benjamin-netanjahu
Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami sprejeli odločitve"

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Pirhi s čebulnimi olupki

13. 4. 2019; 02.00
Avtor: Alenka Kavčič
Pirhi s cebulnimi olupki2

Pirhi s cebulnimi obrocki foto: profimedia

Barvanje velikonočnih pirhov s čebulnimi olupki je zdravju in okolju veliko prijaznejše kot uporaba barvil »iz vrečke«.

Čudoviti pirhi v naravni barvi

Velika noč je tik pred vrati, s tem pa tudi pirhi in dobrote, zato vam predstavljamo nekaj idej, kako s čebulo naravno obarvati pirhe in se tako znebiti umetnih barvil. Naravna barva čebulnih olupkov ponuja neverjeten razpon različnih odtenkov rdeče in rjave barve, pri čemer ohranja jajčni beljak naravno bel. In ne skrbite, vaša jajca ne bodo imela okusa po čebuli.

Naravna jajčna barva s čebulnimi olupki je starodavna ruska tradicija in verjetno najbolj priljubljen način za barvanje velikonočnih jajc. Stoletja nihče ni prišel do lažje, bolj naravne, dostopne in lepe metode, zato je res vredno letos poskusiti.

Pirhi foto: profimedia

Največja prednost tega naravnega barvila za jajca je poleg enostavnosti in nizkih stroškov tudi veliko ustvarjalnih možnosti z barvami in vzorci. Predstavljamo vam  pet različnih vzorčnih idej, ki jih lahko preprosto naredite doma. Lep in zabaven družinski dogodek pred veliko nočjo.

Pripravite toliko jajc, kolikor jih nameravate narediti. Več čebulnih lupin ko boste pripravili, močnejša bo barva. Lahko uporabite rumeno čebulo, če pa želite, da so jajca temnejše barve, uporabite rdečo čebulo.

Čebulo olupite in lupino stresite v lonec z vodo. Vode naj bo toliko, da boste lahko vanjo potopili vsa jajca. Ko se bo voda s čebulnimi olupki segrela, jo pustite stati še okoli 10 minut in jo nato postavite na hladno toliko časa, da bo obarvana voda topla. Potem lonec z vodo postavite nazaj na kuhalno ploščo in vanjo potopite jajca. Kuhajte jih 10 minut, da se jajca skuhajo in dobro obarvajo.

Če želite jajcem dodati nekaj lepih vzorcev, boste potrebovali nekaj najlonskih nogavic in vrvico. Vzorec rože ali karkoli si zamislite, napnite okoli jajca, ga zavijte v najlon in trdno pritrdite. Ko zavito jajce zavre v barvi s čebulo, bo vzorec natisnjen na jajce.

Naš nasvet: kupite kilogram sveže čebule, da boste pridobili dovolj olupkov, pa še zadosti sveže čebule vam bo ostalo za pripravo velikonočne pojedine. In če bo rdeča, bo barva še intenzivnejša.

Olupki čebule za marmor učinek. foto: profimedia

Za vas imamo na voljo pet možnosti:

Pirhi z zelišči in rastlinskimi listi

Umijte jajce in nanj položite zeliščni list. Rastlinski vzorci na pirhih se tradicionalno izdelujejo v kombinaciji z naravno barvo iz čebule. Za izdelavo potrebujete sveže cvetove ali liste rastlin, ki jih položite na surovo jajce, nato pa jajce ovijte v najlonsko nogavico in jo močno napnite, da bo list ali cvet ostal na svojem mestu. Nogavico na drugi strani zavežite z elastiko in jajca kuhajte v naravni barvi.

Čipkasti trakovi 

Ovijte jajce v čipkast trak. Prepričajte se, da je trak čipke močno pritrjen na jajce. To je najpomembnejše, na kar morate biti pozorni, ne glede na to, kateri vzorec izberete. Nato jajce ovijte v najlonsko nogavico in jo močno napnite, medtem ko poskušate obdržati trak čipke na svojem mestu. Zavrtite nogavico in tesno zavezujte vrvico okoli podlage. Poravnajte čipko, če se je premaknila. 

Vrvica ali volnena preja

Trak ali volneno prejo ovijte od tri- do štirikrat okoli jajca. Prepričajte se, da je vrvica močno pritrjena, to je najpomembnejše, na kar morate biti pozorni, ne glede na to, kateri vzorec izberete. Nato jajce ovijte v najlonsko nogavico in jo močno napnite. Zavrtite nogavico in tesno zavezujte vrvico okoli podlage.

Riž ali druga zrna

Z rižem je enostavno, hitro in videti je tako lepo! Jajca položite v najlonsko nogavico, obložite s surovim rižem in pobarvate v barvi. Vzorci, ki jih riževa zrna pustijo na jajčni lupini, so čudoviti in unikatni. Namesto riža lahko uporabite tudi koruzo, surov fižol, pistacijo ali drugo podobno zrnato strukturo.

Olupki čebule za marmornat učinek

V skodelico nalijte vodo, v kateri ste kuhali čebulne olupke, dodajte žlico olja in žlico kisa ter dobro premešajte, nato pa vanjo spustite trdo kuhano jajce. Po nekaj minutah ga vzemite ven in popivnajte s papirnato brisačo. To mu bo dalo lep marmornat učinek.

Naravne barve za velikonočne pirhe bodo dale pirhom mat učinek. Če želite svetleča jajca, jih s krpo in z nekaj kapljicami olivnega ali pa kateregakoli drugega rastlinskega olja premažite in dobili boste sijoč efekt.

Pirhi s čebulnimi olupki

Sestavine: 

jajca

zelenje ali cvetje trobentic, vijolic

najlonska nogavica

čebulni olupki

košček slanine

Surovo jajce poljubno okrasimo ali obložimo z različnimi cvetovi, travami, zelenjem in ga zavijemo v najlonsko nogavico. 

Tako pripravljeno jajce skuhamo v vodi, v katero smo dali čebulne olupke, in kuhamo približno 10 minut. Odstranimo nogavico z zelenjem, za boljši lesk pa pirhe namažemo s slanino ali olivnim oljem.

Recept so že v davnih časih uporabljale naše babice. Namesto čebulnih olupkov lahko damo v vodo tudi projo ali kavo.

prejšnji članek
Majhni triki zapeljivke
Zdravje
Majhni triki zapeljivke
naslednji članek
Trije nasveti iz filma Bohemian Rhapsody, ki zagotavljajo uspeh
Svet slavnih
Trije nasveti iz filma Bohemian Rhapsody, ki zagotavljajo uspeh