paneer foto: profimedia LIZA MAJA
Vsaka regija ima svoje edinstvene vegetarijanske jedi, ki vključujejo različne stročnice, zelenjavo in začimbe, kot so dal (lečina juha), sabzi (zelenjavne jedi) in paneer (sveži sir). Ker vegetarijanska kuhinja ne vključuje mesa, so glavni viri beljakovin stročnice, kot so leča, čičerka, fižol in fižol mungo, ter mlečni izdelki, kot sta paneer in jogurt. Ti sestavni deli zagotavljajo hranilno uravnoteženost in sitost.
Palak paneer
Porcij: 4
Sestavine:
2 rdeči čebuli
3 žlice rastlinskega olja
1 žlica kumine
1 žlica paste iz česna in ingverja
1 žlica mlete kurkume
1 žlica čilija v prahu
1 žlica garam masale
½ žličke sveže mletega črnega popra
400 g narezanega paradižnika
800 g špinačnih listov
sol
600 g sira paneer
1 žlica raztopljenega masla
Priprava:
1. Čebulo narežite na rezine. V globoki ponvi segrejte olje, dodajte semena kumine in jih pustite, da se razpočijo. Nato dodajte čebulo in na kratko prepražite.
2. Čebuli primešajte pasto in mleta zrna popra. Dodajte paradižnik in premešajte. Začinite s kurkumo, čilijem in dodajte garam masalo. Ponev pokrijte in kuhajte približno 10 minut oziroma dokler se ne zgosti.
3. Dodajte špinačo in pustite, da ovene. Dodajte 200 ml vode, premešajte in pokrito kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo po okusu.
4. Sir narežite na večje kocke. V ponvi segrejte maslo in koščke paneerja z vseh strani zlato rjavo prepražite. Sir postrezite s špinačno mešanico.
Indijski sir paneer s kruhom naan
Porcij: 4
Sestavine:
400 g sira paneer
2 žlici olivnega olja
1 čebula
3 stroki česna
30 g ingverja
1 čajna žlička nasekljanega čilija
1 čajna žlička kurkume
1 čajna žlička garam masale
500 g mlade špinače
sol
sveže mleti črni poper
Za kruh:
230 g navadne moke
2 žlički sladkorja
½ žličke soli
½ žličke pecilnega praška
130 ml mleka
2 žlici rastlinskega olja
olje za pekač
20 g masla za premaz kruha
Priprava:
1. Sir narežemo na kocke, prepražimo na olju in odstranimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo, ingver naribamo. Na preostalem olju približno minuto pražimo čebulo, nato dodamo česen.
2. Prepražimo in dodamo naribani ingver, čili, kurkumo in garam masalo. Dodamo popečeni sir in špinačne liste, sol in poper. Špinačo na hitro popražimo, nato odstavimo.
3. V posodi zmešamo suhe sestavine za kruh in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo mleko in olje. Testo najprej obdelamo z vilicami, nato ročno, dokler ne nastane drobna in prožna masa.
4. Naredimo 5 kroglic testa, razvaljamo na palačinke in pečemo na namaščenem pekaču pri 170 °C. Pečemo največ 2 minuti. Namažemo s segretim maslom in postrežemo s sirom.
Indijska leča dal
Porcij: 4
Sestavine:
1 žlica kokosovega olja
1 čebula
2 stroka česna
1,5 žlice sesekljanega ingverja
2 žlici mlete rimske kumine
1 žlička mletega koriandra
1 žlica kurkume
približno 800 ml zelenjavne juhe
250 g majhnih kock sladkega krompirja
250 g rdeče leče
½ pločevinke zdrobljenega olupljenega paradižnika
sol
mleti poper
sok ½ limete + za postrežbo
2 pesti špinače
100 ml kokosovega mleka
sveži koriander
naan za postrežbo
Priprava:
1. V srednje velikem loncu na kokosovem olju prepražite čebulo, dodajte česen in ingver ter pražite
še 2 minuti. Nato dodajte kumino, koriander in kurkumo ter dobro premešajte.
2. Prilijte 600 ml juhe, dodajte sladki krompir, lečo, paradižnik, 1 žličko soli, ščepec popra, zavrite in pod pokrovko
kuhajte približno 25 minut. Preostanek juhe sproti dolivajte.
3. Ko je leča mehka, dodajte limetin sok, 2 pesti špinače in prilijte kokosovo mleko. Po potrebi začinite z začimbami ali limetinim sokom in
kuhajte 2 minuti. Postrezite z limetinimi rezinami, svežim koriandrom in kruhom naan.
Paneer, neslan sveži sir, narejen iz kravjega ali bivoljega mleka, je priljubljena sestavina v številnih indijskih jedeh, saj je mehak, a hkrati dovolj čvrst, da se lahko reže na kose in kuha brez topljenja. Njegova priprava je preprosta in vključuje le dve glavni sestavini: mleko in kislino (uporablja se limonov sok, kis ali jogurt). Postopek priprave paneerja vključuje segrevanje mleka do vrenja, nato pa dodajanje kisline, ki povzroči strjevanje mleka. Ko se mleko loči na sirotko in grudice, se te grudice precedijo in stisnejo, da se oblikuje trden sirni blok.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.