pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Tabuleh - osvežilna poletna solata, ki popestri jedi z žara

26. 7. 2023; 01.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
Tabuleh

Tabuleh foto: Shutterstock

Ta aromatična, a zelo preprosta poletna solata izvira iz Libanona. Je okusna in polna zdravih sestavin. Prileže se k jedem z žara.

Osnova je bulgur. To je kuhana, sušena in grobo zmleta durum pšenica. Videti je kot nekakšen grob pšenični zdrob. Bulgur je dobro prebavljiv in hitro pripravljen. Treba ga je le namočiti v topli vodi za približno 15 minut, kar je še posebej priročno poleti, da s kuhanjem še bolj ne segrevamo  stanovanja. Dodamo ga v juhe, solate, sladice ali postrežemo kot prilogo.
Sestavine

·         4 žlice bulgurja   

·         2 večja šopka svežega peteršilja   

·         2 beli čebuli, vključno z zelenjem

·         10 do 15 metinih listov

·         2 ali 3 paradižnike

·         sok 2 limon

·         3 žlice olivnega olja

·         sol, poper po okusu

Priprava
1. Bulgur prelijemo s skodelico vrele vode, malo posolimo. Premešamo in pustimo, da se namoči, napne in zmehča. Po 15 minutah odvečno vodo odlijemo in bulgur je pripravljen.
2. Medtem ko se bulgur namaka, sesekljamo peteršilj in meto zelo na fino. Paradižnik zrežemo na drobne kocke. Mlado čebulo sesekljamo, zelene dele zrežemo na tanke kolobarje. Nato vse sestavine (zelenjavo in bulgur) zmešamo v primerno veliki skledi.
3. Posolimo, popopramo, dodamo limonin sok in olivno olje. Vnovič vse premešamo in postrežemo.

Recept je bil obljavljen v reviji Jana št. 29.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Namesto tablet na travnik po rman!
Zdravje
Namesto tablet na travnik po rman!
naslednji članek
Jana Koteska navdušila z atraktivno pričesko
Svet slavnih
Jana Koteska navdušila z atraktivno pričesko