Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

To je novica, ki bo razveselila ljubitelje džina

30. 5. 2019; 04.51
Avtor: K.M.
Gin Tonic 007

Prihaja festival Brina foto: Promocijski material

Živahen utrip Ljubljane bo to soboto, 1. junija, obogatila nova ljubljenka vseh, ki znajo uživati v dobrih stvareh. Brina, ljubljanski festival džina, bo v Križankah potekala od 12. do 24. ure, vstop na dogodek pa bo brezplačen.

Na Brini se bo predstavilo 18 razstavljalcev, večinoma slovenskih destilarjev džina, za kulinarično dimenzijo pa bodo skrbeli trije izjemni ljubljanski kuharski mojstri. Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Jakob Pintar iz TaBara in Igor Jagodic iz restavracije Strelec predstavljajo pomemben del gastronomskega razcveta prestolnice, katerega številne elemente povezuje Gourmet Ljubljana, blagovna znamka Turizma Ljubljana, ki je k Brini pristopila kot partner projekta.

Najava Brine je na družabnih omrežjih sprožila pravi plaz navdušenja, kar dokazuje, kako zelo si želimo takšnih dogodkov, s katerimi Ljubljana postaja resnično živahna, mladostna in sveža evropska prestolnica. "Brino smo zasnovali kot osrednji dogodek slovenskega destilarstva, ki doživlja pravi preporod. Čeprav imamo v Sloveniji bogato tradicijo žganjekuhe, je bilo destilarstvo doslej kar nekoliko zapostavljeno. V naši ekipi strastno verjamemo v gospodarski in turistični potencial slovenskih sestavin, slovenskih kulinaričnih tradicij ter kuharskih in drugih mojstrov, zato smo se tudi odločili, da z Brino oblikujemo platformo za predstavitev cvetoče scene butičnih slovenskih džinov. Izjemno naju veseli, da so ta potencial skupaj z nami prepoznali tudi v Turizmu Ljubljana in z blagovno znamko Gourmet Ljubljana kot partnerji podprli naša prizadevanja," sta ob pripravah na Brino poudarila Alma in Lior Kochavy, ki skupaj z ekipo skrbita tudi za pestre kulinarične petke na Odprti kuhni ter dvakrat letno za Pivo & Burger Fest, največji tovrstni dogodek v širši regiji.

Brina foto: Promocijski material

Brezplačna delavnica o mešanju pijač in ekskluzivni tonik festivala


Dogajanje, povezano z džinom in brinom, v prestolnici sicer poteka že od začetka maja, ko so izbrani ljubljanski bari v svojo ponudbo vključili koktejl Brina. Ljubljani na čast ga je zasnoval sommelier in direktor eVina Gašper Čarman, ki bo 1. junija ob 12.30 uri v Križankah vodil brezplačno delavnico o osnovnih smernicah mešanja pijač. Udeležencem bo zaupal male skrivnosti velikih mojstrov miksologije in ena od pomembnih se skriva tudi v motu Fever-Tree tonikov: "Če tri četrtine koktejla predstavlja mikser, potem uporabite najboljši mikser," pravi Gašper Čarman in dodaja, da so se tudi v eVinu s toniki Fever-Tree, ki so ekskluzivni toniki festivala, z veseljem pridružili Brini, "saj nas je prepričal koncept dogodka, ki ni namenjen le zabavi, temveč pomembno širi obzorja, povezuje in izpostavlja pomen kakovosti."

Slovenski kozarec kot darilo za vse obiskovalce
Da je lahko takšen dogodek izvrstna priložnost tudi za gospodarstvo, dokazuje sodelovanje Brine s Steklarno Hrastnik, ki je pod lastno blagovno znamko Hrastnik 1860 oblikovala in izdelala ekskluzivni festivalski kozarec Polaris. "Gre za čudovit izdelek, ki ponovno dokazuje, kakšne izjemne mojstre imamo v Sloveniji," je izpostavila Alma Kochavy. Kozarec Polaris bo ob vstopu za uporabo na Brini dobil vsak obiskovalec, na prizorišču bodo za čiščenje na voljo postaje za spiranje kozarcev, ob odhodu pa bodo obiskovalci uporabljen kozarec lahko brezplačno zamenjali za novega ter ga kot darilo in spominek na Brino odnesli domov.

