stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Nekoč sadež revnih, danes vrhunska poslastica

30. 10. 2016; 09.00
Avtor: Stane Mažgon/Zarja
kostanj

foto: Pixabay

Kostanj – hranljiv, okusen in nostalgičen jesenski sadež.

Ob vonju po pečenem kostanju se marsikomu vzbudi prava nostalgija. Morda ga spomni na čase, ko si je z drobižem na ulici kupil vrečko vročega kostanja in si z njim ogrel roke v hladnih jesenskih dneh; morda na sprehode po gozdu ali na katero od domačih sladic s kostanjem.

Kostanj, če bi znal govoriti, bi pripovedoval zanimive nostalgične zgodbe. Na primer o tem, kako je bil že v antičnih časih cenjen in pomemben, kako je pomagal prehranjevati družine med zimskim pomanjkanjem živil in pridelkov. Ko je dozorel, so ga nabirali in shranjevali kot dragoceno ozimnico. Otrokom je bil všeč zaradi sladkega okusa.

Kostanjeva drevesa uspevajo po vsem svetu, zelo razširjena pa so prav na sredozemskem območju, kjer imata nabiranje in uporaba dolgo tradicijo. Prepoznavni sadeži v bodičastih ježicah rastejo na visokih drevesih in jeseni padejo na tla, saj so pravzaprav drevesna semena. Takrat postanejo plen nabiralcev vseh vrst, tudi takšnih z velikimi košarami.

V preteklosti so ljudje kostanj nabirali predvsem zato, ker se je ohranil dolgo v zimo in so se z njim dobesedno bojevali proti lakoti. Shranjevali so ga tako, da so ga v kleteh razprostirali po glinenih tleh, tako je imel dovolj vlage in je dolgo ostal svež. Ponekod so ga sušili na pečeh, ga zmeli v moko in jo primešali pšenični ali drugim vrstam moke. Danes vemo, da je kostanj enako kaloričen kot pšenica ali riž, torej je bil upravičeno cenjen.

Pomembno poglavje slovenske zgodovine, čeprav danes žal premalo znano, je povezano s prodajo kostanjev v času Avstro-Ogrske. Takrat so imeli prav prodajalci iz naših krajev skoraj monopol nad ponudbo na cesarskem Dunaju. Železniška povezava je omogočala, da so tja odhajali vsako jesen in si s peko in prodajo kostanja izboljšali socialni in gospodarski položaj. Etnografske študije opisujejo, da so si številni prodajalci kostanja na Dunaju iz prisluženega denarja kupili vozovnico za potovanje iz naših krajev v Ameriko.
Skok v sedanjost: kostanjeva drevesa je še pred nekaj leti zelo ogrožala kostanjeva šiškarica, zajedavec, zaradi katerega bi lahko propadla drevesa po vsem Sredozemlju. Ponekod, kjer imajo prave gozdove oziroma nasade kostanjev za prodajo, je bila škoda velikanska. Z biotsko zaščito z mušico, ki napada šiškarico, je propadanje dreves, kot kaže, vsaj nekoliko omejeno.

foto: Pixabay

Pečen ali kuhan

Iznajdljivost prejšnjih generacij se je pokazala tudi pri pripravi kostanja. Ponekod so ga kuhali, drugje pekli na vročih mrežah nad žerjavico. V zbirkah starih predmetov so shranjene raznovrstne luknjaste ali vrtljive ponve za peko kostanja. Nekateri so ga kuhali v lupini oziroma ovoju. Star nasvet: za lažje lupljenje je treba vodi dodati nekaj žlic oljčnega olja. Drugje so tršo lupino pred kuhanjem odstranili, da se je kostanj skuhal le v mehki »srajčki«. To je, potem ko se kostanj zmehča, mogoče z lahkoto odstraniti in v rokah ostane samo mehko kostanjevo meso. V vodo je treba za boljši okus dodati ščepec soli. Tak način je odličen za pripravo kostanjevega pireja, ta pa je uporaben za pripravo različnih sladic, od krem do zavitkov. Ponekod je še vedno zelo cenjena kostanjeva potica, odlična tradicionalna domača dobrota, ki jo je žal v veliki meri že zamenjala orehova različica.

Danes kostanj, ta čudoviti gozdni sadež, ni več hrana revnih, ki so ga nabirali po gozdovih, ampak zelo cenjena sestavina za pripravo vrhunskih sladic in drugih jedi. Poleg kuhanega ali pečenega si vse leto lahko privoščimo še zamrznjenega, glaziranega v sladkorju ali pripravljenega še kako drugače. V specializiranih trgovinah z biološkimi pridelki je mogoče kupiti kostanjevo moko. Njen okus je nekoliko sladek in se odlično ujame z okusom mandljev, orehov, čokolade, medu, pomaranč in drugega sadja. Primerna je za dietno prehrano, saj ne vsebuje glutena, ima pa veliko ogljikovih hidratov.
Letošnja sezona kostanja se je že začela, zato si privoščimo pečnega na ulici, kuhanega ali pripravljenega v kateri od sladic. V vseh oblikah je nekaj posebnega. 

Kolački s kostanjevo kremo

Sestavine: 250 ml mleka, 100 g masla, 4 jajca, 150 g moke, 1 žlica sladkorja, ščepec soli: za kremo: 200 g kostanjevega pireja, 60 g sladkorja, 250 ml sladke smetane, 1 žlička vaniljeve arome, sladkor v prahu,

Priprava:
V posodi segrejemo mleko, dodamo mu maslo, sladkor in sol. Premešamo in kuhamo toliko, da mleko zavre in se maslo raztopi. Skozi sito v mleko dodajamo moko in ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Ko nastane gladka masa, ki se pri mešanju lepo loči od sten posode, testo preložimo v skledo in ga ohladimo, da postane mlačno. Vanj z mešalnikom počasi vmešamo jajca.
Testo preložimo v vrečko in z njo nabrizgamo kupčke na pekač. Pečemo jih 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj, da dobijo zlato barvo. Ohladimo jih na mrežici, da ostanejo krhki. Pripravimo nadev: smetano stepemo in ji primešamo kostanjev pire. Vsak kolaček prerežemo in v sredino nabrizgamo pire s smetano, nato pokrijemo z zgornjim delom kolačka in sladico potresemo s sladkorjem v prahu.


prejšnji članek
Mikrovalovka - umiranje na obroke
Kulinarika
Mikrovalovka - umiranje na obroke
naslednji članek
Bojan Traven ga ne spusti v posteljo
Svet slavnih
Bojan Traven ga ne spusti v posteljo