Kulinarika
 

Kosilo za hujšanje: Beluši v solati

30. 7. 2024; 13.00
Avtor: Metka McCully Žigon
babicina shramba belusi

Beluši foto: Shutterstock

V tem receptu so najboljši beli beluši, če jih nimate, pa bodo v redu tudi zeleni.

Beluši so izredno zdrava spomladanska zelenjava. Nimajo veliko kalorij, so okusni, imajo diuretičen učinek, kar pomaga pri razstrupitvi telesa ter krepi ledvice in sečila. Pri nas jih najpogosteje pripravimo kuhane v solati. Nona, ki je beluše gojila, jih je tako pripravljala za večerjo in zraven postregla polento. To ni kak ekstravaganten recept, je pa zanimiv, ker je tako preprost in večina ljudi niti ne pomisli, da bi beluše lahko pripravili tudi v solati.

Sestavine

  • dobrega ½ kg do 1 kg belušev   
  • od 3 do 4 jajca
  • čajna žlička sladkorja
  • sol, poper po okusu
  • 3 žlice olivnega olja
  • bel vinski kis (ne tisti za vlaganje, temveč kis iz belega vina, če ga nimate, uporabite jabolčnega)


Priprava

1. Beluše operemo in z lupilnikom za krompir olupimo. Zelenih ni treba lupiti. Zrežemo jih na približno 2 do 3 cm velike koščke. Damo jih kuhat v rahlo osoljeno vodo, dodamo še žličko sladkorja, ki poudari okus. Kuhamo približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Poberemo jih iz vode in počakamo, da se malce ohladijo. Začinimo jih s soljo in poprom, okisamo ter zabelimo z olivnim oljem. Zraven narežemo v trdo kuhana jajca in dobro premešamo.


2. Postrežemo s kuhano polento, za ljubitelje mesa pa naj pripomnim, da se šparglji v solati podajo tudi k mesu z žara.

NASVET

Vode, v kateri so se kuhali beluši, ne zavržemo, ker vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Uporabimo jo za pripravo zelenjavnih juh, rižot ali pa ohlajeno popijemo.

prejšnji članek
To so trije tipi težkih mam
Zdravje
To so trije tipi težkih mam
naslednji članek
Na dražbo pisma princese Diane gospodinjski pomočnici - kaj razkrivajo?
Svet slavnih
Na dražbo pisma princese Diane gospodinjski pomočnici - kaj razkrivajo?
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.