Butični domači razstavljalci


Kot razstavljalci se bodo na Brini od domačih destilarjev predstavili Aufbix Gin s štajersko-novozelandskimi koreninami, dolenjska destilarna Berryshka, minimalistični ajdovski Bratinov Gin, prvi slovenski butični džin Brin Gin, ljubljanski rezultat strasti dveh prijateljev Broken Bones džin, drzni bohinjski džin iz Destilarne Karakter, z medom obogateni GiniBee džin, Ginious iz slovenske kraft pivovarne Mali Grad, sredozemsko obarvani Gin Monologue, v Cankarjevo čast poimenovan Gin s klanca Žganjekuhe Kržič, novomeški Mestni Gin, domači destilat ekološkega vina Santei Gin Skrasa No. 19 in DryTergesteGin s tržaškega Krasa, katerega osnova ni žitno žganje, temveč destilat iz brinovih jagod. Obiskovalci Brine pa se bodo lahko razvajali tudi s kompleksnimi džin koktejli, s katerimi jih bodo zagotovo navdušili mojstri na razstavnem prostoru Fétiche Bara, enega najboljših koktejl barov pri nas.

Festival Brina je prestavljen foto: Promocijski material

Peščica izbranih tujih džinov


Poleg domačih džinov bo na Brino nekaj najboljših svetovnih džinov pripeljala ekipa eVina, med njimi tudi Gunpowder (Flaviar Community Awards 2019) in Martin Miller’s, največkrat nagrajeni džin na svetu. V Križankah se bo predstavila tudi neodvisna, družinska irska destilarna Dingle, v katere džinu se skrivajo na zelenih irskih planjavah nabrane dišavnice, kot so glog, resje in plodovi jerebike, tu pa bo tudi Plymouth Gin by Pernod Ricard, angleški džin iz najstarejše še delujoče destilarne na Otoku z več kot 200-letno tradicijo, kjer džin še vedno destilirajo z izvirno opremo iz viktorijanske dobe.

Na Brini tudi dva brezalkoholna džina
Na festivalu bodo v čudovitih aromah džina lahko uživali tudi vsi tisti, ki alkohola ne pijejo. S posebnimi tehnološkimi postopki, ki so sicer podobni klasičnemu destiliranju, a precej zahtevnejši, znajo destilarji iz različnega rastlinja izdelati žgano pijačo brez alkohola, kar v globalnem merilu na trgu pijač postaja vedno močnejši trend. Brezalkoholna džina bosta predstavila Brin Gin ter nova ljubljanska destilarna Vera Spirits. Pri teh destilatih ne gre za nadomestek džina, temveč za povsem novo polje pijač in okusov, s katerimi se odpirajo mnogo širše in okusnejše možnosti za odlične brezalkoholne koktejle, ki so bili doslej nekako obsojeni na mešanice različnih sokov.

Zelena Brina
"Zelo smo se potrudili, da bi Brina okolje čim manj obremenila z odpadki, zato ne bomo uporabljali plastičnih kozarcev in slamic, hrano bodo chefi postregli na biološko razgradljivih krožnikih, na prizorišču pa bodo za odpadke na voljo ločevalne postaje," je zeleno dimenzijo Brine opisal Lior Kochavy. Brina bo tudi brezgotovinski dogodek, saj bo vsak obiskovalec ob vstopu na prizorišče na info točki poleg kozraca Polaris prejel tudi festivalsko plačilno kartico. Kartico, za katero bo uporabnina znašala en evro, bodo lahko obiskovalci z gotovino ali s plačilno kartico napolnili ne eni od dveh polnilnih postaj, na katerih bodo neporabljena sredstva ob odhodu tudi dobili nazaj.

prejšnji članek
Od Mojce Senčar se je čustveno poslovila tudi Molkova
Svet slavnih
Od Mojce Senčar se je čustveno poslovila tudi Molkova
naslednji članek
Spomladansko-poletne modne zapovedi narekujejo 3D oblike
Moda&Lepota
Spomladansko-poletne modne zapovedi narekujejo 3D oblike