacientk, potem ko minejo bolečine in izgine oteklina, izpostavlja kot najtežji del okrevanja.

8. Kakšni so možni zapleti pri povečanju prsi?
Povečanje dojk je varna operacija, vseeno pa zapleti niso izključeni. Najpogosteje se pojavi krvavitev, ki jo običajno sprožijo nenadni sunkoviti gibi ali dvigovanje težkih bremen prezgodaj po posegu. Zato je pomembno, da prvi teden po posegu zgornji del telesa miruje oz. ni izpostavljen obremenitvam. V primeru krvavitve je potrebna ponovna operacija na mestu krvavitve, da se krvavitev sanira. Zelo redek zaplet je tudi vnetje, ki ga zdravimo z antibiotikom, če ta ne pomaga, je potrebno vsadke odstraniti, več mesecev pa posega ne smemo ponoviti.

9. Povečanje prsi zahteva tudi menjavo prsnih vsadkov
Če se odločite za povečanje prsi, morate vedeti, da to za seboj potegne tudi kasnejšo operacijo zamenjave prsnih vsadkov. Razumeti morate, da je povečanje prsi dinamičen proces, saj se vstavljeni vsadki vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli vsadkov sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, zaradi katere dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi nekje po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega kirurga. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo in terja enake previdonostne ukrepe kot okrevanje po povečanju dojk.

Operacija prsi foto: Profimedia

10. Najpogostejša vprašanja o povečanju prsi – za koga morda tudi nenavadna 

Svetujem vam, da na posvetu estetskega kirurga vprašate prav vse, kar vas zanima o povečanju dojk. Le tako se boste pred operacijo počutili mirne. Marsikateri kandidatki je to nerodno, a naj vam ne bo – verjemite mi, da estetski kirurgi prejmemo marsikatero vprašanje in prav na vsakega odgovorimo. Pri razjasnitvi razjasnitvi nekaterih pogostih dilem so vam lahko v pomoč spodnja vprašanja in odgovori:

Ali lahko po povečanju prsi dojim?
Če je povečanje prsi opravljeno z rezom v gubi pod dojko, potem z operacijo ne prekinemo povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk. To pomeni, da mlečne žleze, ostanejo nedotaknjeni. Če ste lahko dojili pred posegom, boste lahko tudi po njem.

Ali po povečanju prsi občutim prsne bradavice?


Po povečanju dojk se začasno pri večini žensk spremeni občutljivost bradavic. Pri večini se v nekaj mesecih vrne na normalo. Obstajajo pa izjeme, kjer spremenjena občutljivost ostane za stalno.

Ali povečanje prsi poveča tveganje za nastanek raka na prsih?
Med povečanjem dojk in nastankom raka dojk ni povezave. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo, kar pa je verjetno posledica specifike skupine žensk, ki se odločijo za povečanje (večja skrb za telo, zdrav način življenja)

Ali lahko letim z letalom ali se potapljam, če imam prsne vsadke?
Prsni vsadki ne predstavljajo nobenega tveganja pri letenju z letali, prav tako se lahko brez težav potapljate.

prejšnji članek
Bi danes prepoznali zvezdo filma Bonnie in Clyde?
Svet slavnih
Bi danes prepoznali zvezdo filma Bonnie in Clyde?
naslednji članek
Stres je prvi krivec za nočno znojenje
Zdravje
Stres je prvi krivec za nočno znojenje