palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Shujšajte s hrano, ki redi

25. 9. 2016; 07.00
Avtor: Ajda Janovsky/revija Fatalna
Biftek, meso
Želite shujšati, ne da bi morali ves čas glodati nezabeljene liste solate ali grizljati puste riževe ploščice? Za vas imamo dobro novico: kar nekaj živil se je na črni listi diet za izgubljanje odvečnih kilogramov znašlo povsem po krivici – mnoga med njimi so prava poezija teksture, vonja in okusa in nasploh čisti užitek za vse prave sladokuske.

Jajca

Nutricionisti, zdravniki in znanstveniki, ki se ukvarjajo s prehrano, nikakor ne uspejo uskladiti mnenj glede jajc. So zdrava ali škodljiva? Povišujejo holesterol ali vnašajo v telo koristen vitamin D? Resnica je najbrž nekje vmes. Vsekakor pa naj bi v skladu z najnovejšimi raziskavami držalo, da je jajčni zajtrk odličen pomočnik pri hujšanju. Razlog? Jajca vsebujejo beljakovine, beljakovine pa se v telesu razgrajujejo dlje časa kot sladkorji. Če bomo za zajtrk pojedli rogljiček, bomo lačni veliko prej, kot če si bomo zjutraj privoščili staro dobro jajce na oko – ker telo hrano, ki jo pojemo za zajtrk, do večera koristno porabi, si lahko zjutraj občasno privoščimo celo kako pregreho, kot je na primer omleta s šunko. Obrok uravnotežimo s kozarcem naravnega, sveže iztisnjenega soka.

Biftek

Še pred kratkim so nas strokovnjaki za zdravje prepričevali, da je rdeče meso slabo za zdravje in vitko postavo. Danes ta teza ne drži več, večina poznavalcev se strinja, da je rdeče meso dobrodošel del dietnega jedilnika, saj, podobno kot jajca, po zaslugi bogastva beljakovin poskrbi, da smo siti dlje časa. Seveda pa je pomembno, da izbiramo čim bolj ekološko neoporečno meso in da ne pretiravamo: največji odmerek mesa na obrok ne sme biti večji od velikosti naše dlani. Če želimo shujšati, mesa ne smemo kombinirati s kruhom, krompirjem, rižem in drugimi živili, ki vsebujejo ogljikove hidrate – namesto tega poleg pripravimo kuhano zelenjavo in/ali solato.

Testenine

Neverjetno, a resnično: tudi s testeninami lahko hujšamo! Navadne testenine zamenjajmo za polnozrnate in zmanjšajmo obroke najmanj za polovico – prav obilne porcije, in ne same testenine, so najpogosteje vzrok, da se ob testeninskih obrokih zredimo. Polnozrnate testenine v nasprotju z navadnimi ne vzbujajo dodatnega apetita ali potrebe po sladkem, saj ne povzročajo prevelikega nihanja sladkorja v krvi. V skladu z nekaterimi raziskavami naj bi polnozrnate testenine celo spodbujale izgorevanje maščob.

Oreščki

Čeprav vsebujejo veliko maščob, so oreščki pri hujšanju oziroma ohranjanju zdrave telesne teže celo priporočljivi, saj so bogati s hranili, beljakovinami in vlakninami, ki pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Mikavnega okusa in privlačno hrustljavi so odličen nadomestek za piškote in druge redilne prigrizke. Celo arašidovo maslo je dobrodošel gost dietnega jedilnika, če le njegovi obiski vašega krožnika niso prepogosti. Tako za arašidovo maslo kot tudi za oreščke pa velja preprosto pravilo, ki ga poznamo že iz sveta mode: manjša mera ima več učinka!

Sir

Čeprav je sir v vseh oblikah dodatkov k jedem pri hujšanju strogo prepovedan, pa je lahko kos nemastnega (!) sira na dan za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, celo priporočljiv. V skladu z rezultati nekaterih raziskav naše telo hitreje pokuri maščobe, če ima na voljo dovolj kalcija. Sir hkrati vsebuje tudi beljakovine, ki poskrbijo, da občutek sitosti traja dlje. Sir jejmo kot samostojen obrok in brez kruha, še posebej pa bomo ustregli zdravju in vitki postavi, če ga bomo pojedli v solati. Vegani ali tisti, ki ne jeste sira ali mlečnih izdelkov, lahko kalcij vnašate v telo tudi v obliki prehranskih dodatkov. Da bo telo lahko kalcij sploh uporabilo, je pomembno, da dobite tudi dovolj vitamina D.

Kava

Kava spada med škodljiva živila le, če je popijete preveč, vitki postavi pa škoduje predvsem zaradi dodatkov, kot sta sladkor in sladka smetana. Skodelica nesladkane črne kave je pri hujšanju celo koristna, saj spodbuja presnovo. Če res ne morete piti kave brez dodatkov, bo najbolje, da ji dodate nekaj mleka – če se le da, pa se mleku izognite, saj ga strokovnjaki v kombinaciji s hrano zaradi medsebojnega kemičnega delovanja odsvetujejo.

POZOR!

Celo popolnoma neškodljivo živilo lahko postane škodljivo, če ga uživamo v prevelikih količinah. Našteta živila so zdravju in vitki postavi koristna le, če jih uživate v razumnih merah, poleg pa zaužijete dovolj sadja in zelenjave. Še zlasti slednja naj bo živilo, ki se v obdobju diete najpogosteje pojavlja na vašem krožniku.

prejšnji članek
Pet do deset let na meji
Zdravje
Pet do deset let na meji
naslednji članek
Zakaj sploh pride do varanja?
Zdravje
Zakaj sploh pride do varanja?
#obraziavenija
obraziavenija