Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Živilo, o katerem vemo premalo

14. 4. 2019; 02.00
Avtor: A. K.
dreamstime_m_67607934, špinačni zajtrk

zajtrk foto: Dreamstime

Špinača je v resnici superživilo.

Mnoge špinača spomni na lik iz nekoč priljubljene risanke Popaj, ki je oboževal špinačo in jo jedel vsakokrat, ko je njegova moč oslabila. S špinačo se je nemudoma okrepil in tako je postala špinača znana kot zdravo živilo, mnogi otroci so jo prav zaradi risanke počasi vzljubili. 



Špinača je resnično eno izmed najbolj zdravih živil, saj je polna vitaminov in mineralov, katerih sestava ustrezno pomaga pri skrbi za zdravje.

Vpliv na inteligenco
Če pogosto jeste špinačo, so raziskave pokazale, da bo to vplivalo na izboljšanje vaše inteligence, inteligenčni kvocient bo višji. Špinača tako izboljšuje spomin, za kar pa naj bi bil zaslužen vitamin E, ki ga vsebuje. 

Folna kislina
Zagotovo ste že večkrat slišali za folno kislino, ki je izjemno pomembna za nosečnice, verjetno pa ne veste, čemu služi. Gre za vitamin B, ki je topen v vodi. Špinača vsebuje ogromno folne kisline, ki jo človeško telo potrebuje za boljšo absorpcijo hranil. Nosečnicam in ženskam, ki bi rade zanosile, zdravniki in ginekologi priporočajo jemanje folne kisline, saj zmanjšuje tveganje za nastanek prirojenih okvar pri otrocih in zmanjšuje možnost spontanega splava. 

Vpliva na izboljšanje delovanja ledvic
Delovanje ledvic se lahko uspešno uravnava, če zaužijete zadostno količino špinače, saj vsebuje visok odstotek kalija in pomaga pri boljšem odvajanju vode.

Terapija za lase, kožo in nohte
Ker vsebuje špinača veliko vitamina B, ta posledično vpliva na lepši videz vaše kože in las, hkrati pa naredi tudi vaše nohte bolj trdne in zdrave. 

Pospešuje hujšanje 
Če razmišljate o dieti ali bolj zdravem načinu prehranjevanja, s katerim bi izgubili odvečne kilograme, ki ste jih pridelali čez zimo, vedite, da vam špinača pri tem lahko priskoči na pomoč, saj pomaga pri izločanju vode iz organizma, hkrati pa v telo vnaša večjo količino železa, ki bo zagotovilo boljše počutje. Ena skodelica špinače vsebuje le štirideset kalorij, zato je to zelo priljubljeno živilo v različnih dietah. 

Za zdrave kosti
Uživanje špinače pomaga v boju z osteoporozo, krepi kosti in zobe. 

Zagotavlja železo
Skodelica špinače vsebuje 6,4 miligrama nehemskega železa, ob katerem je priporočljivo jesti še vitamin C za boljšo absorpcijo. Lahko jo jeste kuhano ali surovo. Če jo boste jedli v solati, jo lahko pokapate še z nekaj kapljicami limone, da si zagotovite boljši vnos železa.

Špinačni smuti

špinačni smuti foto: Dreamstime



Potrebujete:
skodelico špinače
banano
½ manga
korenček
malo vode ali kokosovega mleka
malo pest ovsenih kosmičev

Priprava:
Špinačo, banano, mango, korenček in vodo stresite v mešalnik in dobro zmeljite. Pozneje dodajte še pest ovsenih kosmičev. 

Zeleni smuti

Zelen jagodni smuti za boginje foto: Dreamstime


Potrebujete:
½ kumare
¼ skodelice peteršilja
½ limone
½ avokada
2 skodelici surove špinače
skodelico kokosove vode
6 ledenih kock

Priprava:
Vse skupaj vrzite v mešalnik in zmeljite ter uživajte v zdravem zelenem smutiju.

prejšnji članek
Domen kumer v pričakovanju sina in hčerke
Svet slavnih
Domen kumer v pričakovanju sina in hčerke
naslednji članek
FOTO: Prvi festival Petisvet popolnoma navdušil obiskovalce!
Zdravje
FOTO: Prvi festival Petisvet popolnoma navdušil obiskovalce!