polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 30. maja

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Popotnike privablja s tradicionalno slovensko hrano
| A.K.

Popotnike privablja s tradicionalno slovensko hrano

Spela-Vodovc, osebni arhiv

Špela Vodovc je tista srečnica, ki ji je uspelo v življenju združiti svoje tri strasti: ljubezen do hrane, narave in ljudi.

Špela Vodovc v Ljubljani pripravlja kuharske delavnice v katerih tuje popotnike uči kuhanja slovenske tradicionalne hrane. Po njenem mnenju spoznavanje dežele ne more biti popolno, če ne spoznaš in okusiš hrane, njihovih sestavin in lokalnega življenja.

Slovenski štruklji so zakon

Na začetku delavnice jih preseneti z že pripravljeno degustacijo značilnih slovenskih hladnih predjedi, od zaske do skute z bučnim oljem, skute s čemažem in ajdovega kruha z orehi. Prilagaja seletnim časom in poleti jih večkrat preseneti z frtajlos svežimi zelišči, prštom in teranom. Seveda jim ob tem predstavi tudi Kras.Za glavno jed ponavadi skupaj pripravijo ajdovo kašo, ki je značilna za Slovenijo in jo tujci ne poznajo tako kot tudi ne poznajo bučnega olja. Spomladi so aktualni šparglji, poleti gobe, jesenibuče. Vsi so zelo navdušeni nad okusi. Vsako jed, ko jo pripravijo skupaj, tečajniki tudi v miru pojedo, zraven pa jim postreže tudi različne vrste slovenskega vina, domače tradicionalne sokove ter slovensko žganje in likerje različnih okusov.

Foto: osebni arhiv - Štruklji vedno navdušijo

Štruklji za sladico

Za sladico obvezno naredijo skutine štruklje iz vlečenega testa. So izjemno navdušeni in fascinirani nad pripravo testa in predvsem postopkom izdelave štrukljev. Testo delajo po receptu njene babice in sicer ga ročno zelo na tanko razvlečejo, kuhajo pa zavite v mokrem kuhinjskem prtu. Večinoma te tehnike ne poznajo, so pa navdušeni, konec koncev na delavnice pridejo ljudje, ki hočejo poizkusiti nekaj novega in so pripravljeni na nove, morda za njih malo nenavdne okuse in postopke priprave, pravi Špela. In kako se znajdejo?

"Velika večina nima niti osnovnih kuharskih izkušenj in se jim vidi, da nikoli ne kuhajo. Nekateri pa radi kuhajo in so prišli z namenom, da se aktivno vključijo v postopek celotne priprave jedi. Sicer pa tečajnike vodim čez cel postopek, tako da nihče nima večjih težav in na koncu vsem vse lepo uspe."

Špela bo v mesecu septembu izdala knjigo "Cook Eat Slovenia", ki bo prva tovrstana knjiga, namenjeno posredovanju slastnih okusov slovenske kuhinje ljudem po svetu. Njena želja je, da v svet ponese tradicionalne slovenske recepte in na ta način privabi tuje popotnike v Slovenijo, hkrati pa jim pomaga še pri odkrivanju slovenske hrane.