Kulinarika
 

Super živilo, ki je osvojilo tudi Slovence

10. 3. 2018; 15.00
Avtor: Jej zdravo
humus, čičerika

foto: Profimedia

Humus je znano in vedno bolj priljubljeno živilo, za katerega ste gotovo že slišali. Ampak ali veste, kaj dejansko humus je, od kod prihaja in kakšne so njegove odlike?

Humus je kremast, gost namaz z osnovo iz zmlete čičerike, ki se mu pogosto dodaja različna zelenjava. In kaj je čičerika? Zdrava in okusna stročnica z bogato hranilno vrednostjo, ki je predvsem odličen vir beljakovin.

Humus ima bogato tradicijo, saj so ga prvič uživali že v starem Egiptu približno v 13. stoletju, prav tako pa naj bi ga v prehrano vključevale številne zgodovinske osebnosti. Za njegove prednosti so tako vedeli že v prazgodovini, pomembno vlogo v zdravi prehrani pa ima še danes. Iz Srednjega vzhoda se je v zadnjem desetletju preselil na jedilnike po vsem svetu, njegova popularnost pa je v zadnjih letih eksplodirala tudi pri nas.

Beljakovinska bomba za vsako priložnost

Ker nam za pripravo zdravih obrokov pogosto primanjkuje časa ali idej, so zelenjavni namazi iz čičerike odlična rešitev, da v prehrano enostavno vnesete več zelenjave in beljakovin. So odlična popestritev prehrane vegetarijancev, veganov, kot tudi strastnih mesojedcev. Namazi so slasten, hiter in zabaven prigrizek, tako doma kot na poti, saj jih lahko uporabite kot osnovo za zajtrk ali pa dodatek bolj kompleksnim obrokom, še posebej zabavni pa so, če jih pri druženju s prijatelji ali družino ponudite na primer kot pomako ob narezani zelenjavi in grisinih ter ustvarite osupljivo kulinarično izkušnjo. Lahko so pripravljeni iz različnih dodatkov zelenjave kot so rdeča pesa, hren, paprika, črne olive ...

5 razlogov ZA:

1. Je odlična alternativa številnim nezdravim jedem, ki vsebujejo nezdrave maščobe in sladkor. Njegova hranila pomagajo pri uravnavanju in zniževanju telesne teže.
2. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so odlični za imunski sistem, preprečujejo slabokrvnost in pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.
3. Zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin je odličen za prebavo in preprečuje napihnjenost.
4. Znižuje lahko holesterol in tveganje za razvoj raka
5. Zaradi visoke vsebnosti rastlinskih beljakovin lahko izboljša zdravje vaših kosti, mišic in kože

Humus na krožnikih znanih Slovencev

Zelenjavni namazi iz humusa so postali redna sestavina na jedilnikih mnogih Slovencev, ki želijo v svojo prehrano vnesti več zdravja. Zadnja novost na trgu in velika uspešnica so zelenjavni namazi, ki prihajajo iz Argete in zadovoljijo še tako zahtevne okuse.

Zelo aktivni Nives Orešnik (nekdanja miss Slovenije, fitnes trenerka, model in ljubiteljica zdravega življenja), med dnevom pogosto primanjkuje časa za pripravo zdravih obrokov, zato pravi, da so zelenjavni namazi Argeta, nad katerimi je trenutno najbolj navdušena, odlična rešitev za hitro pripravljene prigrizke, ki jih lahko vzame s seboj na treninge, sestanke ali izlete v naravo, prav tako pa uživa z njimi tudi v pripravi lahkih kosil in večerij.
Kuharski dvojec, brata Simon in Sašo Šketa (ustvarjalca enega izmed najbolj branih kulinaričnih blogov v Sloveniji) sta s humusi prav tako ustvarila že številne slastne recepte, saj jima namazi dopuščajo veliko svobodo in kreativnost tudi pri kompleksnejših obrokih. S slastnimi recepti z zelenjavnimi namazi iz čičerike pa nas v zadnjem času navdušujeta tudi Jani Jugovic in Teja Perjet - kuharski duo Tejani, ki sta humuse vnesla v vsakodnevno prehrano cele družine. V namazih uživajo vsi, saj si jih privoščijo koz zabavne prigrizke in okusne polnovredne obroke.

prejšnji članek
Energije barv lahko pridno delajo za nas
Zdravje
Energije barv lahko pridno delajo za nas
naslednji članek
Gube na čelu? Preteklost!
Moda&Lepota
Gube na čelu? Preteklost!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.