Pice niso več le italijanska jed, ampak jih je posvojil ves svet in povsod jih pripravljajo malo po svoje. Spoznajte prepognjeno calzone in turško pide.
Kako pripravimo testo?
Za 4 osebe potrebujemo:
400 g moke
1/2 kocke kvasa
1 žličko sladkorja
1/2 žličke soli
2 do 2,5 dl mlačne vode
2 žlici olivnega olja
Priprava:
- Moko stresemo v skledo, primešamo nadrobljen kvas, sladkor in sol in med mešanjem toliko mlačne vode, ki ne sme imeti več kot 35 stopinj, da se vse sestavine povežejo. Testo dobro pregnetemo, najbolje z električnim kuhinjskim robotom ali s kavlji ročnega mešalnika.
- Testo damo v skledo, pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 45 minut. Vzhajano testo na hitro pregnetemo, zvaljamo ali oblikujemo v štiri okrogle pice oziroma štiri ovale za žepke. Položimo jih na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo počivati 15 minut.
Pide (turški čolniček) z mesnim nadevom
Sestavine za 4 osebe:
1 testo (iz 400 g moke)
300 g mletega mesa (govejega ali mešanega)
1 korenček
1 čebula
1 strok česna
1/2 gomoljne zelene
2 žlici olja
2 žlici paradižnikovega koncentrata (iz tube)
sol in poper
1 ščepec čilija (po želji)
2 ščepa mlete kumine
1 večji lonček grškega jogurta
2 vejici sveže mete
Priprava:
- Zelenjavo očistimo, čebulo in česen na drobno sesekljamo, korenček in zeleno narežemo na čim manjše kockice. V posodi na olju najprej pražimo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo meso, kockice korenčka in zelene ter naprej mešamo in pražimo, da se meso razdrobi in spremeni barvo.
- Nato primešamo paradižnikov koncentrat, solimo in popramo, začinimo s čilijem in ščepom kumine, dodamo nekaj žlic vroče vode in pokrito dušimo 15 minut.
- Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Testo zvaljamo v štiri večje ali osem manjših ovalov. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, na vsakega damo malo mesnega nadeva, ob daljših straneh robove malo zavihamo navznoter in jih na koncih stisnemo, da dobimo čolničke.
- Pekač damo v vročo pečico in pečemo 15 minut. Nazadnje jogurtu primešamo ščep kumine in malo nasekljane mete ter ponudimo s temi okusnimi turškimi čolnički.