bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Ekipa24.si

Pester večer Tine MAZE, ki je zaradi ODBOJKE ...

Kako narediti okusne domače njoke?
| Njena.si

Kako narediti okusne domače njoke?

Priprava njokov vam lahko kaj hitro spodleti, zato si preberite nekatere nasvete.

Mogoče se vam zdi, da je narediti njoke enostavno, kar ne drži popolnoma. Lahko vam gre veliko stvari narobe – lahko izgubijo obliko, se zlepijo, so trdi, preveč imajo okusa po moki. Pazite na naslednje korake, da bo priprava njokov stekla in da vam bo končni izdelek v ponos.

Izbrati morate pravi krompir

Za njoke morate uporabiti krompir, ki vsebuje velik škroba in zagotovo ne mladi krompir. Kako bi ocenili delež škroba v krompirju? Tisti, ki ga vsebuje veliko, bo na nožu pustil belo sled in bo bolj lepljiv. Škrob je pomemben pri pripravi njokov prav zaradi tega, da bo zadrževal manj vode in tako velike količine moke ne bodo potrebne. Njoki bodo z manjšo količino moke bolj okusni.

Kuhan krompir je potrebno dobro odcediti

Krompir dajte v hladno vodo in ga kuhajte, dokler ne boste videli, da je skuhan. Potrebno jih je dodobra odcediti.

Zamesite testo, dokler je krompir topel

Za njoke je boljše, da krompirja ne hladite, saj se zaradi visoke temperature škrob spremeni v gel, ki prepreči kasnejše razpadanje njokov. Na pult stresite približno 120g moke, ki ustreza pol kilograme krompirja. Na moko dajte zmečkan krompir, sol ter dobro umešano jajce. Testo morate zamesiti hitro, da ne postane gumijasto. Kdaj je potrebno dodati še malo moke, vendar je ne dodajte več kot 150 gramov. Če je testo še vedno lepljivo, lahko dodate še žlico škrobne moke. Testo razvaljajte in narezite na dva centimetra, da bodo imeli njoki lepo obliko.

Pustite jih, da se spočijejo

Dvajset do trideset minut je dovolj, da se površina njoka posuši. Če bi jih dali kuhati takoj, bi se lahko zlepili, če bi čakali še dlje časa, se lahko zasušijo.

Kuhanje in zamrzovanje

Njoki se kuhajo v velikem loncu brez mešanja, kuhani so, ko priplavajo na površino. Ne smete dati preveč njokov v en lonec. Lahko jih tudi zamrznete. Razporedite jih na ravno površino in jih dajte v zamrzovalnik. Šele bo zamrznejo, jih lahko daste v vrečko.