pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept za slastne marinirane sardele

20. 7. 2023; 01.00
Avtor: Metka McCully Žigon
babicina shramba Shutterstock

Marinirane sardele foto: Shutterstock

Ideja za kosilo za vse ljubitelje morskih jedi ...

Sardine in sardele so še vedno ene najcenejših rib, če so res sveže, pa so zame celo bolj okusne kot druge veliko dražje. Spadajo med plave ribe, ki so bogate z omega-3-nenasičenimi maščobnimi kislinami ter zato bolj zdrave. Ob morju so včasih presežke rib, ko so jih nalovili, marinirali in s tem konzervirali. Marinado jemo hladno in je po nekaj dneh celo bolj okusna, ker se okusi prepojijo in povežejo. V hladilniku zdrži teden dni.

Sestavine  

·         1 kg svežih sardel

·         3–4 čebule

·         3 dcl vinskega kisa

·         1 dcl vode

·         2 bio limoni

·         lovorjev list, vejica rožmarina

·         sol, poper

·         oljčno olje

 Priprava

1. Ribe očistimo, odstranimo luske in umijemo, glave in kosti lahko pustimo. Klasična priprava marinade je, da ribe pomokamo in ocvremo v vročem olju, ker pa sama ne maram mastnih jedi in prežganega olja, jih raje spečem v pečici. Očiščene ribe zložim na pladenj, na peki papir. Malo jih posolimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo jih v ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija 10 minut. Nato jih obrnemo in spečemo še z druge strani, za kar je potrebnih še 5 do 10 minut.

2. Posebej pripravimo čebulo. Zrežemo jo na tanke rezine in prepražimo v ponvi na malo olja. Ko je zmehčana in karamelizirana jo prelijemo z vinskim kisom in vodo, malce pokuhamo (2 minuti) in odstavimo.

3. Pečene ribe zložimo drugo poleg druge v ustrezno posodo ali skledo po plasteh. Čez prelijemo čebulo in vinski kis ter obložimo z na tanke kolobarje zrezano limono, dodamo list lovorja in malo rožmarina. Čez damo naslednjo plast rib in tako naprej po plasteh. Na vrhu naj bodo čebulna plast in limonini kolobarji.

4. Postrežemo jo kot predjed, lahko pa tudi kot glavno jed skupaj z dobrim domačim kruhom in paradižnikovo solato.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Ste omotični in zjutraj komaj vstanete? To je lahko vzrok!
Zdravje
Ste omotični in zjutraj komaj vstanete? To je lahko vzrok!
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Dona v zakonu prevarana, doma ima 2 hčeri
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Dona v zakonu prevarana, doma ima 2 hčeri