nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Takšne pice zagotovo še niste jedli

17. 8. 2016; 02.23
Avtor: Maja Poljšak
pide

foto: Andrej Križ

Pice niso več le italijanska jed, ampak jih je posvojil ves svet in povsod jih pripravljajo malo po svoje. Spoznajte prepognjeno calzone in turško pide.

Kako pripravimo testo?

Za 4 osebe potrebujemo:

400 g moke

1/2 kocke kvasa

1 žličko sladkorja

1/2 žličke soli

2 do 2,5 dl mlačne vode

2 žlici olivnega olja

Priprava:

  1. Moko stresemo v skledo, primešamo nadrobljen kvas, sladkor in sol in med mešanjem toliko mlačne vode, ki ne sme imeti več kot 35 stopinj, da se vse sestavine povežejo. Testo dobro pregnetemo, najbolje z električnim kuhinjskim robotom ali s kavlji ročnega mešalnika.
  2. Testo damo v skledo, pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 45 minut. Vzhajano testo na hitro pregnetemo, zvaljamo ali oblikujemo v štiri okrogle pice oziroma štiri ovale za žepke. Položimo jih na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo počivati 15 minut.

Pide (turški čolniček) z mesnim nadevom

Sestavine za 4 osebe:

1 testo (iz 400 g moke)

300 g mletega mesa (govejega ali mešanega)

1 korenček

1 čebula

1 strok česna

1/2 gomoljne zelene

2 žlici olja

2 žlici paradižnikovega koncentrata (iz tube)

sol in poper

1 ščepec čilija (po želji)

2 ščepa mlete kumine

1 večji lonček grškega jogurta

2 vejici sveže mete


Priprava:

  1. Zelenjavo očistimo, čebulo in česen na drobno sesekljamo, korenček in zeleno narežemo na čim manjše kockice. V posodi na olju najprej pražimo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo meso, kockice korenčka in zelene ter naprej mešamo in pražimo, da se meso razdrobi in spremeni barvo.
  2. Nato primešamo paradižnikov koncentrat, solimo in popramo, začinimo s čilijem in ščepom kumine, dodamo nekaj žlic vroče vode in pokrito dušimo 15 minut.
  3. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Testo zvaljamo v štiri večje ali osem manjših ovalov. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, na vsakega damo malo mesnega nadeva, ob daljših straneh robove malo zavihamo navznoter in jih na koncih stisnemo, da dobimo čolničke.
  4. Pekač damo v vročo pečico in pečemo 15 minut. Nazadnje jogurtu primešamo ščep kumine in malo nasekljane mete ter ponudimo s temi okusnimi turškimi čolnički.
prejšnji članek
Tem astrološkim znamenjem pripisujejo nadpovprečno inteligenco!
Horoskop
Tem astrološkim znamenjem pripisujejo nadpovprečno inteligenco!
naslednji članek
Justin Bieber: drama se nadaljuje!
Moda&Lepota
Justin Bieber: drama se nadaljuje!