Kulinarika
 

Uživanje tega močno zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke

27. 6. 2016; 16.38
Avtor: mk/Zarja
šampinjoni
Šampinjone bi morale redno jesti ženske, ki imajo v družini hormonsko odvisnega raka dojk.

Šampinjoni so namreč bogat vir konjugirane linoleinske kisline, ki preprečuje tvorbo estrogena. To pa precej zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke. Tudi prisotnost te snovi v šampinjonih je presenetljiva, saj je večinoma v hrani živalskega izvora.

Šampinjoni so pomemben vir vitamina B12, ki ga na površju klobuka tvorijo koristne bakterije. Danes ljudje niti ne pomislijo, da so šampinjoni lahko izjemen vir hranil. Mislijo pač, da so le kuharski dodatek za izboljšanje jedi. Tudi to so, vendar pa vsebujejo najmanj 15 pomembnih hranil (vitaminov, antioksidantov in mineralov): baker, selen, vitamine B1, B2,B3, B6 in B12, pantotensko kislino, fosfor, kalij, folate, mangan, proteine in holin. Z vsemi temi snovmi skrbijo za boljši imunski sistem, učinkujejo proti vnetju, kot antioksidanti, koristijo srcu in žilam, učinkujejo proti raku.

prejšnji članek
Pokazala je preveč
Svet slavnih
Pokazala je preveč
naslednji članek
Čebula zelo vpliva na zdravje
Zdravje
Čebula zelo vpliva na zdravje

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.